brojač poseta

петак, 10. октобар 2008.

Kina zamrzava odnose sa SAD

Peking -- Portparol kineskog ministarstva odbrane Huang Sueping kaže da će odnosi Kine i SAD sigurno biti narušeni zbog namere Vašingtona da proda oružje Tajvanu.

On je upozorio da bi kontakti na visokom nivou mogli biti zamrznuti.

"Namera SAD da ne uvaže stavove Kine i insistiranje da se Kongresu prosledi predlog o prodaji oružja Tajvanu će bez sumnje ozbiljno naškoditi odnosima u oblasti vojne saradnje između SAD i Kine", rekao je Huang, prenela je kineska agencija Sinhua.
"Ovo će stvoriti prepreku u razmeni i saradnji u raznim oblastima, uključujući vojne kontakte na visokom nivou. Odgovornost za to je u potpunosti na SAD", ukazao je kineski zvaničnik.

Pentagon je saopštio da je Kina najavila da će ograničiti vojnu razmenu zbog plana Vašingtona da Tajvanu, koga Kina smatra svojom teritorijom, proda veću količinu naoružanja, vrednog 6.5 milijardi dolara, uključujući i 30 borbenih helikoptera "apač" i 330 raketa tipa "patriot", podsetio je Rojters.

Vojni odnosi između SAD i Kine su dugi niz godina ograničneog karaktera, ali je Vašington nastojao da se pronađu načini da se vojna saradnja između najjače vojne sile na svetu i rastuće ekonomske sile u Aziji ojačaju.

SAD su i do sada bile najveći snabdevač oružjem Tajvana, a, prema američkom zakonodavstvu, američka vlada ima obavezu da pomogne Tajvanu u jačanju njegovih vojnih kapaciteta.

Нема коментара: