brojač poseta

понедељак, 06. октобар 2008.

PEŠKE DO PLATE

Kontrolori JKP „Parking servis" tokom jedne smene pređu pešice više od deset kilometara, ceo dan obilaze pet ulica i proveravaju oko 300 parking mesta

s

RAČUNAR U RUKE, PUT POD NOGE... Radnici „Parking servisa" imaju pauzu samo pola sata

Radnici JKP „Parking servis" koji kontrolišu parkiranje vozača u prestonici dnevno pređu pešice više od deset kilometara! Svakodnevno, od ponedeljka do subote, u jednoj smeni od sedam sati obilaze oko pet ulica, odnosno od 150 do 300 parking mesta.

Ekipa Pressa provela je jedan dan sa tridesetdevetogodišnjim Radišom Kolarevićem, radnikom ovog komunalnog preduzeća, i s njim „vizirala" sve automobile u drugoj zoni u delovima Masarikove i Resavske ulice, Svetozara Markovića, Kralja Milana i Nemanjinoj.

POŠTENI KONTROLORI

Da parking kontrolori nisu zaduženi samo za kažnjavanje zaboravnih vozača, govore brojni primeri.

- Prošle godine jedan moj kolega je u ulici Milutina Bojića našao torbicu punu novca, zajedno sa dokumentima. Pozvao je ženu koja je izgubila tašnu i vratio sav novac koji je pronašao. Ona je htela čak i da ga časti, ali on to nije prihvatio. Kod nas je to strogo zabranjeno, kao i primanje bilo kakvog novca - kaže Radiša Kolaković.

- Ovo je kao i svaki drugi posao koji mora da se poštuje. U jednoj smeni radimo skoro sedam sati, i to od 7 do 13.45 u prvoj i od 14 do 21 čas u drugoj smeni, a pauze su pola sata. Pored zimske i letnje uniforme, parking kontrolor uz sebe na radnom mestu poseduje mali pokretni terminal sa štampačem - priča Kolarević.

Pomoću džepnog računara parking kontrolori proveravaju, ukucavajući brojeve s tablica, da li je vozač platio parkiranje SMS porukom.

- Ukoliko vozači nemaju kartu kod sebe ili nemaju kredita u telefonu, preko džepnog računara i štampača na licu mesta im izdajemo elektronsku parking kartu. Posle isteka vremena za parkiranje tolerišemo petnaest minuta, a tek posle tog vremena izdajemo nalog za doplatu. Ja kontrolišem pet ulica, i to od 150 do 300 parking mesta i pređem oko deset kilometara pešice. Meni lično posao nije težak, iako se pešači toliko - kaže ovaj radnik „Parking servisa", koji kontroliše parkinge tri godine.

U ovom poslu nema zabušavanja jer u svakom trenutku radnika na terenu u centru „Parking servisa" možete videti sistemom GPS-a gde se nalazi i kuda se kreće!

fakti

n Sat u prvoj zoni parkiranja košta 40 dinara, drugoj 30, a trećoj 25

n Da bi se incidenti izbegli, nadležni iz JKP „Parking servis" u okviru svog preduzeća otvorili su službu koja je zadužena za reklamacije korisnika

n Svi koji imaju eventualnu primedbu na rad preduzeća ili zaposlenih u njemu mogu da se jave na brojeve telefona 3035-400, 3235-598, 3031-707

- Smena radnika je od 13.45 do 14 časova. Lično, nikada nisam imao problema sa vozačima, iako su moje kolege imale. Trudim se da uvek svakog vozača ispoštujem razgovorom i lepim rečima, što uvek i upali. Ukoliko dođe do nekih problema, mi pozivamo naše supervizore u preduzeću koji odmah obaveštavaju policiju, koja bukvalno za minut dolazi na mesto događaja - objašnjava Kolarević.

Prema njegovim rečima, gde god su zone u prestonici uvedene kod većine vozača ovaj sistem parkiranja naišao je na odobravanje jer, kako kaže, za razliku od prethodnih godina, danas bez problema mogu da parkiraju svoje četvorotočkaše.

Нема коментара: