brojač poseta

среда, 22. октобар 2008.

KRIZA OJADILA MILIJARDERE

Zbog finansijskih previranja, 25 najbogatijih Rusa izgubilo 230 milijardi dolara, na gubitku i doskora najbogatiji čovek Bil Gejts

s

Svetska finansijska kriza ispraznila je i džepove najbogatijih ljudi sveta. Na gubitku je osnivač i vlasnik „Majkrosofta" Bil Gejts, a u Rusiji, gde je najviše milijardera, bogataši su „lakši" za čak 230 milijardi dolara.

Naime, bogatstvo najbogatijih 25 Rusa, prema magazinu „Forbs", u periodu između 19. maja i 6. oktobra smanjilo se za čak 62 odsto.
Najbogatiji čovek u Rusiji Oleg Deripaska, čije se bogatstvo procenjuje na oko 30 milijardi dolara, izgubio je zbog finansijske krize čitavih 16 milijardi. On je zapao u probleme kada su kreditori počeli da traže novac koji je pozajmio da bi proširio svoju industriju aluminijuma „Rusal".

I kraljica u minusu

Britanska kraljica Elizabeta II, čije je bogatstvo u aprilu procenjeno na 320 miliona funti, izgubila je 37 miliona funti, odnosno 70 miliona dolara tokom samo nekoliko sedmica, usled previranja na globalnom finansijskom tržištu.
Uprkos tome što je uposlila neke od vodećih svetskih finansijskih savetnika, kraljica i njena porodica izgubili su više od trećine svog ogromnog investicionog kapitala.

Zato je morao da proda svojih 9,9 odsto udela u deonicama nemačkog „Hoctifa", verovatno za 70 odsto manje nego što ih je platio, čime je automatski izgubio 350 miliona dolara. Svoj udeo u automobilskoj industriji Deripaska je takođe bio prisiljen da proda jer ga je koristio kao osiguranje. Stoga, kad je vrednost akcija počela da pada, kreditori su se povukli i silom naplatili dugove. Isto je tako prodao i udeo u proizvođaču kombija „Lejland Dafu", a kompanija „Norilsk Nikel", čiji je vlasnik Deripaskin „Rusal", izgubila je gotovo 10 milijardi dolara svoje inicijalne vrednosti.
Ni njegov kolega po novcu Roman Abramovič nije prošao bolje. Njegovo bogatstvo procenjuje se na 25 milijardi dolara, od čega je on izgubio čak oko 20 milijardi. Abramoviču, poznatom kao vlasnik Fudbalskog kluba „Čelzi", propala je investicija u čeličanu „Evraz". On ima 40 odsto vlasništva te fabrike, čija je cena akcije pala sa 131 na samo 14 dolara. Iako je zbog toga ugrožena većina njegovog bogatstva, gubitak će Abramovič osetiti samo ako bude prisiljen da proda te akcije.
Na gubitku je i Aleksandar Lebedev, koji poseduje 30 odsto ruske aviokompanije „Aeroflot", a padom cena akcija izgubio je 3,1 milijardu dolara.
Najmanji minus među Rusima zabeležio je Mihail Orohorov, vlasnik 26,2 odsto deonica proizvođača zlata „Polijus gold", na kojima je izgubio samo 50 miliona dolara.
Među Amerikancima jedan od gubitaša je tvorac „Majkrosofta" Bil Gejts. Njegovo bogatstvo procenjuje se na 58 milijardi dolara, od čega je tokom krize izgubio 1,5 milijardi. Tako ga je po bogatstvu na prvom mestu u svetu, koje je držao godinama, smenio vlasnik „Berkšir hetaveja", Amerikanac Voren Bafet, sa imovinom od 62 milijarde dolara.

Нема коментара: