brojač poseta

петак, 10. октобар 2008.

Proteran i ambasador Makedonije

Beograd, Podgorica -- Nakon ambasadora Crne Gore, Vlada Srbije proglasila je i ambasadora Makedonije za "personu non-grata", dan pošto su njihove države priznale nezavosnost Kosova.

Ambasador Crne Gore u Srbiji Anka Vojvodić (FoNet, arhiva)
Ambasador Crne Gore u Srbiji Anka Vojvodić (FoNet, arhiva)
Vlada Srbije uskratila je ranije gostoprimstvo ambasadorki Crne Gore Anki Vojvodić, a danas je to učinila i s makedonskim ambasadorom. Aleksandaru Vasilevskom uskraćeno je gostoprimstvo u Beogradu, potvrđeno je agenciji Beta u Ministarstvu spoljnih poslova Makedonije.

Podsetimo, Crna Gora i Makedonija priznale su nezavisnost Kosova samo dan pošto je Generalna skupština Ujedinjenih nacija odlučila da se pred Međunarodnim sudom pravde razmatra legalnost jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. .

Arhivska fotografija predaje akreditiva ambasadora Makedonije Aleksandara Vasilevskog predsedniku Srbije Borisu Tadiću (FoNet, arhiva)
Arhivska fotografija predaje akreditiva ambasadora Makedonije Aleksandara Vasilevskog predsedniku Srbije Borisu Tadiću (FoNet, arhiva)
Posle odluke Podgorice i Skoplja, Vlada Srbije oštro je reagovala i uskratila gostoprimstvo crnogorskom i makedonskom ambasadoru.

U zajedničkoj izjavi dveju zemalja navodi se da je oluka o
priznavanju Kosova od strane Crne Gore i Makedonije rezultat iscrpne političke procene, ali da te dve zemlje ostaju posvećene daljem unapređenju i produbljenju odnosa sa Srbijom.

U izjavi objavljenoj na sajtu crnogorske vlade kaže se i da dve zemlje podržavaju izgradnju demokratskih institucija na Kosovu, u cilju izgradnje multietničkog društva u kojem će biti garantovana prava svih etničkih zajednica i njihov kulturni, verski i jezički identitet

50 država priznalo Kosovo Nakon što su Crna Gora i Makedonija priznale nezavisno Kosovo, broj zemalja koje su priznale otcepljenje srpske pokrajine popeo se na 50. Od zemalja bivše Jugoslavije, Kosovo su prvo priznale Slovenija, a potom i Hrvatska. Bosna i Hercegovina je saopštila da neće za sada priznati Kosovo, a parlament Republike Srpske je usvojio rezoluciju kojom se odbacuje jednostrano proglašena nezavisnost Kosova.

"Crna Gora i Makedonija, vođene osnovnim pricipima svoje spoljne politike za građenje dobrosusedskih odnosa sa svim susedima, ostaju posvećene daljem unapređenju i produbljenju odnosa sa Srbijom u svim oblastima od zajedničkog interesa, kao i održavanju tradicionalno bliskih veza među našim narodima i državama", kaže se u izjavi.

Vlade dveju zemalja navode i da će dosledno nastaviti da podržavaju Srbiju na njenom putu ka evropskoj integraciji i da su opredeljene za trajnu stabilnost, mir, bezbednost i napredak svih zemalja regiona, sa jasnom evropskom i evroatlantskom perspektivom.

"U tom smislu, Crna Gora i Makedonija će se zalagati za unapređenje regionalne saradnje, institucionalizovane kroz regionalne inicijative, kao i za punu implementaciju slobodnog protoka ljudi, roba, kapitala i ideja", stoji u izjavi.

Zajednička izjava vlada Crne Gore i Makedonije objavljena je na crnogorskom, makedonskom i engleskom jeziku.

Vojvodićeva: Sutra napuštam Srbiju

Ambasadorka Crne Gore u Beogradu Anka Vojvodić rekla je u Vestima u 16 TV B92 da je prva ambasadorka kojoj je uskraćeno gostoprimstvo u Srbiji zbog priznanja nezavisnosti Kosova, ali je ocenila i da verovatno nije jednako uskratiti gostoprimstvo ambasadoru jedne male zemlje u odnosu na velike države.

Ona kaže da je takvu odluku doživela kao meru na odluku Crne Gore da prizna nezavisnost Kosova, ali i da se nada da je to i poslednja mera koja će se primenjivati jer bi sve drugo bilo kontraproduktivno.

Vojvodićeva kaže da priznanje Kosova samo dan nakon odluke Generalne skupštine UN da se od Međunarodnog suda pravde zatraži mišljenje o proglašenju nezavisnosti Kosova, nije namerno.

“Ne treba mnogo podsećati da je crnogorski parlament usvojio rezoluciju o evroatlantskim integracijama, o političkim programima i namerama, uključujući i priznavanje Kosova. Diskusija je bila intenzivna i u dosta podiugnutoj atmosferi, ali korektnoj i civilizovanoj. Crna Gora je glasala za zahtev Srbije da se od Međunarodnog suda pravde zatraži mišljenje o svemu šta se dogodilo, a jučeršanja odluka je bila prva redovna sednica vlade i stavljeno je na dnevni red ono što je sedam dana pre toga usvojeno u skupštini“, podsetila je ambasadorka Crne Gore.

Ona smatra da ova događanja neće uticati na odnos građana dve države, jer su “građani i Crne Gore, i Srbije, i čitavog Zpadnog Balkana okrenuti prema istoj budućnosti“.

Anka Vojvodić je najavila i da će sutra napustiti Srbiju.

Oštrije mere

Posle odluke Podgorice, Vlada Srbije je oštro reagovala i uskratila gostoprimstvo crnogorskom ambasadoru. To je prvi put da se zbog priznanja Kosova ambasadoru zemlje koja je priznala nezavisnost Kosova uskrati gostoprimstvo.

Ministar inostranih poslova Vuk Jeremić izjavio je za B92 da je Vlada Srbije obavestila Podgoricu da prisustvo njenog zvaničnog predstavnika u Beogradu više nije poželjno.

“Razlog zbog koga smo se odlučili na ovu oštriju meru je činjenica da je odluka režima u Podgorici došla nakon glasanja u Generalnoj skupštini UN. Mi se sada nalazimo u situaciji da se Međunarodni sud pravde formalno-pravno nalazi u procesu određivanja legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova", ukazao je on.

Vuk Jeremić (FoNet, arhiva)
Vuk Jeremić (FoNet, arhiva)
"One zemlje koje su se uzdržale do sada od priznavanja Kosova, sada, nakon što Međunarodni sud pravde počinje da razmatra legalnost tog čina, apsolutno nemaju razloga da to učine, osim da svojim stavom prejudiciraju odluku suda”, rekao je Jeremić.

Jeremić je kazao i da će Srbija nastaviti da primenjuje oštre mere jer smatra da u trenutku kada se čeka izjašnjavanje Međunarodnog suda nema razloga za priznavanje nezavisnosti Kosova.

Mas: Neshvatljiva odluka Nemački ambasador Volfram Mas izjavio je da je ponašanje Srbije prema Crnoj Gori povodom priznavanja nezavisnosti Kosova "neshvatljivo" i naglasio da te dve zemlje prestavljaju značajan faktor u stabilizaciji regiona.

Mas je ocenio da je "veoma pametno" što vlada Srbije nije preduzela mere protiv Portugala i Makedonije, koje su u poslednja dva dana priznale nezavisnost Kosova, i pohvalio odluku vlade da vrati ambasadore u zemlje koje su to ranije uradile.

“Ono što želimo da kažemo je da je ova retorzivna mera diplomatskog karaktera i nije usmerena protiv građana Crne Gore. Ona nije usmerena protiv crnogorske države. Srbija želi najbolje moguće odnose sa građanima Crne Gore, crnogorske, srpske ili bilo koje druge nacionalnosti", rekao je on.

"Srbija želi najbolje odnose sa svim građanima zapadnog Balkana i Srbija neće učiniti ništa što bi bilo nažao bilo kom građaninu zapadnog Balkana, ali neće imati razumevanja za bilo kakvu odluku koja, pod aktuelnim okolnostima za koje smo se izborili u Generalnoj skupštini UN, za svoj efekat ima narušavanje našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta, što, naravno, podrazumeva priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova”, zaključio je Jeremić.

Istovremeno, Vlada Srbije donela je odluku da vrati ambasadore Republike Srbije u sve države iz kojih su oni bili pozvani na konsultacije u Beograd.

Razlog za tu odluku je, kako se navodi u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju s medijima, da bi se nastavila diplomatska aktivnost radi očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

Ministarstvo spoljnih poslova predložilo je izmenu Akcionog plana za Kosovo i Metohiju, imajući u vidu da je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila rezoluciju kojom se od Međunarodnog suda pravde traži savetodavno mišljenje o tome da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i Metohije u skladu s međunarodnim pravom.

Lutovac: Možda i tužba protiv Crne Gore

Amabasador Srbije u Podgorici Zoran Lutovac ocenio je da je proglašenje crnogorske ambasadorke u Beogradu Anke Vojvodić za "personu non grata" teža mera nego da je Vlada Srbije njega povukla na konsultacije.

"To je u diplomatskim odnosima žešća mera nego da su mene povukli na konsultacije", rekao je Lutovac za podgoričku televiziju "Elmag".

Zoran Lutovac
Zoran Lutovac
On je, povodom crnogorskog priznanja Kosova, rekao da će Srbija u donošenju odluke o tome kakve će mere preduzeti prema Crnoj Gori uzeti u obzir "dve činjenice".

"Srbija će uzeti u obzir dve činjenice; prvo, da je režim u Podgorici tu odluku doneo u kritičnom momentu za Srbiju i, drugo, da ogroman broj građana Crne Gore nije za tu odluku", kazao je Lutovac.

Lutovac je za podgoričku televiziju "Atlas" rekao da je Srbija odluku da otkaže gostoprimstvo crnogorskoj ambasadorki donela "u skladu sa činjenicom da je ugrožen njen teritorijalni integritet".

On je rekao da Crna Gora treba da odluči kakve će diplomatske mere preduzeti u odnosu na njegov status u Podgorici.

Ambasador Srbije je rekao da je eventualna tužba protiv Crne Gore zbog priznanja Kosova "jedna od mera" koju bi mogla preduzeti Vlada Srbije.

Diplomatsko-pravni teren

Vlada Srbije donela je odluku da vrati ambasadore u sve države iz kojih su pozvani na konsultacije u Beograd kako bi se nastavila diplomatska aktivnost radi očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

Boris Tadić ispred sedišta UN u Njujorku (FoNet, arhiva)
Boris Tadić ispred sedišta UN u Njujorku (FoNet, arhiva)
Ministarstvo spoljnih poslova predložilo je izmenu Akcionog plana za Kosovo i Metohiju imajući u vidu odluku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da su odluke vlada Crne Gore i Makedonije da priznaju nelegalno proglašenu nezavisnost Kosova veoma pogrešne, suprotne međunarodnom pravu i da ne doprinose regionalnoj stabilnosti i dobrosusedskim odnosima za koje se zalaže Srbija.

"Vlada Crne Gore, zemlje sa kojom smo želeli najbolje odnose, ovim potezom dovela je u pitanje suverenitet i teritorijani integritet Srbije. Time je učinjena velika šteta i za gradjane Srbije i za gradjane Crne Gore koji imaju toliko toga zajedničkog. Uveren sam da se sa ovom odlukom gradjani Crne Gore ne slažu", navodi se u izjavi Tadića.

Tadić je istakao da su diplomatske mere koje Srbija preduzima, povodom odluka rukovodstava dveju susednih zemalja, u skladu sa Akcionim planom Vlade Republike Srbije i da one ni na koji način nisu uperene protiv gradjana Crne Gore i Makedonije.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je Fonetu da je odluka Ujedinjenih nacija predstavlja pobedu srpske spoljne politike, kojom se Beograd na velika vrata vraća u međunarodne odnose.

Tadić je rekao da je Srbija povratila prijatelje koje smo nekada zaboravljali, pre svega iz Pokreta nesvrstanih i iz zemalja Trećeg sveta.

“Način na koji smo izabrali ugao posmatranja i rešavanja kosovskog problema omogućava kudikamo veći međunarodni ugled Srbije i unutrašnje kapacitete da se rešavaju gorući problemi u državi i društvu. Mi smo pomerili taj problem, koliko god je u našoj moći, na pravni teren. Učinili smo to, iznad svega, i zbog toga što su naši argumenti na pravnom terenu kudikamo bolji nego na političkom i bezbednosnom terenu, ili na terenu ekonomije”, naveo je Tadić.

Нема коментара: