brojač poseta

понедељак, 13. октобар 2008.

Policija uništila tragove s mesta ubistva Ivane Hodak

Zagrebačka policija napravila je niz propusta u slučaju ubistva Ivane Hodak, ćerke advokata Zvonimira Hodaka koji zastupa Vladimira Zagorca, optuženog za ratno profiterstvo, tvrde za Jutarnji list privatni detektivi i stručnjaci za sigurnost i kriminalistiku.
Hrvatski stručnjak za sigurnost Mate Laušić tvrdi da je policija prekršila tri pravila struke u intervenciji u prolazu u ulici Pavla Hatza, a to su nesmetanost rada kriminalista i forenzičara, zaštita mesta ubistva i njegova tajnost, čime je usporen tok istrage.
"Prva greška učinjena je već 15 minuta nakon ubistva dolaskom interventne policije u Hatzovu ulicu. Jureći za ubicom najverovatnije su kontaminirali mesto ubistva i time uklonili deo tragova koji su možda bili ključni za rešavanje slučaja. Zašto je osoba koja je poslala interventnu policiju i ‘dignula’ helikopter to učinila? Dovoljno je da se samo jedna čahura pomakne za nekoliko santimetara pa da se donesu potpuno krivi zaključci. A za to nije bilo nikakve potrebe jer policija nije znala koga traži," rekao je Laušić.

Tim postupcima otežana su poligrafska ispitivanja - otkrivanjem detalja ubistva i curenjem informacija u javnost rezultati poligrafa dovode se u pitanje. Nakon što je gomila informacija izašla u javnost, teško je reći i da li potencijalni osumnjičeni znaju nešto zato što su bili na mestu događaja, ili zato što su im detalji poznati zahvaljujući medijima.
Policiji su stručnjaci zamerili i blokadu saobraćaja na zagrebačkim ulicama. Ako je tačno da se ubica udaljio s mesta zločina trčeći, policija, koja je pregledavala automobile, zanemarila je javni prevoz.
Takođe, policija je zanemarila da je početkom septembra opljačkana trgovina oružja u Martićevoj ulici, a ukradeno oružje isključivo se koristi za likvidaciju, piše Jutarnji list.

Kriminalisti dodaju i da podatak o crnom Pasatu, koji su navodno snimile kamere kako prati Ivanu Hodak po gradu verojatno odvlači policiju na krivi trag.
"Nakon dugogodišnjeg iskustva, uveren sam da nikada u ovakvom slučaju nije korišten Pasat. Pljačkaši u pohode uglavnom kreću sa Fiatom Unom, kojeg je najlakše ukrasti, dok se u mafijaškim obračunima često koriste BMW-I," rekao je kriminalista koji je želeo da ostane anoniman.
Prvih 72 časova ključni su u rasvetljavanju slučajeva kao što su ubistava. A tu je policija napravila propuste, ocenili su stručnjaci.

Нема коментара: