brojač poseta

среда, 15. октобар 2008.

POSKUPELO SVE REDOM

Za sto dana Cvetkovićeve vlade, poskupele skoro sve životne namirnice, prosečna potrošačka korpa iznosi 55.000 dinara

Građanima sve teže... Nova vlada donela i nove cene, ali veće

Građanima sve teže... Nova vlada donela i nove cene, ali veće

Prvih sto dana rada Vlade Republike Srbije obeleženo je nizom poskupljenja, a samo jednim pojeftinjenjem! Poskupeli su meso, piletina, jaja, riba, povrće, cigarete, slatkiši, zatim komunalije, struja, pre dva dana gas, a jedino je ulje pojeftinilo! Prema podacima Nacionalne organizacije potrošača, prosečna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu iznosi čitavih 55.000 dinara!

Potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović kaže za Press da je realna potrošačka korpa u maju, kada su održani vanredni parlamentarni izbori, za prosečnu četvoročlanu porodicu iznosila 40.000 dinara.

- Danas ta korpa košta mnogo više, odnosno 55.000 dinara. To je u proseku 200 evra više, što teško izdržavaju mnoge porodice u Srbiji. Prosečna potrošačka korpa koju Vlada Srbije predstavlja javnosti nije realna, već je marketinški trik - naveo je Papović za Press, i naglasio da će hrana u Srbiji biti skupa dok ne dođe do razvoja prave konkurencije na tržištu.

Meso najviše poskupelo

Od osnovnih životnih namirnica u ovom periodu najviše je poskupelo meso. Nove cene mesa, koje su više za oko 10 odsto, primenjuju se od septembra. Sekretar Odbora za agrar u Privrednoj komori Srbije (PKS) Milan Prostran objašnjava za Press da je meso poskupelo zbog kukuruza koji je imao visoku cenu, ali da, zahvaljujući mnogo rodnijoj godini u odnosu na prošlu, do novih korekcija cena mesa ne bi trebalo da dođe.

- Nije zahvalno predviđati unapred kretanje cena zbog liberalnog tržišta. Međutim, u skorije vreme ne bi trebalo da pojeftine, ali ni da poskupe osnovne životne namirnice. Ova godina je u odnosu na prošlu rodnija, bolja i ima dovoljno sirovina, pa tako neće doći do cenovnih udara, pod uslovom da ne poskupe inputi u proizvodnji - objašnjava Prostran za Press.

Stabilizacija cena

Prostran, međutim, kaže da nije isključeno da meso u februaru ili martu ipak pojeftini, što bi bilo posledica manje tražnje posle svinjokolja. Prema njegovim rečima, neće se menjati ni cene hleba, mleka, šećera, a ni ulja.

A internet jeftiniji

Ministar za telekomunikacije Jasna Matić kaže za Press da je RATEL doneo i tri pravilnika o internet uslugama.

- Imaćemo veći broj učesnika na tržištu što će doprineti kvalitetnijoj usluzi, većem broju korisnika i povoljnijim cenama - naglašava Jasna Matić.

- Iako se pričalo da će hleb, brašno i šećer da poskupe, do toga neće doći. Podsećam da smo imali sniženje cena ulja, pa sada „vital" i „sunce", umesto 145, plaćamo 114 dinara po litru. Cena šećera će zadržati sadašnji nivo, bez obzira na to što će biti smanjena proizvodnja, jer ga ima dovoljno. Hleb i mleko su uvek pod lupom i njih će građani moći da pazare po istim cenama kao i do sada - naveo je Prostran.

Telefon duplo skuplji, slede komunalije

Računi za fiksnu telefonsku pretplatu od decembra će u proseku duplo poskupeti! Upravni odbor Republičke agencije za telekomunikacije doneo je juče odluku da mesečna telefonska pretplata od novembra sa 74,75 dinara poskupi na 195 dinara, dok će telefonski impulsi od decembra koštati 60,74 pare, za razliku od sadašnjih 30 para.

Ukoliko za primer uzmemo da jedno domaćinstvo u Srbiji mesečno potroši 3.000 impulsa, po starom cenovniku račun za telefon, sa obračunatim PDV-om od 18 odsto, iznosio je 1.163,3 dinara. Sa uračunatim poskupljenjem ovaj račun za fiksni telefon iznosiće 2.380,3 dinara.

Pored poskupljenja „razgovora", građane Srbije očekuje i novi talas poskupljenja komunalija i gradskog prevoza.

Нема коментара: