brojač poseta

уторак, 07. октобар 2008.

Likvidirana kći Zagorčevog advokata

Likvidirana kći Zagorčevog advokata
Zagreb je od juče u šoku. Usred bela dana u strogom centru grada, u neposrednoj blizini sedišta zagrebačke policije sa dva metka u glavu ubijena je 26-godišnja Ivana Hodak, ćerka Zvonimira Hodaka, advokata Vladimira Zagorca, penzionisanog generala optuženog za nestanak dragulja vrednih pet miliona evra, koga je prošle nedelje Austrija izručila Hrvatskoj. Ubistvo se dogodilo između 11 i 11.30 časova u haustoru zgrade u kojoj je stanovala Hodakova u Ulici Pavla Haca, u kojoj se nalazi i Zagorčeva kuća.

Ćerka jedinica advokata koji je u Hagu branio i hrvatskog generala Tihomira Blaškića i Ljerke Mintas-Hodak, bivše potpredsednice hrvatske vlade i ljubimice Franje Tuđmana, preminula je u kolima Hitne pomoći na putu u bolnicu, na majčinim rukama. Neposrednih svedoka ubistva nije bilo, ali su susedi čuli svađu i pucnjavu, a zatim videli čoveka u sivoj jakni koji je izašao iz haustora i brzim koracima se udaljio ka obližnjem Trgu bana Jelačića.
Jake policijske snage blokirale su sve izlaze iz grada, čiji su centar nadletali i policijski helikopteri, a policija je juče do kasnih popodnevnih časova obavljala uviđaj na licu mesta, odbijajući da da bilo kakve informacije okupljenim novinarima.
Otac ubijene Ivane komentarom „pogodi ko stoji iza toga“, odmah je izrazio sumnju da je ubistvo naručio Hrvoje Petrač, nekadašnji prijatelja generala Vladimira Zagorca, a sada ljuti neprijatelj koji zbog otmice Zagorčevog sina izdržava zatvorsku kaznu u zagrebačkom Remetincu, istom zatvoru u koji je pre tri dana smešten i general Zagorec. Hodak je, pokušavajući da spreči izručenje Zagorca, tvrdio da će njegovog klijenta ubiti u pritvoru, citirajući pismo koje je Petrač iz zatvora uputio Ivi Pukaniću, osnivaču nedeljnika „Nacional“, u kome opisuje šta čeka Zagorca kad stigne u Hrvatsku. Pismo je medijima prosledila Pukanićeva supruga Mirjana i tako otkrila šta smera Petrač, koji je prvi na svom suđenju optužio Zagorca za krađu dijamanata.
Ivana Hodak je bila advokatska pripravnica u kancelariji svoga oca, stručnjak za grafologiju, a ironijom sudbine zabavljala se sa Ljubom Pavasovićem Viskovićem, Petračevim advokatom. Prema informacijama dobro obaveštenih izvora, Ivana je s njim u Amsterdamu provela vikend pre ubistva.
Dok policija ne završi istragu i ne iznese konkretne podatke, već kolaju priče da je lepa pravnica zbog svoje ljubavi prema novom odabraniku postala žrtva „sukoba interesa“: našla se na brisanom prostoru između advokata dve moćne suprotstavljene grupacije ratnih profitera. Njen otac je branio čoveka koji je bio glavni nabavljač oružja za Hrvatsku vojsku u vreme embarga UN. Ivana se pre nekoliko meseci na Hvaru zaljubila u Petračevog advokata Pavasovića Viskovića i zbog njega prekinula vezu s biznismenom Ivorom Vucelićem. Neki hrvatski mediji su tada pisali da je ta njena veza ugrozila navodni milionski posao - pregovore Vladimira Zagorca, Ivora Vucelića, Zvonimira Hodaka i Tončija Huljića o kupovini velikih Zagorčevih građevinskih projekata u Hrvatskoj. Ivaninu ljubav s Pavasovićem nije odobravao ni njen otac.
Ne sluteći da će se dogoditi ubistvo, list „Nacional“ otkrio je strogo čuvanu tajnu - da je general Zagorec, optužen za nestanak dragulja vrednih pet miliona evra, smešten u ženskom odeljenju zagrebačkog zatvora „Remetinec“ zbog straha za njegovu bezbednost.
Austrijska policija je samo dva sata nakon ubistva Ivane Hodak dodelila obezbeđenje porodici Vladimira Zagorca. Ministarstvo unutarnjih poslova Austrije juče je osiguralo zaštitu za Zagočevu suprugu Klerisu i njihovo troje dece koji žive u Beču.

Mesić poziva na radikalne mere
Reagujući na vest o ubistvu, predsednik Stipe Mesić je iz Pariza najavio hitno sazivanje sednice Veća za nacionalnu sigurnost i ocenio da je „vreme za radikalne mere“. Premijer Ivo Sanader je pozvao ministra unutrašnjih poslova Berislava Rončevića da se iz Londona hitno vrati u Zagreb i rekao da je„definitivno trenutak kada se treba obračunati s mafijom, bez obzira o kome se radi“. Na pitanje da li će tražiti ostavku ministra Rončevića, odgovorio je da će najpre sačekati izveštaje.


Нема коментара: