brojač poseta

субота, 25. октобар 2008.

Policija objavila fotorobot ubice

Beograd, Split, Zagreb, Ljubljana -- Portparol načelnika hrvatske policije Krunoslav Borovec objavio je danas dva crteža osumnjičenih za atentat na novinara Ivu Pukanića.

Fotorobot osumnjičenog za podmetanje eksplozivne naprave kojom je ubijen hrvatski novinar Ivo Pukanić u Zagrebu (FoNet)
Fotorobot osumnjičenog za podmetanje eksplozivne naprave kojom je ubijen hrvatski novinar Ivo Pukanić u Zagrebu (FoNet)
On je objasnio da između dva fotorobota postoji mala, neznatna razlika, jer su nastali na osnovu informacija iz dva različita izvora. "Načinjena su dva fotorobota, među kojima postoje manje razlike. Smatramo da je reč o istoj osobi, jer se opisi u bitnim delovima poklapaju i oba muškarca imaju iste crte lica", rekao je Borovec na konferenciji za štampu.

Prema prvom opisu, reč je o muškarcu mršavije građe, visokom oko 180 centimetara, koji je na glavi nosio radničku kapu crne ili tamne boje. Bio je neobrijan, s bradom starom pet do šest dana. Ima tamne oči, kestenjaste boje. Bio je obučen u gornji deo trenerke i njegov opšti izgled je podsećao na izgled radnika.

Automobil Iva Pukanića raznet u eksploziji (FoNet)
Automobil Iva Pukanića raznet u eksploziji (FoNet)
Prema drugom opisu, reč je o muškarcu starosti 35 do 36 godina, vitke građe, visokom oko 195 centimetara, tamne kraće kose, s većim kukastim nosom. Na glavi je nosio kapu crne boje, a bio je obučen u šuškavac tamnoplave boje.

Borovec je rekao da su oba fotorobota načinjena na osnovu informacija koje je policija prikupila od građana i da su opisi mogućeg ubice već poslati svim policijskim stanicama u Hrvatskoj.

Kako prenosi hrvatski portal Indeks, tokom današnjeg dana će, u potrazi za korisnim informacijama, istražitelji pretražiti kancelariju ubijenog Ive Pukanića, a veštačenja Pukanićevog Leksusa i mopeda čiji su ostaci pronađeni u dvorištu Nacionala, u toku su.

Ivo Pukanić i Niko Franjić su poginuli u četvrtak, 23. oktobra, u eksploziji bombe koja je bila postavljena pored Pukanićevog Leksusa, u dvorištu ispred redakcije Nacionala.

Pukanić će biti sahranjen u ponedeljak, 27. oktobra, u 16 sati na gradskom groblju u Velikoj Gorici.

Prethodno, Borovec nije želeo da komentariše glasine da muškarac koji je postavio bombu pored Pukanićevog automobila jako liči na muškarca koji je pokušao da ubije Pukanića 9. aprila.

Hrvatski premijer Ivo Sanader i predsednik Stjepan Mesić, posle sastanka državnog vrha sa predstavnicima svih stranaka, poručili su da će se Hrvatska do kraja obračunati sa organizovanim kriminalom o čemu više možete čitati u našoj jučerašnjoj vesti.

Mesić o razgovoru s Pukanićem

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je da bi policija trebalo da razgovara sa Mirjanom Pukanić, jer bi ona možda mogla imati korisnih informacija o ubistvu njenog supruga Ive Pukanića.

U obraćanju novinarima, posle redovnog mesečnog susreta sa građanima "S predsednikom na kafi", Mesić je još jedom potvrdio da mu je Pukanić, dan pre likvidacije, rekao da strahuje za sopstveni život.

Mesić je ispričao da se čuo sa Pukanićem, jer ga je nazvala Mirjana Pukanić i zamolila za pomoć.

Mirjana Pukanić je od Mesića zatražila da, s obzirom da je dobar Pukanićev prijatelj, nazove njenog supruga, od koga se razvodila, i zamoli ga da joj pošalje nešto novca.

U prijateljskom telefonskom razgovoru, Mesić je Pukanića upitao i ima li kakvih novosti u policijskoj istrazi pokušaja atentata, koji se dogodio u Ilici.

Tada mu je Pukanić rekao da novosti nema, da se boji da bi atentat mogao biti ponovljen i da mu je policija nedavno ukinula obezbeđenje.

Uptan da li, posle poslednjih slučajeva ubistava, strahuje i za sopstveni život, Mesić je rekao da niko nije siguran dok se ne pronađu počinioci.

Dačić: Srbija spremna da pomogne

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je Srbija spremna da pomogne Hrvatskoj u rešavanju ubistva vlasnika hrvatskog lista Nacional Iva Pukanića.

"Mi ćemo staviti sve svoje obaveštajne podatke na raspolaganje hrvatskim službama", kazao je Dačić prilikom obilaska radova na obilaznici oko Beograda.

"Mislimo da je to zajednički problem, koji ne pogađa samo Hrvatsku i spremni smo da pomognemo u rešavanju svih otvorenih pitanja koja se tiču krminala i zločina", kazao je Dačić.

Pukanić i šef marketinga Nacionala Niko Franjić poginuli su u eksploziji bombe podmetnute pored Pukanićevog automobila.

Direktor policije Srbije Milorad Veljović, koji je na dan ubistva Pukanića boravio u Zagrebu, izjavio je juče da će MUP Srbije pružiti svu neophodnu pomoć hrvatskim kolegama u rešavanju ubistva vlasnika Nacionala Iva Pukanića.

I Slovenija nudi pomoć

Slovenija je spremna da Hrvatskoj, ukoliko je zatraži, pruži pomoć u istrazi najnovijih slučajevima nasilja u toj zemlji, rekao je danas slovenački ministar unutrašnjih poslova Dragutin Mate.

Mate je u Ptuju, gde se održava kongres slovenačkog ogranka Međunarodnog policijskog udruženja, potvrdio novinarima da je u petak došlo do "operativnog kontakta između slovenačke i hrvatske kriminalističke policije u vezi za poslednjom erupcijom nasilja u Hrvatskoj".

Prema njegovim rečima, direktor uprave kriminalističke policije Generalne policijske uprave Slovenije Aleksander Jerovšek je u telefonskom razgovoru ponudio hrvatskoj strani sve tehničke kapacitete slovenačke policije ukoliko joj to bude potrebno.

Mate je rekao da Hrvatska za sada nije zatražila pomoć i naveo da se, prema njegovim saznanjima, "u ovom trenutku na tom području ne odvija nikakva operativna saradnja", ali da je "otvorena mogućnost za bilo kakvu pomoć".

"Pre svega, reč je o razmeni podataka do kojih bi slovenačka policija došla na našoj teritoriji", rekao je on.

Mate smatra da za sada nema indicija da događaji u Hrvatskoj imaju veze sa Slovenijom, ali da bi, pošto je "Zagreb tako blizu Ljubljane, neko od počinilaca mogao da pokuša da se skloni i na teritoriju Slovenije".

Slovenačka i hrvatska policija dobro sarađuju na operativnom nivou i Slovenija bi "hitno prosledila sve tragove i podatke, koje bi eventualno prikupila u vezi sa poslednjim događajima u Hrvatskoj", rekao je slovenački ministar unutrašnjih poslova.

Jakovčić: Ruganje mafije

Hrvatski Novinar Eugen Jakovčić, ocenio je u izjavi za B92 da je ubistvo Iva Pukanića, otovreno ruganje mafije organima vlasti koji su se pokazali nesposobnim u obračunu sa kriminalom.

On posebno kritikuje ponašanbje premijera Iva Sanadera, i tvrdi da nejgovi ljudi zaustavljaju započete istrage.

"Mislim da je poenta u tome što je na djelu prije svega teror neučinkovitih institucija. Upravo je njihova nesposobnost da riješe ne samo ove poslednje slučajeve uznemirila hrvatsku javnost", ocenjuje Jakovčić.

"Ovo je kolaps također Sanaderovog političkog kadroviranja svih institucija, gdje je naravno na prvom mjestu podobnost. To je deo filozofije ove vlade, jer sve istrage policijskih i pravosudnih tjela ograničene su političkim intervencijama upravo Ive Sanadera«, smatra on.

Za sada i dalje nema podataka ko je ubica Iva Pukanića i Nike Franjića. Vladimir Faber zamenik načelnika polcije, najvaio je transforamaciju policije i najavio zaustavljanje curenja informacija prema mafiji i medijima.

Dežulović: Ubistvo iz revanšizma

Gostujući u emsiji Poligraf TV B92 Boris Dežulović, hrvatski novinar, pisac i kolumnista, govorio je o prijateljskim odnosima Pukanića i Hrvoja Petrača.

Da podsetimo, hrvatskom generalu Vladimiru Zagorecu otet je sin, a mnogi veruju da iza toga Hrvoje Petrač. Petog okotbra ubijena je i Ivana Hodak, ćerka Zvonimira Hodaka, advokata generala Zagoreca.

Dežulović veruje da je ubistvo Pukanića revanš Zagoreca zbog ubistva njemu bliskih osoba.

"On je ubistvo Ivane Hodak pokazo kao oružanu plaćku. Ja sve ovo govorim da bismo imali celu sliku. Dakle, ne radi se samo o ubistvu novinara. Previše toga ružnog nam se dogodilo u proteklih 15 godina, da ne možemo da verujemo u stvari koje su previše očite", smatra on.

Dežulović ocenjuje da je Pukanić bio priajtelj sa predsednikom Hrvatske Stjepanom Mesićem, i da to prijateljstvo traje od kada je uradio eksluzivni intervju sa Antom Gotovinom.

Pukanić je 2003. dobio nagradu Hrvatskog novinarskog društva, za intervju koji Dežulović smatra rezultatom dogovora Mesića i Gotovine, a da je "Nacional" poslužio kao oglasna tabla.

Protiv generala Zagoreca juče je podignuta optužnica zbog zloupotrebe službenog položaja, a više o njegovom slučaju možete pročitati u posebnoj vesti.

MUP RS ponudio pomoć

Načelnik Uprave kriminalističke policije Republike Srpske Gojko Vasić izjavio je večeras da je MUP RS ponudio hrvatskoj policiji pomoć u razrešenju ubistva Ive Pukanića i Nike Franjića.

Vasić je za banjalučku Alternativnu televiziju rekao da ta pomoć podrazumeva ne samo dostavljanje podataka i informacija koje bi eventualno zatržila hrvatska policija, već i analizu svih predmeta i podataka kojima raspolaže MUP RS, a koji bi mogli biti u vezi sa ubistvom Pukanića i Franića.

Navodeći da hrvatska policija još nije dostavila zahtev MUP-u RS da proveri neku konkretnu informaciju, on je kazao da će MUP RS sa hrvatskim kolegama razmeniti "određene proverene informacije".

"Policija RS na terenu nastoji da koristi urađeni foto robot radi eventualnog prepoznavanja osobe koja je mogla učestvovati u atentatu ili da preko njega dođu do određene grupe koja stoji iza ubistva", kazao je Vasić.

Нема коментара: