brojač poseta

среда, 22. октобар 2008.

Objavljeni tajni dosijei: NLO iznad Velike Britanije

Prema tajnim dosijema britanskog Ministarstva odbrane objavljenim nedavno u Londonu, za vreme Hladnog rata dva američka pilota borbenih aviona su primila naredbu da obore neidentifikovani leteći objekat iznad Velike Britanije.Jedan od pilota, Milton Tores (77), koji danas živi u Majamiju, kaže da je nedostajalo nekoliko sekundi da ispali 24 raketa na taj "objekat" koji se nepravilno kretao dok se na radaru pojavljivao signal da se radi o "letećem nosaču aviona".
Tores priča da je objekat u momentima stajao nepomično na nebu, da bi zatim dobio brzinu od više od 12.000 kilometara na sat. Nakon uzbune, "lice iz senke" je reklo Toresu da nikada ne sme govoriti o incidentu pa je on ćutao više od 30 godina.
Toresova priča je jedna od više desetina viđenih NLO pohranjenih u dosijeima britanskog Ministarstva odbrane koje je obelodanio Nacionalni arhiv u Londonu.
U pisanom dopisu, Tores je opisao kako je u maju 1957. godine uzleteo svojim "F-86 D" iz baze britanskih vazdušnih snaga u Menstounu, u Kentu.
"Tada sam bio obični poručnik vrlo svestan ozbiljnosti situacije," rekao je Tores, dodajući da je "stigla naredba da gađa NLO salvom od 24 raketa".
"S obzirom na to da je autentifikacija bila validna, pripremio sam 24 projektila," objašnjava Tores.
Međutim, u poslednjem trenutku "predmet" je nestao sa radara i brzinska potera je otkazana. Tores se vratio u bazu i sutradan ga je posetio neimenovani muškarac koji je izgledao kao "dobro obučeni prodavac kompanije IBM," kako je sam rekao.
"Zapretio mi je povredom državne bezbednosti ukoliko ikome prozborim ijednu reč," naglasio je Tores.
Objavljeni dokumenti ne sadrže nijedno zvanično objašnjenje ovog incidenta, koji se dogodio u vreme najveće tenzije između Zapada i Sovjetskog Saveza.
U to vreme, avioni u britanskim bazama su uvek bili spremni na mogućnost napada Sovjeta.
Tores je rekao da je 50 godina čekao na neko objašnjenje onoga što se dogodilo.
"Nikada neću zaboraviti šta se desilo. Te noći mi je naređeno da otvorim vatru pre nego što sam uzleteo, što se nikada pre toga nije desilo," rekao je Tores.

Stručnjak za NLO Dejvid Klark smatra da je ta pojava možda bila deo tajnog američkog projekta o stvaranju fantomskog aviona na radarskim tablama kako bi se testirala sovjetska vazdušna odbrana.
"Možda je to što je pilot video bio neki elektronski eksperiment ili je možda bio NLO. U svakom slučaju nešto nesvakidašnje se dogodilo," zaključio je Dejvid Klark.

Нема коментара: