brojač poseta

четвртак, 02. октобар 2008.

LAKRDIJA U STRAZBURU!

Rezolucija kojom se udara u temelje RS u Skupštini Saveta Evrope izglasana u trenutku kada je u sali bilo manje od 10 odsto delegate

Nova rezolucija protiv Republike Srpske... Parlamentarna skupština SE za ukidanje entitetskog glasanja

Nova rezolucija protiv Republike Srpske... Parlamentarna skupština SE za ukidanje entitetskog glasanja

Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila je preksinoć rezoluciju u kojoj se od BiH traži da reformiše, odnosno ukine entitetsko glasanje, u trenutku kada je u skupštinskoj sali u Strazburu bilo prisutno samo pedesetak od ukupno 670 poslanika koji čine ovo telo, saznaje Press RS.

Radmanović: Silajdžić je pretnja regionu!

Spski član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović tvrdi da je Silajdžićev istup u Strazburu pretnja za stabilnost celog regiona.

- Ustavne promene u zemlji, koje odgovaraju samo jednoj strani, Silajdžić uslovljava mirom i stabilnošću cele zemlje i regiona. To je opasno kockanje s nesagledivim posledicama. Ono što posebno zabrinjava u svim istupima Harisa Silajdžića i drugih političkih predstavnika bošnjačkog političkog establišmenta jeste činjenica da oni svoju retoriku, stavove i politiku ne menjaju već 20 godina, kao da se ništa nije promenilo u političkom životu BiH i širem okruženju - kaže Radmanović.

Bošnjački političari ovaj dokument već su proglasili kao politički temelj ukidanja Srpske, bez obzira na to što je rezolucija usvojena krajnje problematičnom manjinom glasova. Poznavaoci prakse u Strazburu ističu da Statutom Parlamentarne skupštine Saveta Evrope nije određen kvorum neophodan za donošenje odluka, ali dodaju da broj glasova kojima je usvojena rezolucija govori o tome koliko je ona legitimna!

Prema saznanjima Pressa RS, zasedanje na kojem je usvojen dokument koji preti novom raspirivanju strasti među narodima u BiH obeležio je i pokušaj bošnjačkih lobista da trguju amandmanima srpskih i bošnjačkih poslanika.

Prljave „igre bez granica" u Strazburu ipak su završene usvajanjem „izvorne" rezolucije koju su predložili finski i turski parlamentarci Kimo Saso i Mevlut Čavašoglu. Potpredsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Mladen Ivanić tvrdi da u suštini rezolucije SE nisu obavezujuće iako ne poriče njihov politički značaj.

Podela veća nego ikada

- Za nas je značajno da nije prošao ni amandman Azre Hadžiahmetović, koja je tražila da se ponište svi „rezultati genocida" u BiH, pri čemu je, verovatno, mislila na Dejtonski sporazum i RS. Rezolucija iz Strazbura, iako sadrži neke problematične stvari, nije obavezujuća za BiH i RS, a Savet Evrope sigurno u naredne dve ili tri godine više neće stavljati BiH na dnevni red - kaže Ivanić.

Poslanik u PS SE Milica Marković-Elez kaže da je, od pedesetak poslanika prisutnih na sednici, za rezoluciju glasalo njih 45, dok su protiv bili ona i Mladen Ivanić iz BiH, te poslanici iz Srbije i Crne Gore, koji su u trenutku glasanja bili u sali. Potpuno suprotan rezultat zabeležen je prilikom glasanja o amandmanima koje su uložili Markovićeva i Ivanić, tražeći da se izbace kvalifikacije o entitetskom glasanju.

- Presudno je bilo to da je Komitet za politička i pravna pitanja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope odbio naše amandmane, a to su obrazložili činjenicom da bi to promenilo koncept cele rezolucije. Međutim, činjenica je da je ovu rezoluciju podržalo manje delegata nego onu iz 2006. godine, koja je takođe bila izlobirana od strane Bošnjaka. Tada je za rezoluciju glasalo oko 85 delegata, što je takođe minimalan broj - kaže Milica Marković.

Ona tvrdi da je podela u delegaciji BiH ovog puta bila veća nego ikada i da je sve iskomplikovao jednostrani govor predsedavajućeg Predsedništva BiH Harisa Silajdžića.

Mladen Ivanić, potpredsednik PS SE

„Ova rezolucija nije obavezujuća za RS i BIH, a Parlamentarna skupština SE neće stavljati BiH na dnevni red naredne dve-tri godine" ... Mladen Ivanić, potpredsednik PS SE

- Ukazala sam na to da Silajdžić iznosi lično mišljenje jer njegov istup nije usaglašen u Predsedništvu BiH, ali je on odgovorio da je izabran na izborima i da ima pravo da iznosi svoj stav - ističe Markovićeva.

Novaković: Ovo je opasno

Poslanik SDS-a u Parlamentu BiH Momčilo Novaković, takođe, tvrdi da rezolucija koju je usvojio Savet Evrope nije obavezujuća, ali ističe da bi ona ipak mogla da izazove „određene probleme za RS".

- Nema dileme da se ove rezolucije tretiraju samo kao preporuka. Međutim, veoma lako može da se dogodi da neka institucija, čije je mišljenje i relevantno i obavezujuće, ovaj dokument iskoristi za neke svoje izveštaje i uslove! Jedna od njih je Venecijanska komisija, s čijim je predsednikom Haris Silajdžić razgovarao u Strazburu. E, od tog bi već mogla da nas zaboli glava - kaže Novaković.

Нема коментара: