brojač poseta

субота, 04. октобар 2008.

Kralj bira ženu među 60.000 devica

Kralj bira ženu među 60.000 devica
Više desetina hiljada devica obnaženih grudi okupilo se u nedelju kod dvora u Svazilendu, noseći cveće za kraljicu majku, povodom ovogodišnjeg Plesa rogoza.

Za Ples rogoza ove godine se prijavilo 60.000 devica što je više nego prošle godine kada ih je učestvovalo oko 40.000. Kako je podsetila nemačka agencija DPA, ovaj ples je jedan od najvažnijih datuma kulturnog kalendara Svazilenda i prilika da kralj Msvati Treći izabere još jednu suprugu, iako njegov narod sumnja da će ove godine izabrati svoju 14. mladu.
Jaki vetrovi su raspalili požare na brdima koja nadvisuju dvor u Ludžidžini, oko 25 kilometara južno od glavnog grada Mbabane, pokrivajući sve prašinom i dimom. Poluigrajući, poluhodajući, devojke su prišle da predaju kraljici majci rogoz koji su brale tokom čitave sedmice na obali reke, a koji se koristi za pravljene koliba i zaklona. Zatim su se vratile u arenu pod vedrim nebom ispod kraljevskog kompleksa u Ludžidžini, gde je kralj, odeven u kostim od leopardove kože, plesao oko njih.

Нема коментара: