brojač poseta

уторак, 14. октобар 2008.

Podgorica: 34 osobe lakše povređene

Beograd, Podgorica -- U neredima u Podgorici 34 povređene osobe, među kojima 23 policajaca. Policija je saopštila da je privela 28 osoba. Međusobne optužbe vlasti i opozicije.

Neredi u Podgorici (Beta)
Neredi u Podgorici (Beta)
Neredi su izbili tokom protesta opozicije zbog odluke Vlade da prizna Kosovo. Do sukoba je došlo neposredno po završetku protesta kada je iz mase u pravcu zgrade parlamenta bačeno nekoliko kamenica, baklji i drugih pirotehničkih sredstava, na šta je policija uzvratila bacanjem suzavca.Situacija oko 21 čas u gradu je mirna. Policija neće dozvoliti nove skupove.

Opozicija ne nove proteste najavila za 16. oktobar, ali policija je saopštila da će novi skupovi biti zabranjeni, s obzirom na "rušilačko ponašanje" na večerašnjem mitingu, navedeno je u saopštenju policije.

Policija u Podgorici (Beta)
Policija u Podgorici (Beta)
Ukupno 34 osobe sa lakšim povredama večeras su primljene u Urgentni blok Kliničkog centra Crne Gore. Načelnik Urgentnog bloka Vladimir Dobričanin je rekao da su lakše povređena 23 policajca i 11 civila i da su svi pušteni kući nakon ukazane pomoći.

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Jusuf Kalamperović izjavio je da je policija morala da reaguje večeras u Podgorici, jer je bila izazvana od demonstranata.

Kalamperović je kazao da je od direktora Uprave policije dobio informaciju da je neposredno posle mitinga "jedan broj demonstranata počeo da gađa policiciju raznim predmetima i da provaljuje ograde".

Vuković: Opozicija pogrešila

Miodrag Vuković, portparol vladajućeg DPS–a, ocenio je da su večerašnji neredi plod pogrešnih odluka opozicije da se na ovakav način iskazuje nezadovoljstvo. On je rekao da su opozicioni lider okupili “narod iz čitave Crne Gore pa i van Crne Gore”.

“Kada je miting završen, krenula je grupa huligana, razočaranih rezultatima skupa. Opozicija se povukla, grupa huligana krenula je na ljude koji su obezbeđivali mir, kreniula je i ka novinarima i na narodnu imovinu”, rekao je Vuković za B92.

“Sutra idem na posao u kancelariju s polomljenim prozorima. Nije to prvi put, ovo mi liči na 1997. kada je bio pokušaj državnog udara. Ali, Crna Gora je sazrela od tada, sada ćemo pričati ko je napravio nerede”, rekao je on. Prema njegovim rečima, među povređenima bilo je i policajaca u civilnim odelima.

"Oni su kamenicama razbijali prozore na obližnjim zgradama, pa i na zgradi parlamenta", kazao je Kalameprović i naveo da je policija morala da reaguje.

Na sreću, rekao je on, nema teže ozleđenih ni među policijom ni među demonstrantima. Prema njegovim rečima, u Podgorici je sada situacija mirna i uspostavljen je saobraćaj.

Ispred zgrade parlamenta se nalazi lider Srpske liste i Srpske narodne stranke Andrija Mandić, koji je na večerašnjem mitingu najavio da će u zgradi Skupštine Crne Gore započeti štrajk glađu i da od njega neće odustati dok Vlada ne opozove svoju odluku o priznanju nezavisnosti Kosova.

Na protestnom mitingu, koji je počeo oko 18:30 sati, opozicija je istakla svoje zahteve u kojima traži da Vlada opozove odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova ili da raspiše referendum ili vanredne parlamentarne izbore.

Mandić o izbijanju sukoba

Andrija Mandić iz SNS-a rekao je za B92 da je do sukoba došlo kada je policijski helikopter počeo da nadleće okupljene demonstrante.

“Miting je proticao veoma mirno i onda, iznenada, na samom kraju, taj skup počeo je veoma nisko da nadleće policijski helikopter. To mi je odmah bilo sumnjivo, jer je uobičajeno da na početku skupa imamo ta preletanja, a onda se, kao po nekoj komandi, otvorila paljba kamenicama u pravcu policije i od policije prema učesnicima. Došlo je do dukoba i policija je ogromnim količinama suzavca zasula ljude koji su bili na tom platou”, kazao je Mandić.

Tom prilikom je Vladi dat rok da o tome odluči do srede, 15. oktobra, u 11 sati.

Nakon što je oko 20:00 policija razbila demonstrante na platou ispred crnogorskog parlamenta, nastavili su se sporadični incidenti u sporednim ulicama.

Došlo do tuče između policije i učesnika protesta u Ulici slobode, Njegoševoj, kod stadiona "Budućnost", kao i u naselju "Gradić Pejton", a na ulice su izašla i kola hitne pomoći.

Demonstranti su bacali petarde i baklje prema zgradama državnih institucija i rušili ogradu oko zgrade Skupštine Crne Gore, a u intervenicji je policija uzvratila "gumenim mecima", dok su policijski helikopteri nadletali grad kao i za sve vreme trajanja mitinga.

Veliki broj policajaca i pripadnici specijalne jedinice blokirali su zgradu Skupštine i obližnjeg Predsedništva, kao i susedne ulice.

(Beta)
(Beta)
Mitropolit Amfilohije i organizatori su bezuspešno apelovali sa tribine na okupljene da se raziđu u miru.

Prethodno, Amfilohije je poručio okupljenima na protestnom mitingu na platou ispred zgrade parlamenta u Podgorici da je "odluka Vlade Crne Gore o priznavanju nezavisnosti Kosova najsramnija u istoriji crnogorskog naroda i najveća izdaja".

Milić: Bila su i deca s Kosova

Jedan od organizatora večerašnjeg mitinga, predsednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić, rekao je da je ovo bio skup visokog rizika.

"Ali, ono što je bitno za mene u čitavoj priči je da sam danas, kada smo organizovali, zatražio da budu sa nama i deca sa Kosova i Metohije, i oni su učestvovali u programu. Upravo zbog činjenice da su došla deca sa Kosova, ja sam na skup doveo ono što je najvrednije u mom životu - moju decu. Da li je ovo bio pokušaj razbijanja nečega što je ispočetka i do kraja izgledalo kao veličanstveni skup, vreme će pokazati”, kazao je on.

"To je najsramnija izdaja Crne Gore i nema niko pravo da dostojanstvo, čast, obraz, viteštvo, junaštvo ovoga naroda, grada i ovoga mesta... to nema niko pravo da uradi... a ako neko hoće da ga gubi može da izgubi svoj, ali ne može da gubi obraz Crne Gore i Crnogoraca", kazao je mitropolit Amfilohije.

Amfilhije je još rekao da je “Kosovo crnogorsko i da će uvek biti”, kao i da aktuelna vlast nije imala nijedan nacionalni interes da donese "tako sramnu odluku".

Zahtevi skupa su bili da Vlada Crne Gore do prekosutra, 15. oktobra u 11:00 sati, poništi "nelegalnu odluku" o priznavanju nezavinosti Kosova, i da Skupština raspiše referendum na kojem će se građani izjasniti o tome da li su za priznavanje nezavinosti Kosova ili ne.

Ukoliko vlast to ne prihvati, zahteva se da predsednik Republike raspiše vanredne izbore koji će se održati pre kraja ove godine.

Organizatori protesta su bili Socijalistička narodna partija, Narodna stranka, Srpska lista i Demokratska srpska stranka.

Predstavnici opozicije navode da su od samog početka znali da je skup visokog rizika shodno činjenici protiv koje odluke se protestovalo i, kako kažu, neće dozvoliti da njihovi zahtevi budu prebačeni na ravan incidenta za koji sumnjaju da iza njega stoje snage bezbednosti.

Policija pustila Simu Spasića

Podgorička policija pustila je predsednika Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu Sima Spasića, privedenog pre podne na ulazu u glavni grad Crne Gore.

Spasić je priveden oko 11 sati na ulasku u Podgoricu, u koju je stigao kako bi prisustvovao mitingu opozicije organizovanom zbog odluke Vlade Crne Gore da prizna nezavisno Kosovo.

Nakon izlaska iz policijske stanice, Spasić je rekao agenciji Beta da smatra da je pušten zahvaljujući pisanju i pritisku medija.

"Zadržali su me četiri i po sata, provocirali me i ispitivali šta mislim o Srbima u kosovskim inistitucijama, o Crnogorcima, Milu Đukanoviću", kazao je Spasić.

Prema njegovim rečima, priveden je zato što je policija ocenila da su transparenti i uramljene slike kidnapovnih i nestalih Crnogoraca i Srba na Kosovu, koje je imao u kolima propagandni materijal.

Нема коментара: