brojač poseta

четвртак, 23. октобар 2008.

PROFESORI MANIJACI!

Na fakultetima u Srbiji, posebno u Beogradu, mnogi profesori seksualno uznemiravaju studentkinje, tvrde u Autonomnom ženskom centru

Zid tišine...Na fakultetima većgodinama profesori neometano zlostavljaju studentkinje

Zid tišine...Na fakultetima većgodinama profesori neometano zlostavljaju studentkinje

Na državnim i privatnim fakultetima u Srbiji učestalo je seksualno uznemiravanje i zlostavljanje studentkinja, tvrdi za Press Lepa Mlađenović, direktorka Autonomnog ženskog centra za borbu protiv seksualnog nasilja. Zlostavljači su najčešće profesori i asistenti, a na SOS telefon centra, prema tvrdnjama Mlađenovićeve, javljaju se i devojke koje su silovane na fakultetima!

Kako smo čuli, nijedna od ovih devojaka nije se obratila za pomoć policiji ili upravi fakulteta iz straha da joj niko neće verovati.

Iskoristi i odbaci

- Zlostavljane studentkinje kažu da im niko neće verovati i da će svi biti na strani onoga ko ima ugled i moć - kaže Mlađenovićeva. - Na osnovu poziva studentkinja koje su skupile hrabrost i obratile se za pomoć Autonomnom ženskom centru, seksualnog uznemiravanja studentkinja ima svuda, a posebno je rašireno na Filozofskom, Pravnom, Ekonomskom, Fakultetu muzičke umetnosti i Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Klavir u četiri ruke

Ispovest studentkinje koju je seksualno uznemiravao profesor s Fakulteta muzičke akademije (ime poznato redakciji Pressa):

- Na času klavira moj profesor, inače uvaženi stručnjak, imao je običaj da sedne blizu mene, unese mi se u lice i kaže: „Pratite me, koleginice!" Onda bi, dok sam ja svirala i znojila se od muke i njegovih staračkih ruku, počinjao da me dira po butinama i grudima. Nikada nije pokušao da ide do kraja. Uzbuđivalo ga je, valjda, to dirkanje. Plašila sam se da bilo kome ispričam šta mi se dešava na času. Godinama nosim u sebi traumu zbog toga.

I na beogradskom Medicinskom fakultetu profesori zloupotrebljavaju položaj, pa seksualno i emotivno zavode studentkinje, od kojih prave svoje tajne devojke.

- Jedan profesor, inače oženjen i otac dvoje dece, poznat je po tome što u svakoj generaciji ima svoju „omiljenu" studentkinju. Devojke se zaljubljuju u njega, ali on ih samo seksualno iskoristi i odbaci. Onda nas studentkinje zovu i plaču jer su povređene. Za ovo znaju svi na fakultetu i ćute - kaže Mlađenovićeva.

Profesori manijaci upućuju studentkinjama dvosmislene primedbe, komentarišu njihov izgled, pozivaju ih u kabinet na kraju radnog vremena, ovlaš im stavljaju ruku na koleno, traže broj mobilnog telefona... To se dešava na svim univerzitetima u Srbiji, ali o tome, pokazuje istraživanje Pressa, svi ćute! Uprave fakulteta dobijaju precizne informacije koji je od profesora ili asistenata slab na svoje mlade studentkinje, koji voli da ih pipka, a koji ih poziva da ispit polažu u kabinetu, ali im prećutno praštaju „nestašluke".

Strah od osvete

Na Filozofskom fakultetu u Beogradu šefica jedne od katedri pre izvesnog vremena je na sastanku javno iznela koji predavač (njegovo ime je poznato redakciji Pressa) seksualno uznemirava studentkinje, ali su se prisutni profesori samo smeškali i niko nije preduzeo ništa. Inače, profesora koji već godinama seksualno uznemirava studentkinje Filozofskog fakulteta prijavio je student ove visokoškolske ustanove u ime desetina svojih koleginica koje su trpele njegovo iživljavanje.

Ljubavisanje po pravilniku

Na Pravnom fakultetu u Beogradu su, novim pravilnikom o ponašanju, dozvoljene emotivne veze između studenata i profesora. Menadžment fakulteta smatra da, za razliku od ponašanja koje predstavlja seksualno uznemiravanje, emotivni odnos među članovima akademske zajednice predstavlja privatnu stvar, koja je u interesu fakulteta. Na taj način će se, kažu na Pravnom, lakše definisati šta je uznemiravanje, a šta iskrena emocija. Studenti tvrde da je ljubavisanje između studenata i profesora postojalo i do sada, ali u tajnosti.

- Studentkinje se javljaju i traže pomoć! Na osnovu njihovih prijava znamo da je seksualno uznemiravanje i ponižavanje prisutno na svim državnim, ali i nekim privatnim fakultetima u Srbiji. Postoje studentkinje koje zloupotrebljavaju asistenti i profesori i one koje uznemiravaju kolege. U oba slučaja to je zloupotreba muške moći! Što se tiče profesora, to je dupla zloupotreba - muške i profesionalne moći - naglašava Mlađenovićeva.

Predsednica Studentske unije Srbije Milica Popović kaže za Press da je jedan od najvećih razloga zbog čega se studentkinje ne usuđuju da se javno požale na seksualno nasilje i taj što nemaju materijalni dokaz.

- Prisutan je i veliki strah od osvete, odnosno studentkinje se plaše da će im profesor kojeg optuže otežati završetak studija. Profesori ih plaše da će svi pre poverovati profesorskom autoritetu nego njima. Problem je i što postojeći etički kodeks za najstrašnije kršenje predviđa samo javnu osudu, ali i ta mera se ne primenjuje u praksi - kaže Milica Popović, i najavljuje da će predstojeće veliko istraživanje studentske populacije, koje je u pripremi, otvoriti i neka pitanja o kojima se sada ćuti.

Studentkinje mogu da prijave zlostavljanje Autonomnom ženskom centru protiv seksualnog nasilja (radnim danom od 12 do 20) na telefon 011/2645-328.

Нема коментара: