brojač poseta

среда, 22. октобар 2008.

MUKE PO OSKARU

Srpski film „Turneja" očekuje žestoka konkurencija, za nominaciju za Oskara za najbolji strani film ove godine kandidovano rekordnih 67 filmova

s

Autorska ekipa nada se najmanje ulasku među pet nominovanih... Kadar iz filma „Turneja"

Srpski film „Turneja" imaće žestoku konkurenciju da bi se našao među pet nominovanih za najprestižniju filmsku nagradu Oskar, koja će 22. februara naredne godine biti dodeljena u „Kodak teatru" u Holivudu.
Naime, za nominaciju za Oskara za najbolji strani film ove godine je kandidovano rekordnih 67 filmova, saopštili su organizatori čuvene holivudske svečanosti, na kojoj će se prvi put naći i jedno ostvarenje iz Jordana. Ova zemlja ušla je u trku za prestižno filmsko priznanje sa filmom „Kapetan Abu Raed" Amina Matalka, najavila je američka Akademija filma, nauke i umetnosti, koja organizuje dodelu Oskara od 1929. godine.

Italijani najuspešniji

Otkako postoji kategorija Oskara za strani film, Italija je osvojila najviše zlatnih statueta - 10, Francuska devet, a Španija četiri.
Prošle godine u trci za Oskara za najbolji strani film učestvovala su 63 ostvarenja, a pobedu je odneo austrijski film „Falsifikatori", koji govori o štampanju lažnih novčanica u nacističkom logoru za vreme Drugog svetskog rata.

Francuski kandidat je „Između zidova" Lorana Kantea, ovogodišnji dobitnik „Zlatne palme" na Kanskom festivalu. Italija je prijavila „Gomoru" Matea Goronea o napuljskoj mafiji, koji je u Kanu dobio nagradu žirija, a Turska „Tri majmuna" Nurija Bildžea Čejlana, koji je na istom festivalu osvojio „Zlatnu palmu" za režiju.
Svega četiri filma sa afričkog kontinenta ušla su u trku za 81. Oskara: iz Južne Afrike, Alžira, Egipta i Maroka. Avganistan će predstavljati film „Rat opijuma" Sidika Barmaka, a Iran „Pesma vrabaca" Madžida Madžidija. Izrael konkuriše sa animiranim filmom „Valcer sa Baširom" Arija Folmana, koji u autobiografskoj formi govori o izraelskoj invaziji Libana 1982. Liban je poslao film „Pod bombama", reditelja Filipa Araktindžija, tragičnu porodičnu priču koja se odvija u doba izraelskog napada 2006. Palestinci su za svog predstavnika odabrali film „So mora" Anemari Žasir, koji govori o sećanjima izbeglica. Nemačka učestvuje u trci sa istorijsko-političkim ostvarenjem „Bader-Majnhof kompleks" Ulija Edela, o terorističkim akcijama frakcije Crvene armije (RAF) sedamdesetih godina prošlog veka.
Naslovi filmova koji će biti nominovani za Oskara, uglavnom po pet u svakoj kategoriji, biće poznati 22. januara 2009.

Нема коментара: