brojač poseta

среда, 15. октобар 2008.

Pogled koji oduzima dah!

Nebitno je da li uživate u pogledu sa ili na njih, ali postoje mesta koja svakako vredi videti i u njima uživati

S

Postoje mesta za koja svako ko ih je video tvrdi da se moraju jednom u životu doživeti. To su pogledi od kojih zastaje dah, koji teraju da se zastane i u njima što duže uživa.

Učesnici ankete portala magazina "AskMen. com" nabrojali su svoja omiljena mesta za "gledanje". Nezavisno od toga da li se gleda s lokacije ili na nju, ona uvek zrači onim nečim posebnim zbog čega u sećanju ostavlja neizbrisiv trag i tako, naravno, dolazi na listu najpogleda! Kofer je listu upotpunio i s dva srpska pogleda koja, verujemo da se slažete, ravnopravno mogu da stoje sa svetskim turističkim atrakcijama s liste.

Akropolj, Atina, Grčka

Na 156 metara nadmorske visine, 80 metara iznad same Atine nalazi se drevni gornji grad s četiri dragulja Uneskove svetske baštine: Partenonom, Erehtejonom, Propilejima i hramom boginje Nike. Atina je blizu, te ako ste ovo propustili, planirajte!

Plaža Lanikai, Lanikai, Havaji

Jedna od najlepših svetskih plaža ujedno pruža i jedan od najzamamnijih pogleda na okean. Jeste daleko, ali uživajte u slici!

Ajfelov toranj, Pariz, Francuska

Kada ga je gradio za Svetsku izložbu 1889. godine, arhitekta Ajfel jeste imao na umu arhitektonsko čudo. Ipak, niko nije očekivao da će ovaj toranj neprevaziđen ostati i u 21. veku. Elem, ovde možete uživati u pogledu s njega i na njega. Najbolji pogled "na" je večera u Centru Pompidu, odakle se istovremeno pruža i dobar pogled na Notr dam. Moramo dodati, u blizini je i ambasada Republike Srbije i iz nje je odličan pogled.

Veliki kanjon, Arizona

Ima nešto u pogledu na Veliki kanjon što umu donosi instantni mir i bistrinu. Oni hrabriji mogu da uživaju u šetnji mostom od pleksiglasa, a na zapadu kanjona avanturisti imaju priliku s domorocima iz plemena Hualapai krenu na dvadesetokilometarsku "šetnju".

Crveni trg, Kremlj, Katedrala svetog Vasilija, Moskva

Veličanstveno, inspirativno! Lepota koja je toliko monumentalna da je pomalo i zastrašujuća.

Tajms Skver, Njujork, SAD

Nekad se lutanje Tajms skverom noću smatralo suludim, danas onde sve blešti od života.

Bele stene Dovera, Engleska

Često prvo i posljednje što turisti vide na Otoku. Jedan vedar dan dovoljan je za pogled na stene iz Francuske.

Brdo Korkovado, Rio de Ženeiro, Brazil

Za najbolji pogled potrebno je udaljiti se malo od grada i popeti se na 700 metara visine do poznatog kipa Isusa Iskupitelja.

Đavolja varoš, jugoistočna Srbija

Sve što ste ikada čuli o gradu kamenih stubova u podnožju Radan planine u blizini Kuršumlije ustukne pred zaista neverovatnim prizorom u kome se san i java, stvarnost i mašta, prošlost i sadašnjost munjevito smenjuju.

Ušće Save u Dunav, Beograd, Srbija

Malo koji posetilac glavnog grada ostane ravnodušan pred neverovatnim spojem dveju velikih reka. Tek kada sagledaju tu lepotu, lakše shvate i zašto je Beograd u istoriji tako često napadan i još istrajnije branjen.

Нема коментара: