brojač poseta

субота, 04. октобар 2008.

"NAJKE" ZA DVA DOLARA!!

Press u Pećincima, našem najvećem magacinu zaplenjene robe, gde trenutno ima 20.000 pari lažnih patika, ali i falš „bos" odela, „minoti" česmi, „kavali" košulja...

s1

Pun kao oko... U magacinu uskladištene krivotvorene trenerke i rančevi, „harli dejvidson" kožne jakne, delovi za automobile, lažne igračke, televizori, računari...

Falsifikovana roba u Srbiju najviše stiže iz Kine, a samo u skladištu u Pećincima ima oko 20.000 lažnih „najki" patika, „puma" trenerki i rančeva, ali i krivotvorenih „kavali" košulja, „panasonik" baterija, „harli dejvison" kožnih jakni, „bos" odela, „minoti" česmi. Ukratko, svega i svačega!

Niko ne zna čega sve ima u magacinima i koliko to vredi!

Za sada nema tačnih podataka koliko je zaplenjene robe po magacinima i koliko ona vredi, ali se radi na bazi podataka. Postoji i problem s uništavanjem falsifikovane robe.

- Trenutno se kod nas uništavaju samo patike. Doduše, najviše prostora nam upravo zauzimaju patike i obuća. Problem je u tome što država nema adekvatne mašine za uništavanje, a prema našim ekološkim zakonima, spaljivanje nije dozvoljeno. Zbog toga moramo da iznajmljujemo prostor za skladištenje. Osim Beograda, najveći centri su Dimitrovgrad, Niš, Novi Sad, Subotica i Kraljevo - objašnjava Stojčević.

Jedina roba koju mogu „legalno" da se oslobode su švercovani originali koji se šalju na javnu licitaciju. Ali, ako se radi o zapleni falsifikata, ne postoji nijedan zakonski osnov da se oni dalje prerađuju ili dele siromašnima, već se moraju uništiti.

Jedne lažne „najke", prema fakturama koje se prijavljuju na carini, koštaju do dva dolara za par. Ukoliko „prođu", u Srbiji se prodaju i po 20 puta skuplje!

- Za naše tržište se najviše falsifikuju patike, trenerke, majice, duksevi, džins, ima tu fiksnih i mobilnih telefona, slušalica, delova za kompjutere, mobilne telefone, automobile, baterija, pa čak i traka za nošenje telefona oko vrata!!! - počinje za Press svoju priču samostalni carinski inspektor Darko Stojčević.

Kinezi vode posao

Magacin u Pećincima, koji se nalazi na dvadesetak minuta vožnje od prestonice, centralno je skladište za odlaganje krivotvorene robe i najveći na teritoriji Republike Srbije. Velik je otprilike kao ceo sprat „Beograđanke", a dupke je pun kutija lažnih patika, trenerki, cipela, pa čak i zglobnih „minoti" česmi!

Na jednoj od kartonskih kutija stoji plastična kutija za elektromotor domaće proizvodnje, i to s garancijom?! Stojčević kaže da to nije čudno jer falsifikatori ponekad idu i do najsitnijih detalja.

- Patike u ovom magacinu, na primer, već na prvi pogled izgledaju kao falsifikat. Ali, nalazili smo tako dobro izrađene modele da ih je maltene nemoguće prepoznati bez detaljnog pregleda. Međutim, desi se da naprave dobru kopiju, ali onda je stave u lošu kutiju. I tako ih naši carinici uhvate - objašnjava on.

s2

Tako alkalne baterije „panasonik" u pećinačkom skladištu bukvalno izgledaju kao original. Pakovanje od četiri komada na poleđini ima uputstvo na čak šest jezika, a na prednjoj strani se ni detaljnim pregledom ne može videti razlika u odnosu na original. Ali, kutija u kojoj se nalazi oko stotinu „originala" izgleda „kao da su je Kinezi radili"?!!

- Istina je da se falsifikovana roba najčešće proizvodi u Kini. Odatle uglavnom dolazi sportska i kožna garderoba, džins, telefoni i slične stvari. Najčešće se kineska roba dovozi brodovima u Rijeku, tovari u kamione i šalje dalje. Ali i u luci u Roterdamu postoji distributivni centar kineske robe, odakle se roba šalje po Evropi. Osim iz Kine, u Srbiju stvari stižu i iz Turske, Hongkonga, Tajlanda i Dubaija - kaže Stojčević.

s3

Kao original... Baterije „panasonik" izgledaju kao original, ali su pakovanja bila transportovana u „socijalnim" kutijama

Jedan krak krijumčarenja krivotvorene robe, uglavnom tekstila, kozmetike, obuće i mobilnih telefona, vodi preko teritorije Kosova, a onde stiže preko luke Drač u Albaniji. Drugi deo stiže kargo pošiljkama na aerodrom u Tirani. Dalja distribucija vrši se ka Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji.

Dorađivanje „originala" u Srbiji

Stojčević kaže da se dešava i da se falsifikovana roba dorađuje u Srbiji.

- Odeljenje za suzbijanje krijumčarenja imalo je operativni podatak da se u jednom skladištu nalazi mašina za lepljenje lažnih žigova. Upali smo tamo i pronašli tu mašinu, koja je sada u ovom magacinu - objašnjava inspektor, pokazujući je. Odmah do nje je i nekoliko velikih kesa punih „najki", „ferari" i „puma" nalepnica i žigova. Kako Stojčević objašnjava, Carina ne može da zapleni patike ako nemaju obeležja. Međutim, kada se „dorade" kod nas, obično se takve pošiljke hvataju na izlazu iz Srbije!

Kako je roba najčešće s Dalekog Istoka, često je na terenu moguće uhvatiti i njene falsifikatore.

Satovi, parfemi, telefoni

- Jednom smo uhvatili momka koji je radio za mašinom koja „lepi" lažne znakove na patike. Bio je jako uplašen i samo nas je molio da ga ne vratimo nazad u Kinu. Međutim, jednom smo zaplenili 15.000 trenerki od jednog njihovog trgovca. Čovek je bio veoma miran i uopšte nije pravio problem, kao da mu nismo oduzeli nijednu. Još se i šalio s carinicima - priča Stojčević.

Ono što je pojedinačno najskuplje su lažni satovi i parfemi. Oni se najčešće zaplenjuju na aerodromima, ali njihov šverc nije tako masovan.

- Putnik se vraća iz Dubaija i ponese jedan lažni „roleks". Obično su to pojedinačni slučajevi, ali bude tu i po 50 satova „brajtling", „omega", „seiko"-kaže Stojčević.

Osim satova i parfema, među skuplje falsifikate spadaju i delovi za automobile.

- Nalazili smo lažne delove za „mercedese", „BMV", a najviše za „opel". Ima i mnogo lažnih igračaka „volt dizni", transformersa, lutaka, pa čak i blokova i svezaka s junacima crtanih filmova. Od tehnike, najčešće se falsifikuju „panasonik", „soni", „sonierikson", „nokija", a ima tu televizora, računara i sličnih stvari - objašnjava naš sagovornik.

Нема коментара: