brojač poseta

среда, 22. октобар 2008.

NOVA ISTRAGA O UBISTVU ĐINĐIĆA!

Tajna policija najmanje dva meseca ranije znala da se sprema ubistvo premijera Zorana Đinđića i nije učinila ništa da ga zaštiti

Transkripti razgovora vođa „zemunskog klana" Dušana Spasojevića Šiptara i Mileta Lukovića Kuma, u kojima oni 15. januara 2003. dogovaraju ubistvo Đinđića, autentični su, potvrđeno je juče u vrhu srpske policije! Kako nam je rečeno, transkripti snimaka razgovora Šiptara i Kuma, čiji je deo objavio Press, arhivirani su u BIA, a njihovi prepisi su nestali iz policije (!?!).

Svi nadležni i dalje, međutim, izbegavaju odgovor na pitanje zašto država nije preduzela ništa da zaštiti premijera iako su tajne službe još sredinom januara 2003. (a verovatno i znatno pre) znale da se sprema atentat?! Štaviše, policija, tužilaštvo i političari juče su ignorisali otkriće Pressa, koje dokazuje da je država znala za „pakleni plan ‘zemunaca'" i da je bilo sasvim dovoljno vremena da se on osujeti.

Neko, očigledno, pokušava da izbegne odgovornost i da spreči otvaranje nove istrage!

Uloga Obradovića

- Transkripti koje je Press objavio jesu verodostojni prepisi originalnih transkripata. Sadržina je tačna i ona je poznata policijskim operativcima koji su radili na ovom slučaju. Koliko nam je poznato, snimci ovih prisluškivanih razgovora arhivirani su u BIA. Transkripte, prepise tih snimaka, prema nekim saznanjima, imao je Milan Obradović, bivši načelnik beogradske policije - kaže sagovornik Pressa, visoki funkcioner MUP-a, koji je insistirao na anonimnosti.

- Doskorašnji ministar Dragan Jočić imao je informaciju da ti transkripi postoje, ali nikako nije mogao da im uđe u trag. Postojala je sumnja da je Obradović, po odlasku sa funkcije 2004. godine, sporne transkripte odneo sa sobom... - napominje sagovornik Pressa.

Veruović: Službe su morale da ga zaštite

Telohranitelj pokojnog premijera Milan Veruović kaže da mu Đinđić nikada nije pomenuo da mu prete:

- Nas dvojica smo puno vremena provodili zajedno. Nikada mi, međutim, Zoran nije rekao da mu stižu pretnje, niti sam ja nešto znao o tome što Press piše i što Čanak priča. Slušajte, mrtva usta ne govore, ali ako je zaista tako bilo, onda je neshvatljivo da službe ništa nisu preduzele... Uopšte neću da ulazim u to da li je Zoran sve to shvatao ozbiljno ili ne, ali službe su morale da rade svoj posao...

Pokušali smo juče da razgovaramo sa Obradovićem, koji je nedavno imenovan za direktora Uprave za izvršenje zavodskih sankcija, ali se on nije javljao na mobilni telefon.

S druge strane, najbliži saradnici pokojnog premijera tvrde da ne znaju ništa o spornim transkriptima, ali kažu da je Đinđić pre atentata upozoravan da se priprema njegovo ubistvo! Jedan od tadašnjih lidera DOS-a, lider LSV-a Nenad Čanak, kaže da je Đinđić na opasnost upozoravan još krajem 2002.

- Sećam se, bilo je to u Moroviću u novembru 2002. godine, na sastanku lidera DOS-a. Tada se pred svima nama ministar policije Dušan Mihajlović obratio Đinđiću sledećim rečima: „Zorane, postoji plan da se ubije neki član vlade i da se posle toga svakog dana likvidiraju po dva lidera DOS-a. A sve kako bi se napravio haos u Srbiji i kako bi došlo do državnog udara!" Međutim, Đinđić je samo odmahnuo rukom, i rekao mu: „Gde ti je, bre, duša?! Opet tvoje teorije zavere, kao i uvek..." Tokom tog sastanka, Mihajlović je više puta pokušavao da vrati ovu temu na dnevni red, ali je Zoran samo odmahivao - tvrdi Čanak.

I Vladan Batić kaže da je istina da je Đinđić olako prelazio preko pretnji, ali da prvi put čuje za ovo što tvrdi Čanak (?!?).

- Bio sam na tom sastanku u Moroviću, ali se ne sećam tog razgovora između Zorana i Dušana Mihajlovića. Iskren da budem, oni su tamo ostali do kasno u noć, a ja sam otišao odmah posle oficijelnog dela... Moguće da se o tome razgovaralo posle toga. U svakom slučaju, moram da kažem da je Zoran zaista bio čudan tip. On je sve gledao onako filozofski, razmišljao je samo o budućnosti. Sećam se i kada ga je lično Milorad Dodik upozoravao da se nešto sprema u RS, čak je imao i spisak sa imenima nekih ludaka veterana... A Zoran je, potpuno nezainteresovano, samo odgovorio: „Dobro, dobro, daj to, daću ja to Dušku Mihajloviću..." - priseća se Batić.

Bivši ministar za rad Dragan Milovanović tvrdi da je Đinđić mesecima pre ubistva na svakoj sednici Vlade upozoravan da mu prete likvidacijom.

Samo ga upozoravali

- Mihajlović je nebrojeno puta ponovio Đinđiću da treba da promeni obezbeđenje, molio ga je, govorio da treba da ga štiti policija, jer su stizale dojave o likvidaciji, kako njegovoj, tako i još nekih članova Vlade. Na vrhu tog spiska za odstrel odmah posle premijera bili su Mihajlović, Čeda Jovanović, Svilanović... Zoran mu je uvek odgovarao da preteruje! Ne znam šta su sve službe imale, ali sigurno da su nadležni morali da reaguju i zaštite premijera umesto što su ga samo upozoravali - priča Milovanović.

I pored poziva i poruka, Press juče nije mogao da dođe do Dušana Mihajlovića.

Transkript koji je otkrio Press

KUM-135 063-316-4XX Dušan Spasojević zv. Duća
Datum rada: 16. 1. 2003.
Razgovor vođen: 15. 1. 2003.
Vreme razgovora: prvi razgovor 12:32:46 (dužina: 123 sekunde), drugi razgovor 13:18:35 (dužina: 40 sekundi)
Sagovornik: metu poziva s broja 064-212-3XXX Mile Luković zv. Kum
Bazna stanica: nema bazne stanice

Prvi razgovor:
Spasojević: Kume...
Luković: E, da ti kažem za ono...
Spasojević: Jesi se vido sa onim?
Luković: Aha. Kaže, sve je u redu.
Spasojević: Znači, rokamo? Definitivno?
Luković: Aha. Gotov je.
Spasojević: To, ljubavi! A onda uzimamo sve. Celu državu! Onaj naš sa njegovim „crvenim"... sa onima... upada tamo, unutra, i onda prangijanje! Nema zajebancije! Jebaćemo im mamu! Kapiraš?
Luković: Aha. Super!
Spasojević: Pa, da, ljubavi... Nego, Kume, vidi ona mala što mi je bila, znaš ona plava, ona sisa... Priča svašta okolo...
Luković: Naći ću je, sredićemo.
Spasojević: Važi, važi, vidimo se. Javljaj... I nemoj onaj broj, znaš onaj...
(Dalji razgovor nebitne sadržine)

Drugi razgovor:
Luković: Šefe, definitivno, sve sređeno. Znaš?
Spasojević: Znam. Prič'o sam sad fiksnim sa onim našim...
Luković: Znači, skroz?
Spasojević: Pa, jebi ga, ljubavi, nećemo valjda da čekamo da on prvi krene...
Luković: Tačno tako. Je li, je l' ti bio onaj mali?
Spasojević: Ko?
Luković: Onaj mali, onaj narkoman, znaš onaj?
Spasojević: Jeste, s njim je sve okej, on ne talasa...

Нема коментара: