brojač poseta

среда, 15. октобар 2008.

Policijski oficir penzionisan kao čistačica

SUBOTICA - Milovan Bašaragin koji je nekada bio policijski oficir penzionisan je kao radnik na održavanju higijene i zbog toga ovih dana namerava da se obrati sudu u Strazburu, pošto, kako kaže, do pravde nije mogao doći u domaćem pravosuđu.

Milovan veruje da je razlog njegovih muka činjenica da je radeći na prelazu Kelebija razotkrio međunarodnu kriminalnu grupu koja je švercovala deficitarnu robu u sprezi sa ovdašnjom policijom.
Rešenje o penzionisanju je Milovanu uoči Nove 2003. godine uručio Komandir stanice pogranične policije Subotica-Kelebija, koje je u ime tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića potpisao general-potpukovnik Sreten Lukić.
Milovan Bašaragin je posle Gimnazije završio Školu rezervnih oficira u Zadru a potom i Policijsku školu u Zemunu.
- Postao sam rukovodilac smene na Horgošu posle sedam godina rada, kao jedan od najmlađih u službi.
Milovan kaže da njegov život doživljava potpuni obrt kada je razotkrio švercersku kriminalnu grupu. On tvrdi da su njemu nepoznate osobe pokušale čak i da ga ubiju.
- Juna 1993. godine pošto su me konstantno pratili, u sačekuši u Subotici, pokušali su da me ubiju. Prebačen sam u bolnicu, ali uviđaj nije sproveden niti je događaj rasvetljen. Tužilaštvo nikada nije procesuiralo slučaj, ni nakon mog kasnijeg insistiranja, čak ni posle intervencije Ministarstva pravde.
- Po izlasku iz bolnice tadašnji komandir Stanice pogranične policije pokreće disciplinski postupak protiv mene zbog, navodno, nedoličnog ponašanja u službi, što nikada nije dokazano - kaže Bašaragin.
- Kazna je bila isterivanje iz službe. Prilikom vođenja disciplinskog postupka, nisu saslušali ni jednog svedoka - tvrdi Milovan.
Policajac Bašaragin nakon disciplinske odluke obraća se Opštinskom sudu koji potvrđuje njegovu krivicu. U žalbenom postupku Okružni sud nalaže ukidanje ovakve presude. Opštinski sud ga u drugom postupku oslobađa odgovornosti i vraća na posao. Policija se žali, ali se žali i tužitelj, jer smatra da su nestali krucijalni dokazi u sudskim spisima. Tek u trećem većanju Okružni sud izriče presudu, koja je pravosnažna, po kojoj se Milovan Bašaragin oslobađa od prvobitnih suspenzija.
I pored toga Bašaragina raspoređuju na radno mesto održavanja higijene u Stanici Pogranične policije na dve godine. U tom statusu je otišao u penziju.
Bašaragin kaže da je pokrenuo spor kod Prvog Opštinskog suda u Beogradu pre sedam godina, koji nije okončan do danas.

Čeka odgovor ministra policije
Bašaragin kaže da je kao poslednji pokušaj da dođe do pravde uputio pismo Ministarstvu policije 12. novembra 2007. godine s molbom da neko napokon razmotri njegov slučaj. Kako odgovora nema ni do današnjeg dana, on sprema dokumenta da se obrati Međunarodnom sudu u Strazburu. Bašaragin je u trenutku kada je bio policijski poručnik, predložen u čin kapetana, koji mu nije nikada priznat.

Нема коментара: