brojač poseta

субота, 25. октобар 2008.

LOPOVI OBRALI KUKURUZ

Nepoznati pljačkaši upali kombajnima i traktorima na tri njive u ataru sela Aradac kod Zrenjanina i odneli rod vredan nekoliko hiljada evra

Krađe na njivama... Drski pljačkaši za jedan dan poharaju i po nekoliko hektara

Krađe na njivama... Drski pljačkaši za jedan dan poharaju i po nekoliko hektara

Nepoznati lopovi upali su kombajnom na tri njive u ataru sela Aradac kod Zrenjanina i obrali sav kukuruz! Na kukuruzištu su ostale samo šapurike, a lopovi su pobegli sa rodom vrednim nekoliko hiljada evra koji su utovarili u traktore sa prikolicama!

Vlasnici njiva bili su šokirani kada su videli da im je ukraden celokupan rod kukuruza!

- Drski lopovi došli su kombajnom. Pretpostavljam da ih je bilo dvoje ili troje, jer ne može jedan čovek sa kombajnom sve da odradi. Pored kombajna, tu su i traktori sa prikolicama koji treba da odvezu kukuruz. Ne znam kada se krađa tačno dogodila, vlasnici verovatno nisu bili nekoliko dana na svojim njivama - kaže jedan seljak iz Aradca, i dodaje:

- Radi se o organizovanim kriminalnim grupama koje najpre danima „snimaju" teren i kretanje vlasnika koji ne dolaze svaki dan u obilazak svojih njiva. Kada prikupe sve podatke, kreću u akciju i odjednom „odrade" nekoliko niva. Šteta koju naprave zemljoradnicima je velika. U zavisnosti od roda, kukuruz vredi i po nekoliko hiljada evra! Dešava se da se njive i greškom oberu jer kombajneri ne znaju koja je tačno njiva, ali to se retko dešava.

Dok se čekaju rezultati policijske istrage, ostaje pitanje kako sprečiti sve učestalije krađe na banatskim njivama, počev od voća i povrća, pa do branja kukuruza sa više hektara.

- Lopovi ne biraju, krade se sve i svašta! U nekim mestima, kao i u Aradcu, postoje poljočuvari, koji su angažovani povremeno, jer poljočuvarska služba ne radi kako je to bilo zamišljeno. Ali, ni čuvari ne mogu sami da odbrane njive - kaže naš sagovornik.

Pored krađa, dešava se da zemljoradnici zateknu i uništen rod na svojim njivama! Vitomir Eremić iz Elemira došao je na svoju njivu kombajnom da obere kukuruz a zatekao pustoš, jer je neko preterao stado krava preko kukuruzišta i za sobom ostavio polomljene stabljike!

- Kombajnom neću moći ni klip da uberem sa ove njive. Ne znam ko je mogao to da uradi, ali je očito da je veliko stado krava preterao preko kukuruza, sve je ugaženo, stabljike su polegle, klipovi oštećeni i jedino što mi preostaje je da zaorem njivu - kaže Vitomir Eremić. On procenjuje da je na ovoj njivi izgubio 100.000 dinara.

Нема коментара: