brojač poseta

среда, 15. октобар 2008.

Miholjsko leto uvećava rizik od respiratornih infekcija

Sunčani dani i dnevne temperature do 24 stepena Celzijusa - takozvano miholjsko leto trajaće samo do subote 18. oktobra. Već od ponedeljka temperatura će pasti za pet stepeni. Očekuje nas kišovito i hladnije vreme. Pad temperature pogodovaće i povećanju respiratornih infekcija, od kojih trenutno manji broj ljudi oboleva u odnosu na prethodne nedelje.


Stabilno vreme sa temperaturama iznad proseka potrajaće do subote. Maksimalne temperature kretaće se od 22 do 24 stepeni Celzijusa. U nedelju nas očekuje kratkotrajno naoblačenje, ponegde sa kišom i manjim padom temperature. Takvo vreme će potrajati samo jedan dan.
- U ponedeljak 20. oktobra opet će biti suvo i sunčano. Od utorka, ponovo ulazimo u jesenji period. Od 21. do 23. oktobra očekuje nas naoblačenje, ponegde sa kišom, a u planinskim krajevima može pasti i sneg. Očekivane temperature u tom periodu kretaće se od 10 do 15 stepeni Celzijusa - objašnjava Nedeljko Todorović, meteorolog u Republičkom zavodu za hidrometeorologiju.
Od petka 24. do nedelje 26. novembra opet će biti sunčano i toplo. Temperatura će se kretati od 15 do 20 stepeni. Zahlađenje i kiša već počinje od ponedeljka. U tom periodu mogu se očekivati obilnije padavine, a na višim predelima i sneg. Očekivana temperatura je od osam do 12 stepeni Celzijusa.
Kako krene jesen, počinje i sezona respiratornih infekcija. Trenutno broj obolelih je manji nego prethodnih nedelja. Među obolelima je najviše dece i mladih od pet do 19 godina. Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje dr Predrag Kon kaže da bi oboleli trebalo nekoliko dana da ostanu u kući jer se respiratorne infekcije lako prenose putem kapljica.
- Nalazimo se u sezoni kada je uobičajeno da registrujemo porast respiratornih infekcija. Bitno je, kada je osetljiva populacija u pitanju, a pogotovu školska deca, da budu pod kontrolom lekara i pedijatara - kaže dr Kon.
Kada se javi simptomi, kao što su visoka temperatura, slabost, malaksalost i bolovi u mišićima i zglobovima, obavezno se mora javiti lekaru. U tim situacijama samo treba da se obara visoka temperatura, savetuju epidemiolozi. Antibiotici se ne smeju uzimati na svoju ruku, već samo uz obaveznu konsultaciju sa lekarom ukoliko dođe do zapaljenja. Treba piti dosta čajeva, uzimati sveže voće zbog vitamina C. Stručnjaci objašnjavaju i da se, usled naglih promenama temperature, svi moraju prilagoditi. Preporučuje se slojevito oblačenje i to ujutru i uveče je poželjno toplije, a tokom dana laganije odevanje.

Нема коментара: