brojač poseta

среда, 22. октобар 2008.

Najstariji zanat odoleva krizi

Pad indeksa Dau Džons i uspaničeni investitori ne predstavljaju problem za najstariji zanat na svetu, gde biznis i dalje cveta, piše njujorški popularni list „lakše“ sadržine „Dejli njuz“.„Tržište opada, biznis opada, ali mi to ne osećamo toliko“, kaže Dilan (24), prostitutka sa Menhetna. „Mi i dalje imamo posla.“
Dugokosa i dugonoga prodavačica ljubavi potom objašnjava zašto kvartovi sa crvenim fenjerima i dalje ostvaruju profit.
„Ako su muškarci napaljeni, oni će doći ovde.“ Dilan radi za madam sa Menhetna koja vodi dve javne kuće severno od Volstrita. Devojke koje rade za madam Sejdi naplaćuju 260 dolara za sat vremena, odnosno 160 dolara za pola sata.
Činjenica je, međutim, da se devojke koje naplaćuju hiljadu dolara po satu, ne mogu pohvaliti da im posao cveta, priznaje madam. Ona kaže da su joj nedavno došle dve nove devojke, koje su ostale bez dobro plaćenih poslova.
Šana (42) je prošle godine izgubila posao sekretarice, zarađivala je 45.000 dolara godišnje, dok je Sijena u julu ostala bez radnog mesta sekretarice u putničkoj agenciji. Šana, koje je kratko vreme radila kao konobarica pre nego što je prešla kod madam, plaća koledž svom sinu. „Pokušava da stekne inženjersku diplomu“, objašnjava. „Sa ekonomijom u ovom stanju, kako će on dobiti zajam? A uskoro treba da diplomira.“
Njena koleginica, 26-godišnja Sara, bivša frizerka, izjavljuje da njene usluge pružaju biznismenima pauzu od mukotrpne svakodnevice od devet do pet.
„Neki od njih izgledaju depresivno, i samo žele da malo pobegnu od svega“, kaže jedna crnokosa. Sejdi, međutim, priznaje da je njen biznis ipak malo pretrpeo zbog finansijske krize. Neki klijenti smanjuju svoje troškove, a neki i ne dolaze više.
Dilan kaže da sada ima sigurniji posao nego ranije dok je radila kao model i jurila tezge. „U manekenstvu se dobro zarađuje, ali ne možeš uvek da dobiješ posao.“

Bakšiš ipak manji
Sijena, koja je diplomirala englesku književnost, pominje jednog bankara sa Menhetna koji je njena redovna mušterija. Sada troši manje vremena i novca, iako i dalje ne propušta njihove redovne seanse. „Provodio je najmanje sat ili dva sa mnom. Ali, odnedavno ostaje samo pola sata, i više ne daje veliki bakšiš“, kaže Sijena.

Нема коментара: