brojač poseta

понедељак, 13. октобар 2008.

Neredi na opozicionom mitingu u Podgorici

Najmanje dve osobe su večeras povređene u neredima tokom demonstracija desetak hiljada ljudi koji su u organizaciji četiri opozicione partije protestovali zbog odluke Vlade Crne Gore da prizna Kosovo.

Pošto su pred kraj skupa izbili neredi i demonstranti probili ogradu, policija je rasterala demonstrante bacanjem suzavca, a oni su uzvratili kamenicama, petardama i bakljama. Reporter Bete je video jednog povređenog policajca i jednog povređenog fotoreportera.
Veliki broj policajaca i pripadnici specijalne jedinice blokirali su zgradu Skupštine i obližnjeg Predsedništva, kao i susedne ulice.

Policijski helikopter nadleće grad.
Neredi su izbili kada je masa pred kraj mitinga ispred zgrade Skupštine Crne Gore srušila zaštitnu ogradu i gađala policiju petardama i bakljama. Mitropolit Amfilohije i organizatori su bezuspešno apelovali sa tribine na okupljene da se raziđu u miru.
Zahtevi skupa su bili da Vlada Crne Gore do prekosutra, 15. oktobra u 11:00 sati, poništi "nelegalnu odluku" o priznavanju nezavinosti Kosova, i da Skupština raspiše referendum na kojem će se građani izjasniti o tome da li su za priznavanje nezavinosti Kosova ili ne. Ukoliko vlast to ne prihvati, zahteva se da predsednik Republike raspiše vanredne izbore koji će se održati pre kraja ove godine.
Organizatori protesta su bili Srpska narodna partija, Narodna stranka, Srpska lista i Demokratska srpska stranka.

Нема коментара: