brojač poseta

петак, 31. октобар 2008.

Kazne za kradljivce iznad 250.000 dinara

Kazne za kradljivce iznad 250.000 dinara

SUBOTICA - Ukoliko električari utvrde neispravnosti na brojilu, učinjenu svesno i namerno, potrošaču se po kratkom postupku obustavlja isporuka električne energije i ispostavlja račun za neovlašćeno korišćenje električne energije od najmanje 250.000 dinara.

Da bi ponovo bio priključen na mrežu, mora da izmiri račun za neovlašćenu potrošnju i o svom trošku otkloni tehničke nedostatke na brojilu ili mernom mestu. Ukoliko kradljivci odbijaju da postupe po nalogu „Elektrodistribucije“, protiv njih se pokreću krivični i parnični postupak.
Ovo je u najkraćem recept subotičke „Elektrodistribucije“ protiv kradljivaca struje (nezakonita priključenja i manipulacije brojilom) koji su do sada uspevali da ukradu pet odsto ukupne potrošnje.
Pošto je smanjivanje gubitaka jedan od prioritetnih ciljeva subotičke „Elektrodistribucije“, koja pokriva oko 150.000 potrošača, njene ekipe neprestano se nalaze na terenu i kontrolišu merna mesta.
- Kontrole su stalne i, čim utvrdimo neke nelogičnosti, dolazi do „ciljanih“ poseta naših ekipa osobama koje se bave nezakonitim radnjama. Nijedna od metoda kojima se bave kradljivci struje nije tajna za nas, ali dinamika rešavanja ovih slučajeva zavisi od naših raspoloživih resursa. Međutim, na kraju svako dođe na red - upozorava Dragan Matejić, rukovodilac Sektora trgovine električnom energijom u „Elektrodistribuciji“ Subotica.
Najčešći metod krađe struje i dalje su popularni magneti koji usporavaju ili zaustavljaju brojilo. U ovoj godini otkriveno je i procesuirano oko 80 slučajeva neovlašćene potrošnje struje.
- Uslovno rečeno, slučajeva je više nego ranije, ali jedino iz razloga što smo mi značajno povećali kontrolu i otkrili znatno više nezakonitih radnji nego ranijih godina. Sada imamo instrumente kojima prilikom kontrole možemo da otkrijemo da li je bilo stavljanja magneta na brojila ili nekih drugih manipulacija, nakon čega će se vlasnici mernih mesta naći u velikom problemu - kaže Matejić.
U „Elektrodistribuciju“ stiže i dosta anonimnih prijava od redovnih platiša koji nisu spremni da tolerišu postupke komšija koji na nelegalan način umanjuju svoje račune za struju.
- Trenutno je u toku i zamena starih brojila novim, digitalnim, koja su tako napravljena da u sebi registruju sve „nenormalne“ aktivnosti i rade na principu daljinskog očitavanja, pa do nas lako stižu i podaci o manipulacijama na njima - priča Matejić.
Nezakonite radnje pojedinih potrošača često ne završavaju na krađi struje, nego su spremni i na fizičke obračune sa ekipama „Elektrodistribucije“. Prošle godine je jedan Subotičanin nožem napao radnike koji su došli da mu obustave isporuku električne energije jer je ustanovljeno da je nelegalno koristio struju pa je bilo dosta posla i za policiju.

Komšije krale struju od starice
Jednu staricu koja je živela u delu dvojne kuće i redovno izmirivala obaveze napala je komšijska porodica koja se nelegalno priključila na struju sa obližnje bandere. Nakon što su otkriveni, ekipa „Elektrodistribucije“ ih je „isekla“ sa mreže, posle čega su oni počeli sprovoditi psihičku torturu nad nesrećnom staricom, da bi se na kraju svega povezali na njen tavanski priključak i na taj način ponovo počinili isto krivično delo.
- Mi smo o svom trošku jer je nesrećna starica redovan platiša izgradili novo merno mesto kako bismo rešili njen problem, a komšijama onemogućili dalje neovlašćeno korišćenje električne energije. Protiv njih smo podneli krivičnu prijavu - rekao je Dragan Matejić.

Нема коментара: