brojač poseta

субота, 25. октобар 2008.

PRINUDNA UPRAVA NBS U METALS BANCI!

Narodna banka Srbije smenila rukovodstvo Metals banke i postavila svoje upravnike! Guverner Jelašić kaže da su ostale banke stabilne!

Prva banka u kriznoj situaciji... Metals banka sada radi normalno

Prva banka u kriznoj situaciji... Metals banka sada radi normalno

Narodna banka Srbije uvela je juče prinudne mere u novosadsku Metals banku! Odlukom guvernera NBS Radovana Jelašića suspendovani su dosadašnji organi uprave, a za prinudne upravnike imenovani su Srđan Petrović i Đorđe Jevtić.

Zanimljiva karijera Pavićevića

Bivši predsednik IO Metals banke Ananije Pavićević, o kojem kruže glasine da je pobegao u Crnu Goru kada je banka upala u najveću krizu, na njenom je čelu od osnivanja 1990. godine. Prema nezvaničnim informacijama, on je u nekoliko navrata optuživan da je svesno u stečaj gurnuo na desetine firmi u dogovoru sa rukovodstvima preduzeća poput „Milana Vidaka", „Neobusa", „Topolatrans"... Poznato je da posluje sa Miletom Jerkovićem, biznismenom iz Bačke Topole i jednim od najbogatijih Vojvođana. Oni su, navodno, zajedno kupili veliki broj preduzeća preko fiktivnih garancija drugih firmi, koje su se odmah stavljale pod hipoteku u Metals banci.

Smenjen je predsednik IO banke Ananije Pavićević, protiv kojeg će, prema saznanjima Pressa, biti pokrenuta istraga o utvrđivanju njegove odgovornosti za nepravilnosti u radu Metals banke.

Zid tišine

Guverner NBS Jelašić nije juče želeo da govori o razlozima za uvođenje prinudne uprave, niti da li je uzrokovana posledicama svetske finansijske krize, ali je istakao da to klijentima neće doneti probleme.

- NBS će se pobrinuti da se u što kraćem roku pronađe rešenje za poslovanje te banke. Spremni smo da pomognemo bankama, ali to ima i svoju cenu - rekao je Jelašić, i dodao da NBS ni u jednoj drugoj banci u Srbiji ne preduzima korektivne ili bilo koje druge mere.

Ni u Metals banci nisu hteli da preciziraju koje su to nepravilnosti zbog kojih se NBS odlučila na ovaj korak. Ona se juče oglasila saopštenjem u kojem se izvinila klijentima zbog poteškoća koje su, pre svega u obavljanju platnog prometa, imali proteklih dana. U njemu se takođe navodi da je banka prevazišla privremene teškoće, zahvaljujući podršci najvećih deponenata banke i NBS-a.

S druge strane, izvor Pressa kaže da Metals banka ima veliki problem sa likvidnošću, zbog čega je i imala teškoće sa platnim prometom i time „naterala" klijente i akcionare da povlače novac.

Niz pogrešnih poteza

Ljubazni službenici

Nakon nekoliko dana obustave platnog prometa, Metals banka od juče u podne počela je redovno da posluje. U glavnoj filijali i ostalim poslovnicama nije bilo gužvi, a radnici na šalterima bili su ljubazniji nego inače, za razliku od prethodnih dana, kada su se na pojedinim šalterima banke u Novom Sadu rutinski delili papirići na kojima je pisalo da se klijenti upućuju da odgovor na pitanja kao što su „zašto nema novca" ili „zašto njihova firma ne može da realizuje nalog preko platnog prometa" potraže kod određenog službenika NBS.

- Rukovodstvo je, naime, povuklo nekoliko pogrešnih poteza, i time banku dovelo do ozbiljne krize likvidnosti. Zbog otežanog platnog prometa, uspaničeni klijenti i akcionari banke masovno su počeli da povlače novac, kako bi ga spasli. Među njima je i nekoliko poznatijih srpskih kompanija - kaže izvor Pressa.

Prema pisanju hrvatskih medija, problemi sa poslovanjem Metals banke počeli su u trenutku kada su velike kompanije i državni fondovi počeli da iznenada povlače svoje depozite. Kada je banka počela da koristi obaveznu rezervu kod NBS-a, stiglo joj je upozorenje, a zatim i pojačana kontrola centralne banke.

Darko Botić, generalni direktor DDOR Novi Sad, koji ima 15 odsto akcionarskog kapitala Metals banke, potvrdio je juče za Press da su i oni privremeno imali problema sa platnim prometom u ovoj banci. On je naglasio da su njihovi osiguranici sigurni jer, naime, DDOR ne čuva novac u ovoj banci.

- Imali smo problem sa platnim prometom, jer određeni broj radnika prima platu preko nje, ali to je sve. Mi takođe nismo ni kupovali akcije Metals banke, već imamo deo akcionarskog kapitala od kada im je naša banka pripojena - objasnio je Botić.

Нема коментара: