brojač poseta

понедељак, 06. октобар 2008.

Konzul Slovenije u Crnoj Gori „dilovao" vize!

Konzul Slovenije u Crnoj Gori Roman Veber sumnjiči se da je zloupotrebio službeni položaj jer je, navodno, pojedinim crnogorskim građanima za izdavanje šengen vize tražio novac!

Roman Veber

Mućke sa vizama... Konzul Roman Veber

Pozivajući se na slovenačku Pop TV, koja je tu vest prenela u udarnom terminu, podgoričke „Vijesti" navode da je zloupotreba utvrđena internom istragom, koju je sprovelo slovenačko ministarstvo spoljnih poslova. Ambasador Slovenije u Crnoj Gori Jernej Videtič je potvrdio „Vijestima" da je u toj ambasadi sprovedena interna istraga, ali nije želeo da iznosi detalje, s obrazloženjem da procedura još nije okončana.

U vrhu crnogorske Policijske uprave kažu da ne znaju za slučaj, tvrdi list.

- Crnogorska policija nije obaveštena o tom slučaju - prenose „Vijesti" izjavu neimenovanog izvora iz vrha MUP-a.

List piše da je slovenačka Pop TV objavila je da se Veber, prema njihovim podacima, sumnjiči za traženje mita.

Koliko viza je izdato i za koju sumu novca nije poznato, navodi ta televizija, dodajući da se sam Veber crnogorskim medijima ‘'hvalio'' da je tokom leta ta ambasada izdala do 2.000 viza. „Vijesti" navode i da Veberu, koji je u diplomatiju prešao iz policije, uskoro ističe mandat u Podgorici.

Veber je, podseća list, za crnogorski nedeljnik „Monitor" nedavno izjavio da taj konzulat u Podgorici izdaje 60 do 100 viza dnevno, što je 20 odsto više nego prošle godine. On je tada rekao da se odbija svega jedan do dva odsto zahteva, te da se retko ko žali na postupak.

„Crnogorski građani iz meseca u mesec putuju sve više, što potvrđuju i statistički podaci", kazao je u avgustu slovenački konzul za crnogorske medije. Tada je navedeno da je u Aplikacionom centru pri slovenačkoj ambasadi u Podgorici u protekla tri meseca izdato više od 2.000 viza, i to za Austriju 315, Mađarsku 227, Belgiju 245, Luksemburg 143, Poljsku 140, Estoniju 57, Francusku 316 i Sloveniju 560. Aplikacioni centar za vize zemalja šengenskog sporazuma otvoren je u Ambasadi Slovenije u Podgorici 5. oktobra 2007. godine.

Нема коментара: