brojač poseta

субота, 04. октобар 2008.

Ljudi, pa nema mi novčanika!

Sa hladnijim danima, kaputima i jaknama bez kojih se više ne izlazi iz kuće počela je sezona "zimskih" džeparenja. Vozila javnog prevoza su kao stvorena za "akciju" beogradskih džeparoša, a žrtve su najčešće penzioneri.
- Drug i ja smo se vozili desetkom od Autokomande do Slavije, i kada smo izašli iz tramvaja shvatio sam da mi je ranac otvoren. U njemu sam držao torbicu sa gotovo svim dokumentima, indeks pasoš, štednu knjižicu i oko 100 evra. Pozvali smo policiju, prijavili krađu u nadi da će mi barem dokumenta biti vraćena, ali nisam imao sreće - priča student Srđan P.
Ovakvi i slični slučajevi dešavaju se u svim vozilima javnog prevoza, a putnici koji se svakodnevno voze autobusom 26 već su navikli na povike "Stanite, ukrali su mi novčanik". Za vozače GSP-a, krađe u prevozu su postale svakodnevica. Međutim, sve što mogu da urade je da, ukoliko im putnik prijavi krađu, istog momenta pozovu policiju.
Džeparoši su dobro informisani i obično znaju kada Beograđani primaju penzije i plate, a nije im teško ni da zaključe kada počinje sezona novogodišnjih praznika kada se mnogo novca troši na poklone. Oni obično zavlače ruke u džepove na samom ulasku u autobus, kada narod hrli unutra. Dnevno se u gradskom prevozu "odradi" oko stotinak džepnih krađa, a kako kažu u policiji, gužva je idealno radno okruženje lopova.
- Pravila nema. Džeparoši se kreću svuda, a omiljena situacija im je gužva u prevozu. Obično idu u grupama, po dvojica-trojica. Problem je što delo možemo da dokažemo samo ako ih uhvatimo na licu mesta - kažu policajci.
Međutim, prijavljivanje džeparoša najčešće nije ni jednostavan ni bezazlen poduhvat. Pre nekoliko dana u trolejbusu kod Čuburskog parka jedna tinejdžerka je primetila da joj nepoznat čovek stavlja ruku u tašnu. Pošto nije znala šta da radi, ona je svojoj drugarici na glas ispričala šta se dogodilo da bi ostale upozorila. Kad je izašla na sledećoj stanici lopov je krenuo za njom, uhvatio je za ruku i rekao: "Da nije dan i da nisi žensko, ubili bismo te".
Beograđani često sa sobom nose sva moguća dokumenta, čak i ona koja im ne trebaju svakog dana. Često su troškovi za vađenje novih veći od sume koja je ukradena.

Saveti
Ženama se preporučuje da u prevozu zakopčane tašne drže na grudima, a muškarcima da novčanike nose u torbicama ili unutrašnjim džepovima koji imaju rajsfešlus. Najbolje je, kažu u GSP, diskretno prići vozaču u prevozu i obavestiti ga da su kradljivci tu. On će pozvati policiju i zaustaviti autobus. Prema Krivičnom zakonu, za ovu vrstu krađe izriče se novčana ili trogodišnja zatvorska kazna.


Нема коментара: