brojač poseta

среда, 29. октобар 2008.

PODIVLJALE CENE MESA!

Nestašica piletine i svinjetine napravila potpuni haos na tržištu, proizvođači traže nova poskupljenja, ali trgovci obećavaju da više neće dizati cene

Na tržištu mesa i mesnih prerađevina u Srbiji vladaju nestašica i potpuni haos, cene kod nas su najviše u regionu, a do kraja godine moguća su i nova poskupljenja. U Privrednoj komori Srbije kažu da se tek početkom 2009. godine očekuje smirivanje stanja na tržištu mesa u Srbiji, a onda je izvesna i stabilizacija cena.

Svinjetina i piletina su nedavno poskupele 20, odnosno 10 odsto, međutim, sekretar u odboru za agrar PKS Milan Prostran kaže za Press da bi podizanje cena uskoro trebalo da stane.

- Početkom 2009. možemo očekivati čak i blagi pad cene pilećeg mesa - tvrdi Prostran. - Ima osnova za smirivanje cena čak i svinjskog mesa, bez obzira na krizu sa svinjetinom u našoj zemlji, čija cena umnogome zavisi od cene kukuruza.

On objašnjava da je cena piletine, koja je pre nedelju dana poskupela za 10 odsto, promenjena iz tri razloga.

Nema mesa u rezervi

Upućeni tvrde da u robnim rezervama Srbije nema toliko svinja kojima bi država mogla da interveniše i samim tim zadovolji tržište i obori cenu mesa.

- Ne znam koliko u rezervama ima svinja, međutim, sumnjam da ima dovoljno, odnosno da ima količinu koja bi mogla da zadovolji tržište i obori cenu mesa. Da ima, država bi intervenisala - kaže Milan Prostran.

Sa njim se slaže i Ferenc Major.

- Nemaju robne rezerve taj broj tovljenika. One su previše slabe da bi mogle da smire ovaj apsolutni haos na tržištu u ovom agrarnom sektoru - rekao je Major.

- Visoke cene svinjskog i junećeg mesa dovele su do povećane tražnje piletine. Međutim, tu povećanu tražnju ne može da zadovolji postojeća ponuda. Proizvođači ne mogu da nadomeste količinu koju je propali „Agroživ" isporučivao. Takođe, hrana za tovljenje pilića je poskupela - naveo je Prostran.

Piletina u Srbiji poskupela je u skoro svim prodajnim objektima. Pre sedam do deset dana nove cene primenjuju se i u „Maksi" diskontima, gde naglašavaju da trpe veliki pritisak proizvođača, ali da novih poskupljenja neće biti.

Slobodan uvoz piletine?

- U poslednjih nekoliko dana imamo snažan pritisak od strane proizvođača pilećeg mesa da prihvatimo njihovo povećanje cena, što bi automatski značilo i povećanje cena na našim policama. Smatramo da nema mesta novom podizanju cena, jer bi to dodatno ugrozilo porodični budžet svakog domaćinstva. Ukoliko ne naiđemo na razumevanje proizvođača, pokrenućemo inicijativu kod nadležnih ministarstava da se omogući nesmetani uvoz pilećeg mesa bez carine, kako bi se stabilizovali njegova ponuda i cena na tržištu - izjavio je za Press generalni direktor „Delta Maksija" Dragan Filipović.

Da proizvođači nisu zadovoljni ni novim cenama potvrdili su nam i u Privrednoj komori.

- Proizvođači tvrde da im ovaj nivo cena ne pokriva sve troškove proizvodnje. Kada bi oni sve zaračunali, meso bi trebalo da poskupi za još 20 odsto. Ali, ne smeju to da urade jer su svesni da ga onda niko neće kupovati - objašnjava Milan Prostran.

Predsednik Saveza udruženja odgajivača svinja Ferenc Major kaže da svinjsko meso poskupljuje jer imamo ozbiljnu nestašicu.

Mali stočni fond

- Apsolutni haos na tržištu i nestašica svinjskog mesa doveli su do poskupljenja. U isto vreme prošle godine, živa vaga koštala je od 50 do 70, a danas je ona od 170 do 190 dinara po kilogramu. Takođe, u odnosu na zemlje u regionu, Srbija ima najskuplje meso - tvrdi Major.

I u Ministarstvu trgovine Pressu je rečeno da je jedan od razloga za poskupljenje mesa mala ponuda zbog nedovoljnog stočnog fonda, koji je još dodatno smanjen prošle godine.

Нема коментара: