brojač poseta

четвртак, 09. октобар 2008.

Nemački stručnjak predlaže Uniju Srbije i Kosova

Nemački stručnjak za Balkan Franc Lotar Altman izjavio je za Dojče vele da usvajanje rezolucije Ujedinjenih nacija kojom se od Međunarodnog suda pravde traži ocena legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova predstavlja veoma dobar potez Vlade Srbije, pre svega na unutrašnjo-političkom planu.

"To će takođe biti razlog da se države koje su razmišljale da li da priznaju Kosovo, sada malo povuku", rekao je Altman.
Ipak, smatra nemački ekspert, nedavno priznanje od strane Portugala i najave koje stižu iz Makedonije i Crne Gore predstavljaju poruku da je stanje na terenu takvo kakvo jeste bez obzira na to što je Srbiji dato pravo da se postavi pitanje Međunarodnom sudu.
"Ni Srbija ni Kosovo neće ući u Evropsku uniju sve dok se pitanje Kosova ne reši jer Brisel ne želi još jednu hronično konfliktnu situaciju kao što je Kipar", kaže Altman.
On smatra da postoji puno pravnih formi i oblika koje bi mogle da se predlože i kaže da bi moguće rešenje bilo pravno uobličavanje svojevrsne "Unije Kosova i Srbije koja bi u osnovi podrazumevala nezavisnost obe države, nešto kao Državna zajednica Srbija i Crna Gora".
Na pitanje da li bi to podrazumevalo nove pregovore Beograda i Prištine, nemački ekspert kaže da se mora pronaći „bilo kakav most. Mogu to biti i pojedinačni pregovori“, rekao je u izjavi za Dojče vele nemački stručnjak za Balkan Franc Lotar Altman.

Нема коментара: