brojač poseta

субота, 25. октобар 2008.

Obračun hrvatske mafije


Mesto nesreće

UBISTVO suvlasnika "Nacionala" Ive Pukanića i šefa marketinga ove kuće Nike Franjića hrvatska javnost je ocenila kao nastavak serije mafijaških obračuna u Hrvatskoj. Sa eksplozijom je u četvrtak ponovo uzdrman i državni vrh, koji je u petak održao novu vandrednu sednicu Nacionalnog saveta za bezbednost na kojoj su bili i predsednik Hrvatske Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader.
- Zločin je delo profesionalca. Policija već ima korisne informacije, ali ih u interesu istrage zasad nećemo saopštiti - izjavio je u petak Krunoslav Borovec, šef kancelarije ministra unutrašnjih poslova Hrvatske.
On je istakao da se ne odbacuje nijedan motiv koji bi mogao da podstakne ubistvo Pukanića i Franjića, šefa marketinga "Nacionala". Posebno je istakao da su se u istragu već uključile i policije drugih zemalja, naročito Srbije i Bosne i Hercegovine, sa kojima su hrvatski policajci već kontaktirali i razmenili prve informacije. U međuvremenu, urađen je i fotorobot.
- Kretanje Pukanića i Franjića je u potpunosti rekonstruisano - kazao je Borovec. - Pukanić je svojim automobilom "tojota leksus" došao u dvorište redakcije u četvrtak u 10 časova i nije ga koristio čitav dan.
Borovec nije želeo da govori o vrsti i količini eksploziva. Istakao je da je u petak automobil odvezen u garažu MUP, gde se detaljno veštači.
Policija je u petak obavila razgovor sa oko 150 osoba. Članovi Pukanićeve porodice, pre svih njegova ćerka, ali i najbliži saradnici i partneri dobili su policijsku zaštitu.
Pukanić i Franjić, izašli su iz "Nacionala" oko 18.25, odakle su krenuli prema dvorištu u Palmotićevoj 3, gde je bila parkirana "tojota". Pre nego što su došli do vozila, Pukanić je najverovatnije pokušao da ga otvori daljinskim upravljačem. U tom trenutku, došlo je do snažne ekplozije. Sudeći po svemu, bomba je bila postavljena u smeće i otpad.
Iz izjave jednog od svedoka, posle eksplozije, s parkirališta je istrčao muškarac star između 30 i 35 godina, sa tamnom kapom na glavi. U eksploziji su povređeni i Ivica Horvat i Vedran Duhaček, koji su se nalazili u zgradi.
Redakcija "Nacionala" optužila je policiju za ubistvo Pukanića, jer su mu "ukinuli zaštitu iako se on tome izričito protivio".
- Da je zaštita bila zadržana, Pukanić i Franjić danas bi bili živi, a njihova deca bi imala očeve - navodi se u saopštenju "Nacionala". - Oni koji su tako odlučili, direktno su odgovorni za njegovu smrt. Odgovorni su oni u državnom tužilaštvu i policiji, koji su opstruirali istragu o prvom pokušaju Pukanićevog ubistva.
"Nacional" je optužio i Tomislava Karamarka, ministra hrvatske policije jer je "izrekao neistinu" da je policijska zaštita ukinuta "u dogovoru sa Pukanićem". S druge strane, Borovec je objasnio da je odluka o ukidanju stalne policijske zaštite Pukaniću "rezultat stručne procene utemeljen na bezbednosnim podacima".
Naveo je i da Pukanić nije prijavljivao pretnje, dok "Nacional" tvrdi da je u poslednjih nekoliko nedelja policiju upoznao sa sadržinom dve pretnje. Takođe, navode da je pre nekoliko meseci pribavio i dokaze o osobi koja je pokušala da ga ubije.
Pukanić je 9. aprila policiji prijavio da je na njega, nedaleko od stana u centru Zagreba pokušan atentat. Prišao mu je muškarac, sa pištoljem koji je "zatajio", pa je Pukanić uspeo da ga savlada. Ovo i nije bio prvi napad na njega. Sredinom 2003. umalo je bio žrtva atentata u Vlaškoj ulici.
Iako policija nikada nije potvrdila njegovu verziju priče, da je napadnut u aprilu, dodeljena mu je policijska pratnja. U to vreme, Pukanić je novinske stranice punio vlastitom porodičnom dramom i razvodom od supruge, koja ga je optužila da je godinama maltretirao i drogirao. Nekoliko puta je, kao moguće naručioce napada prozvao suprugine "dilere".
U nizu priča koje je "Nacional" objavio bio je i članak o nedavno ubijenoj Ivani Hodak. Pukanić ju je označio kao "krivca" za propast milionskog posla u koji su bili umešani Vladimir Zagorec i njegov advokat, inače Ivanin otac. U poslednjem broju, objavljena je priča koja se razlikovala od svih spekulacija o Ivaninom ubistvu, a u kojoj se tvrdi da je ubijena posle pljačke.
U Hrvatskoj se spekuliše da su Pukanićevo ubistvo izveli unajmljeni kriminalci iz inostranstva. Sa druge strane, ima i onih koji misle da je Pukanić ubijen jer je u novinama često objavljivao tekstove i fotografije ljudi koje je optuživao za nezakonite poslove, ali bez dokaza. Za "Nacional" jedni su govorili da je "bilten Stjepana Mesića", a drugi da je "glasilo mafije".

PRIJATELJI I NEPRIJATELJI
IVO Pukanić imao je, bar prema pisanju mnogih medija, ali i po sopstvenom priznanju, mnogo prijatelja. Takođe i neprijatelja.
* Stjepan Mesić, Ivo Sanader i Ivica Račan - u javnim nastupima Pukanić nije krio da je u vrlo dobrim, prijateljskim odnosima sa ovim političarima.
* Hrvoje Petrač - kontroverzni hrvatski biznismen, osuđen za otmicu sina generala Vladimira Zagorca, za koga se pričalo da je jedan od bosova hrvatske mafije, bio je vrlo blizak prijatelj Pukaniću.
* Vladimir Zagorac - Pukanić se svojevremeno hvalio velikim prijateljstvom sa ovim bivšim hrvatskim generalom. Međutim, njihovo druženje je "puklo" posle Pukanićevog svedočenja protiv Zagorca u aferi sa draguljima.
Više godina su se na stranicama "Nacionala" nalazili tekstovi i fotografije uperene protiv srpskog biznismena Stanka Subotića Caneta, koga je Pukanić optuživao da je šef duvanske mafije na Balkanu.
Toga nije bio pošteđen ni Milo Đukanović, koga je Pukanić predstavio kao čoveka koji je "blagosiljao" Subotićev posao sa cigaretama. Kao Subotićevi "partneri" u švercu cigareta, prema Pukaniću bili su i Jovica Stanišić, bivši šef srpskog RDB, kao i Milorad Vučelić. Pukanićevu prozivku nije izbegao ni Zoran Đinđić.

IVO SANADER: NEMA "SABLJE"
HRVATSKI premijer Ivo Sanader u petak je u Saboru rekao da će sve državne institucije krenuti u žestoku borbu protiv organizovanog kriminala. Ali, naglasio je da nema razloga za uvođenje vanrednog stanja niti akcije slične "Sablji", koju je Srbija uvela nakon ubistva premijera Zorana Đinđića.

NAGRADE ZA NOVINARSKI RAD
IVO Pukanić rođen je 1961. godine u Zagrebu. Kao odličan
đak bio je Titov stipendista. Novinarsku karijeru započeo je sedamdesetih kao fotograf, a 1991. godine osniva nedeljnik "Globus". Međutim, sa grupom novinara, devet godina kasnije, osniva "Nacional". U nedeljniku je pisao o mnogim skandalima u politici, ali i o mafiji, poslovnoj eliti... Za novinara godine proglašen je 1999, da bi godinu dana kasnije dobio priznanje Hrvatskog novinarskog društva. U 2003. je dobio nagradu za intervju godine sa generalom Antom Gotovinom, u vreme dok se ovaj nalazio u bekstvu.

POVERENJE
NIKO Franjić bio je izvršni direktor i osnivač privatne firme "Ekscelza", kojoj je "Nacional" bio jedan od značajnijih poslovnih partnera. Franjić nije bio formalni šef marketinga u "Nacionalu", ali upućeni kažu da je imao veliki uticaj na Pukanića. Pošto je imao poverenja u njega, Pukanić mu je poveravao značajne projekte.

DIREKTOR POLICIJE MILORAD VELJOVIĆ, ZA "NOVOSTI"
POMOĆ IZ SRBIJE


SRPSKA policija pružiće maksimalnu pomoć kolegama iz Hrvatske u rasvetljavanju ubistva Ive Pukanića i Nike Franića. Reč je trenutno o razmeni informacija, a ukoliko se ukaže potreba, biće pružena i druga vrsta pomoći.
Direktor srpske policije Milorad Veljović i načelnik Kriminalističke policije MUP Srbije Rodoljub Milović, koji su u dvodnevnoj, ranije dogovorenoj poseti Hrvatskoj, u trenutku eksplozije i ubistva bili su u centru Zagreba. Odmah su ponudili svu vrstu pomoći hrvatskoj policiji.
- Ovakvi događaji su u našoj zemlji, srećom, iza nas, ali mi imamo iskustva i tu im možemo pružiti dragocene informacije - kaže Veljović. - Kolega Milović i ja smo im bili na raspolaganju istog trena za sve što im je trebalo.

STJEPAN MESIĆ: ZLOČIN PRVE VRSTE
STJEPAN Mesić, predsednik Hrvatske izjavio je u petak da je ubistvo Ive Pukanića "akt koji ima obeležje terorizma, mafijaškog obračuna i zločina prve vrste". Istakao je da je vanredna sednica Nacionalnog saveta za bezbednost bila nastavak prethodne, održane posle ubistva Ivane Hodak, kad su dogovorene sve mere koje se moraju preduzeti u borbi za povratak bezbednosti na ulice hrvatskih gradova.
U izjavi koju je Mesić dao neposredno posle ubistva njegovog bliskog prijatelja, naglasio je da je terorizam ušao na ulice Zagreba, kao i da je "podzemlje suočilo celu državu sa izazovima kakve do sada nismo imali".
- Svaki se građanin sa pravom pita ko je sledeći - država mora na terorizam da odgovori energično - naveo je Mesić.

PRIDRUŽIVANJE NIJE UGROŽENO
ŠEF Delegacije Evropske komisije u Hrvatskoj Vensan Dežer najoštrije je u Zagrebu osudio ubistvo Ive Pukanića i Nike Franjića, ocenivši da taj događaj ipak ne bi trebalo da utiče na proces pridruživanja Hrvatske Evropskoj uniji.
- Najoštrije osuđujemo ove napade - izjavio je Dežer i pozvao hrvatske vlasti da istraže sve napade koji su se poslednjih nedelja dogodili u Zagrebu i da otkriju počinioce.
Dežer je izrazio spremnost EK da u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala pomogne na bilo koji način.

TERI DEJVIS: PRETNJA SLOBODI ŠTAMPE
GENERALNI sekretar Saveta Evrope Teri Dejvis ocenio je da ubistva hrvatskog novinara i šefa marketinga ugrožavaju slobodu štampe i govora u Hrvatskoj. Kako se navodi u saopštenju SE, ubistva dvojice novinara u Zagrebu su poslednja u seriji koja su navodno počinili pripadnici organizovanog kriminala.
- Ova ubistva nisu samo pretnja javnoj bezbednosti, već pretnja slobodi štampe i slobodi govora u Hrvatskoj - rekao je Dejvis.

SEEMO: NAJOZBILJNIJI NAPAD
ORGANIZACIJA medija u jugoistočnoj Evropi (SEEMO) oštro je osudila ubistvo Ive Pukanića i Nike Franjića.
- Ovo je jedan od najozbiljnijih napada na slobodu štampe u proteklih nekoliko godina, ne samo u Hrvatskoj, već u celom regionu - navodi se u saopštenju SEEMO dodajući da je Pukanić o pretnjama koje je dobijao od 2002. godine informisao ovu organizaciju.

ZVONIMIR HODAK: NISU POVEZANA
ZAGREBAČKI advokat Zvonimir Hodak izjavio je u petak da ubistvo njegove ćerke Ivane i Ive Pukanića nisu povezana.
- Pukanić je imao i više nego dovoljno svojih neprijatelja, pa mislim da ubica dolazi iz tih redova i da ovo nema veze sa ubistvom moje ćerke - kazao je Hodak, koji zastupa nekadašnjeg visokog hrvatskog vojnog funkcionera Vladimira Zagorca.

CRNA SERIJA SVE BROJNIJIH SPEKTAKULARNIH SMAKNUĆA
OD 2000. godine do danas u Hrvatskoj se dogodilo više od 50 takozvanih spektakularnih likvidacija, koje su mahom nerasvetljene. Najviše je onih ubistava koji se označavaju kao prebijanje mafijaških dugova, ali samo ovog meseca dogodila su se četiri zbog kojih se cela država digla na noge.
* NEKOLIKO dana ranije ubijen je i građevinski preduzimač Zoran Mrvelj, zvani Gavro. On je pronađen mrtav za volanom "mercedesa cls 320" na jednom zagrebačkom parkingu. Zločinac mu je ispalio hitac u glavu.
* NE zna se ko je šestog dana oktobra usmrtio advokatsku pripravnicu Ivanu Hodak (26), hicem u glavu u haustoru zgrade gde je stanovala. Zločin se povezuje sa razbojništvom, ali i njenim roditeljima, pre svih, ocem advokatom Zvonimirom Hodakom. U poslednjem broju Pukanovićevog "Nacionala" osvanuo je tekst o Hodakovoj i teoriji da ju je ubio razbojnik kako bi je opljačkao.
* PRE nekoliko meseci na zverski način usmrćen je zagrebački maturant Luka Ric (17). On je toliko pretučen da je u bolnici ubrzo izdahnuo.
* U DIREKTNU vezu sa organizovanim kriminalom dovodi je smaknuće Davora Zečevića Zeca, 2. decembra prošle godine.
* HICEM u glavu 23. marta 2006. godine u Zagrebu je ubijen i albanski narkobos Lulzim Krasnići. Maskirani ubica u njega je isplaio šest hitaca , a žrtva je bila na mestu mrtva.
* GODINU dana ranije, 11. juna, likvidiran je i kontroverzni fudbalski menadžer Dino Pokrovac. Njega je pokosio rafal iz "škorpiona".
* SEDMOG dana februara 2004. godine ubijen je Toni Kasalo, koji je, takođe, dovođen u vezu sa organizovanim kriminalom u Hrvatskoj. Likvidiran je i jedan glumac, popularni Štef iz serije "Smogovci". Željko Bilen usmrćen je hicima iz pištolja 11. novembra 2003. godine.
* ISTE godine, ali 11 meseci ranije, 23. januara, ubijen je Marko Sliško, ime iz zagrebačkog podzemlja.
* NjEGOV brat Veljko likvidiran je dve godine ranije, 22. marta 2001.
* IZMEĐU ova dva zločina, 31. maja 2002. godine likvidiran je Veselin Marinov.
* RAFALIMA iz automata 16. novembra 1999. godine smrtno je ranjen Damir Džeba, a 11. marta iste godine, u BMV izrešetan je Željko Šobot. Iste godine od ruku nepoznatog ubice stradao je i jedan bankar. Hicima iz pištolja ubijen je Ibrahim Dedić.
* GODINU dana ranije, devetog maja, likvidiran je Bernard Hutiski, a 22. avgusta 1997. i Mijat Vrdoljak. Rafalima iz automata 4. jula 1997. godine izrešetan je Tači Špejtin.
"Istorija" hrvtaskih mafijaških i kriminalnih zločina svedoči n krvavom namirivanju dugova, uglavnom pištoljima, revolverima i automatima. Pre dva dana prvi put je upotrebljen razorni eksploziv. Otvoreno je novo "poglavlje" zagrebačkog podzemlja.

Нема коментара: