brojač poseta

понедељак, 13. октобар 2008.

Neredi u Podgorici

Milo Đukanović
Opozicija traži od premijera da povuče odluku
U neredima tokom demonstracija više od osam hiljada ljudi koji su u organizaciji četiri opozicione partije protestovali zbog odluke Vlade Crne Gore da prizna Kosovo povređeno je najmanje 22 ljudi.

Pošto su pred kraj skupa u Podgorici izbili neredi, policija je bacila suzavac na demonstrante, a oni su uzvratili kamenicama, petardama i bakljama.

Zahtevi skupa su bili da Vlada Crne Gore do prekosutra, 15. oktobra u 11:00 sati, poništi "nelegalnu odluku" o priznavanju nezavinosti Kosova, i da Skupština raspiše referendum na kojem će se građani izjasniti o tome da li su za priznavanje nezavinosti Kosova ili ne.

Ukoliko vlast to ne prihvati, zahteva se da predsednik Republike raspiše vanredne izbore koji bi se održali pre kraja ove godine.

Uoči skupa, jedan od organizatora, predsednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić, BBC-ju je rekao:

"Jednostavno želimo na ovaj način da se jasno artikuliše šta je volja naroda vezano za to pitanje. Na kraju krajeva, kome smeta u Crnoj Gori i van nje da se pokaže šta narod stvarno misli. Zašto se potcjenjuje narod u Crnoj Gori?"

Opozicioni čelnici nisu imali uticaja na odluku Đukanovićevog kabineta, na sastanku koji su sa premijerom imali neposredno pre priznanja Kosova.

Srđan Milić navodi šta je Đukanović tada rekao vođama opozicije:

"On je rekao: 'Znam da nemam ni 20% podrške u Crnoj Gori za ovu odluku, ali ja imam viziju kako treba Crna Gora da se razvija. Vizija i odgovornost moraju da idu zajedno'."

Skup pod motom "Obraz je najpreči" pored SNP-a organizovali su narodnjaci, Srpska lista i DSS, dok Pokret za promjene Nebojše Medojevića i liberali nisu učestvovali na protestu.

Нема коментара: