brojač poseta

четвртак, 09. октобар 2008.

Muškarac sa presađenim rukama se odlično oporavlja

Nemački poljoprivrednik kome su krajem jula presađene obe ruke, izjavio je danas da je "neopisivo srećan" jer počinje da oseća ruke.

"Srećan sam što ponovo imam ruke posle šest godina", rekao je Karl Merk (54) na prvoj konferenciji za novinare i pojavljivanju u javnosti. Merk je rekao da može da pomera ruke, jede i oblači se sam.

Hirurzi univerzitetske klinike u Minhenu prvi put u svetu su presadili obe ruke pacijentu kome su ekstremiteti amputirani do ramena. Merk je imao amputacije posle nesreće na radu pre šest godina i pošto je bezuspešno pokušao da nosi veštačke proteze, pacijent se obratio klinici specijalizovanoj za plastičnu hirurgiju ruku.
Više od 40 osoba je učestvovalo transplantaciji pod vođstvom nemačkih profesora Kristofa Hankea i Edgara Bimera. Do tada su urađene transpalntacije šaka i podlaktica, ali nikada celih ruku do ramena.Kada je pronađen donator, koji je bio istog pola i godina, krvne grupe, visine i boje ruku, hirurzi su se podelili u dva operativna bloka, u jednom za preminulog donatora, a u drugom za pacijenta koji treba da primi transplante. U svakom bloku je bila ekipa hirurga za svaku ruku, a peta ekipa je uzimala venu iz noge donatora za zamenu vene pacijenta. Priprema za operaciju je trajala nekoliko godina.

Нема коментара: