brojač poseta

уторак, 28. октобар 2008.

Priveden Miladin Kovačević

Beograd -- Miladin Kovačević, koga organi SAD traže zbog nanošenja teških povreda kolegi, i bivši konzul Slobodan Nenadović su na saslušanju u Beogradu.

Miladin Kovačević
Miladin Kovačević
Kovačević je priveden po nalogu Tužilaštva. Kako saznaje B92, američko pravosuđe je najverovatnije ustupilo predmet Kovačević domaćim pravosudnim organima. U Policijsku upravu Beograd pozvan je i bivši konzul u Njujorku Slobodan Nenadović, koji je za B92 u kratkom telefonskom razgovoru potvrdio da se odazvao pozivu.

Kovačević je u Sjedinjenim Američkim Državama optužen da je u kafanskoj tuči u noći između 4. i 5. maja teško povredio kolegu Brajana Stajnhauera sa univerziteta Bingamton, u državi Njujork.

Miladin Kovačević i Slobodan Nenadović biće tokom dana izvedeni pred istražnog sudiju Drugog opštinskog suda u Beogradu, kome je Tužilaštvo dostavilo kompletnu dokumentaciju. Sud će odlučiti o zahtevu tužilaštva da se okrivljenima odredi pritvor, kao i o zahtevu za sprovođenje istrage.

Republičko javno tužilaštvo saopštilo je da postoji osnovana sumnja da je Kovačević počinio tri krivična dela: podstrekavanje na zloupotrebu službenog položaja, falsifikovanje službene isprave i nanošenje teških telesnih povreda.

Portparol Tužilaštva Tomo Zorić kaže da se bivšem konzulu Slobodanu Nenadoviću na teret stavlja da je izvršio zloupotreba službenog položaja zbog falsifikovanja službene isprave.

Kovačević prilikom ranijeg pojavljivanja u sudnici (B92)
Kovačević prilikom ranijeg pojavljivanja u sudnici (B92)
Kovačević i Nenadović prvo su saslušani u policiji. Kovačevićev advokat Borivoje Borović rekao je da je njegov klijent pozvan na informativni razgovor i da mu je uručeno rešenje o policijskom zadržavanju.

Borović nije mogao da precizira u kom svojstvu je Kovačević pozvan na razgovor, navodeći da će to znati nakon saslušanja koje bi uskoro trebalo da počne. "Trenutno je meni kao njegovom pravnom zastupniku uručeno rešenje o policijskom zadržavanju", objasnio je on.

A Petar Kovačević je demantovao da je njegov sin Miladin Kovačević danas uhapšen u Srbiji, već je izjavio da je njegov sin dobrovoljno otišao u policiju.

Miladin Kovačević je u junu napustio SAD, pošto je optužen da je teško povredio Stajnhauera, koji je tek nedavno izašao iz kome.

Američko ministarstvo pravde dostavilo je početkom oktobra srpskim kolegama dokumentaciju iz predmeta koji se u državi Njujork vodi protiv Kovačevića. Dokumentacija je prosleđena Republičkom javnom tužilaštvu.

Američka policija je posle tuče u studentskom restoranu uhapsila Kovačevića, a sud mu je oduzeo pasoš. Kovačević je sa privremenom putnom ispravom, koju mu je izdao konzulat Srbije u Njujorku, napustio Sjedinjene Države i vratio se u Srbiju.

Žrtva Kovačevića, Brajan Stajnhauer, u bolnici u komi (B92)
Žrtva Kovačevića, Brajan Stajnhauer, u bolnici u komi (B92)
Slučaj Kovačević javnosti je postao poznat u julu ove godine, kada su prvo američki, a potom i srpski mediji javili da je student iz Srbije, optužen da je u tuči teško povredio kolegu, uz pomoć konzulata Srbije u Njujorku napustio SAD. Ceo slučaj pretio je da preraste u međudržavni sukob.

Miladin Kovačević u Americi je optužen da je u univerzitetskom baru u Njujorku udario kolegu Brajana Stajnhauera i naneo mu teške povrede.

Kovačević je bio mesec dana u pritvoru u Americi i pušten je uz kauciju od 100.000 evra, koju su njegovi roditelji platili preko računa konzulata.

Najveći problem nastao je kada je Kovačević, tri dana kasnije, napustio SAD, i to s duplikatom putne isprave koji mu je izdat u konzulatu Srbije. Kada je ta vest procurela u medije, konzul i vicekonzul su suspendovani.

Od tada Miladinovi roditelji ponavljaju da se on neće vratiti u Ameriku i da se postupak može voditi samo u Srbiji. Oni su tvrdili je Miladin pobegao iz Amerike jer mu je tamo bio ugrožen život.Ministarstvo pravde Srbije bez komentara

U Ministarstvu pradve Srbije nisu želeli da komentarišu slučaj.

"Vi znate da Ministarstvo pravde niti ima saznanja, niti je ikada komentarisalo postupke u toku. Naša uloga je bila jednostavno kada smo dobili spise od Ministarstva pravde SAD, mi smo ih takve, bez uvida u sadržinu, prosledili Tužilaštvu", kazao je pomoćniik ministra pravde Slobodan Homen.

Dokumenta su dostavljena putem međunarodne pravne pomoći.

Ambasada SAD pozdravlja akciju

Ambasada SAD saopštila je da pozdravlja odluku srpskih vlasti da privedu Kovačevića i Nenadovića i navodi da je kooperativna prema zahtevu Srbije da istraži taj slučaj.

Za Kovečevićem je u julu raspisana međunarodna Interpolova poternica. Ceo slučaj pretio je da preraste u ozbiljni međudržavni konflikt, a govorilo se i tome da će čak i SAD uskratiti pomoć Srbiji. Predstavnici Amerike insistirali su da se Kovačević vrati.

“Mi tražimo njegov povratak u SAD. Ovo je veoma važno, ne samo zbog užasnih povreda koje je pretrpeo Brajan Stajnhauer, nego i zbog toga što je predstavnik srpskih vlasti pomogao Kovačeviću da izbegne pravdu”, rekao je ranije Kameron Manter, ambasador SAD u Beogradu.

"Ovde je prekršen zakon Amerike, i mi pozivamo porodicu Kovačevića da shvati da je dobrovoljni povratak u Ameriku u najboljem interesu i za njega i za Srbiju", rekao je on.

Povrede Stajnhauera (B92)
Povrede Stajnhauera (B92)
Slučaj Kovačević prvi put je dospeo pred sud početkom septembra, i to tako što je pokrenuta istraga protiv vicekonzula Igora Miloševića zbog izdavanja putne isprave sa kojom je Kovačević napustio Ameriku.

U međuvremenu, on je dobio otkaz u Ministarstvu spoljnih poslova. Miladin Kovačević i njegovi roditelji svedočili su u toj istrazi, tvrdeći da je Milošević radio po zakonu.

Dugo je ceo slučaj tapkao u mestu. Američke vlasti insistirale su da mu se sudi u SAD, a vlasti Srbije ponavljale su da je prema srpskim zakonima ekstradicija nemoguća.

Na kraju je američko ministarstvo pravde putem međunarodne pravne pomoći Srbiji dostavilo dokumenta u vezi sa slučajem Kovačević. Ona su pre 20 dana prosleđena Tužilaštvu, koje je odlučivalo o daljem toku postupanju.

Vučo: Kontrola štete

Predsednica Komiteta pravnika za ljudska prava Biljana Kovačević-Vulo veruje da sada državni organi Srbije pokušavaju da kontrolišu problem koji je nastao nakon što je Miladin Kovačević uz pomoć konzulata Srbije pobegao iz Amerike i izbegao suđenje tamo.

Ona međutim smatra da će Srbija Kovačeviću moći da sudi samo za onaj deo koji se odnosi na izbegavanje pravde, odnosno bekstvo iz Amerike, ali ne i direktno za prebijanje kolege.

"Slučaj nije ustupljen pravosudnim organima Srbije. Nije urađeno na način kako se to radi i nisu SAD zahtevale od Srbije da preuzme gonjenje našeg državljanina, koji je počinio krivično delo na teritoriji SAD-a", kaže ona.

"Tako da, ja ne znam politički, ja nisam politički analitičar. Ne znam kako će se to posle odraziti na situaciju, ali država Srbija očigledno pokušava da na neki način kontroliše štetu koja je nastala postupanjem, između ostalog, i državnih organa Srbije u bekstvu Miladina Kovačevića sa suđenja iz SAD-a", kaže ona.

Нема коментара: