brojač poseta

петак, 31. октобар 2008.

Joca Amsterdam organizovao bekstvo Pukanićevih ubica

Joca Amsterdam organizovao bekstvo Pukanićevih ubica
Bivši vojni obaveštajac Boban Đurović (54) iz Bara trebalo je prekjuče, po nalogu Sretena Jocića Amsterdama, da prebaci Roberta Matanića iz Zagreba u Srbiju i skloni ga od istrage hrvatske policije koja ga sumnjiči za ubistvo Ive Pukanića i Nike Franića.

Pre polaska u Zagreb, Đurović se, kako saznaje „Blic”, u Beogradu sreo sa Jocićem. Sa kakvom je porukom za Matanića Đurović krenuo na put za sada nije poznato. Hrvatska policija nekoliko sati pre toga ušla je u trag telefonskom kontaktu između Matanića i Beograđanina Milenka Kuzmanovića, vozača koji je sa Đurovićem trebalo da krene u Zagreb i sa lažnim dokumentima ga prebaci u Srbiju.

- Srpska i hrvatska policija su od ubistva Pukanića, vlasnika lista „Nacional”, bile u stalnoj vezi. Razmenjivani su podaci, a u hapšenje se krenulo u trenutku kada je srpski MUP kolege u Hrvatskoj obavestio da su Đurović i Kuzmanović krenuli iz Srbije. Obojica su uhapšeni na teritoriji Hrvatske, deset kilometara posle graničnog prelaza Bajakovo - kaže za „Blic” izvor iz vrha MUP Srbije.
Pripadnici Specijalne jedinice hrvatske policije u istom trenutku su uhapsili i Roberta Matanića (31), njegovog brata Luku (22), kao i prijatelja Amira Mafalanija (24), kome su lisice stavljene u stanu u Zagrebu. U akciji rasvetljavanja ubistva Pukanića i Franića, prema rečima Krunoslava Borovca, načelnika hrvatskog Ureda ravnatelja policije, ukupno je uhapšeno deset osoba.
- Dve osobe su uhapšene na području PU vukovarsko-srijemske, a ostale u Zagrebu - izjavio je Borovec. On nije želeo da navede imena uhapšenih, ali je izjavio da su osmorica privedenih hrvatski državljani, a dvojica državljani Srbije i da je reč o izuzetno opasnim pripadnicima kriminalnog miljea.
Hrvatski mediji nezvanično su objavili da se u istrazi ubistva Pukanića i Franića traga za hrvatskim državljanima Brankom V. i Danijelom M., kao i E.I. i B.J., koji su povezani sa Sretenom Jocićem, ali i za još nekoliko državljana BiH i Srbije.
Uhapšeni Đurović zvani Kardinal je već godinama najbliži saradnik Sretena Jocića. Iako se Jocićevo ime godinama povlačilo po medijima, Đurović do sada u srpskoj javnosti nije spominjan.
- Đurović je veoma tajanstvena ličnost. Bio je vojni pilot, ali i saradnik Obaveštajne službe VJ do sredine osamdesetih godina. Onda je jednostavno nestao. Iz Zadra je prebegao u Italiju, u kojoj je godinama boravio, a izvesno vreme je živeo i u Francuskoj. U inostranstvu je stekao enormno bogatstvo. Devedesetih godina je počeo da sarađuje sa Jocićem i postao njegov glavni saradnik - kaže naš izvor.
U isto vreme počela je i Jocićeva saradnja sa Robertom Matanićem. Kriminalna povezanost između njih, međutim, nikada nije dokazana. Bugarska policija je 2004. godine raspisala poternicu za Matanićem tereteći ga da je deo grupe hrvatskih plaćenih ubica, koje su izvršile brojne likvidacije u Sofiji, pa i ubistvo Milča Boneva, glavnog tamošnjeg bosa. Pretpostavljalo se da je to ubistvo Mataniću naručio i platio upravo Jocić, ali to nikada nije dokazano. Jocić se u to vreme nalazio u zatvoru u Holandiji iz koje je 2006. godine izručen Srbiji, zbog podstrekavanja na ubistvo Gorana Marjanovića. U vreme kada je Jocić sproveden u beogradski zatvor, Matanić bio je u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, gde je služio kaznu nakon hapšenja u martu 2005. godine u Negotinu kada se naoružan zabarikadirao u sobi hotela „Ineks”.
Putevi Matanića i Jocića ponovo su se ukrstili u avgustu prošle godine. Dve nedelje pre nego što je Matanić izručen Bugarskoj, kako „Blic” ekskluzivno saznaje, u Jocićevoj organizaciji bilo je pripremljeno njegovo oslobađanje iz zatvora. Posle tog saznanja, Matanić je stavljen pod specijalne mere bezbednosti i uskraćene su mu sve posete. Krajem avgusta izručen je Bugarskoj, koja ga je zbog nedostatka dokaza u maju ove godine oslobodila svih optužbi. Od tada njegovo ime do preksinoćnog hapšenja nije dovođeno u vezu sa kriminalnim aktivnostima.
- Matanić je odlučio da sarađuje sa policijom. On nije ubio Pukanića, ali postoje okolnosti zbog kojih bi policija mogla da ga poveže sa tim delom. On se toga boji i zbog toga će pričati s policijom. Ne slažem se s njegovom odlukom, zbog čega mu više neću biti advokat - izjavio je juče advokat Zoran Pilipović.

Povezanost Joce amsterdama sa ubistvima u Hrvatskoj
SRETEN JOCIĆ
Najmoćniji kriminalac u Srbiji. Uhapšen u Bugarskoj 2002, pa zatim izručen Holandiji, iz koje je prebačen u Srbiju 2006. godine. U Srbiji mu se sudi zbog optužbe da je policajcima Miodragu Prodanoviću i Bojanu Milosavljeviću u julu 1995. obećao 50.000 maraka za ubistvo Gorana Marjanovića zvanog Goksi Bombaš i još jednog čoveka sa nadimkom Duca.

Slučaj Ivane Hodak
SLOBODAN ĐUROVIĆ
Čovek od najvišeg poverenja Joce Amsterdama. Bivši vojni pilot i obaveštajac VJ. Zadužen je za Jocićeve finansijske poslove. Biznismen iz Bara, s nadimkom Kardinal, uhapšen je prekjuče zajedno sa Matanićem, kome je trebalo da pomogne da prebegne iz Hrvatske u Srbiju posle ubistva Ive Pukanića.

IVOR VUCELIĆ
Biznismen iz Hrvatske, bivši dečko nedavno ubijene Ivane Hodak, ćerke poznatog zagrebačkog advokata Zvonimira Hodaka, advokata Vladimira Zagorca. Vucelić je potvrdio da je Jocić bio zainteresovan da kupi hotel koji je u vlasništvu Vladimira Zagorca, i da je Vucelićeva firma posredovala u tim pregovorima.


IVANA HODAK
Ubijena 6. oktobra u Zagrebu sa dva metka u glavu, usred bela dana. Njeno ubistvo je, kako su pisali hrvatski mediji, posledica toga što se ona našla između dva sukobljena kriminalna klana. Na čelu jednog je Vladimir Zagorec, koga brani Ivanin otac Zvonimir Hodak, a istoj grupi je blizak i Ivanin bivši dečko Ivor Vucelić. Drugi klan predvodi Hrvoje Petrač, koji leži u zatvoru zbog otmice sina Vladimira Zagorca. Ivana je pre ubistva stupila u vezu sa Petračevim advokatom Ljubom Pavasovićem Viskovićem i na taj način, kako pišu mediji, postala „opasan svedok” za suparnički klan.

Slučaj Pukanić
ROBERT MATANIĆ
Jocićev saradnik, kriminalac iz Hrvatske, zvanično osumnjičen za ubistvo Ive Pukanića. Bugarska policija sumnjala je da je Jocić Matanića angažovao da u Sofiji ubije Milča Boneva, predsednika FK Slavija, u septembru 2004. Matanić je često dolazio u Srbiju i bio u kontaktu sa Jocom Amsterdamom i Slobodanom Đurovićem.

IVO PUKANIĆ
Osnivač nedeljnika „Nacional”. Ubijen 23. oktobra zajedno sa prijateljem Nikom Franjićem u eksploziji bombe kod zgrade „Nacionala”. Taj magazin je objavljivao tekstove o poslovima Joce Amsterdama u Hrvatskoj.

„NACIONAL”
O opasnim poslovima
Nekoliko dana pre ubistva Ivane Hodak „Nacional” je objavio na naslovnoj strani da ljubav Hodakove sa Petračevim advokatom uništava „posao vredan 300 miliona kuna” (oko 50 miliona evra). Magazin je pisao da je Ivanin raniji mladić Ivor Vucelić preko njenog oca Zvonimira stupio u kontakt s generalom Zagorcem i posredovao u mogućoj prodaji Zagorčevih nekretnina Sretenu Jociću. Posle ubistva Hodakove, „Nacional” je nastavio da piše o „opasnim srpskim poslovima” Ivora Vucelića, njegovim kontaktima sa Sretenom Jocićem i Uglješom Aranitovićem. „Nacional” je iz svojih izvora saznao i da je Ivor Vucelić na prvom poligrafskom ispitivanju nakon Ivaninog ubistva zatražio prekid ispitivanja tvrdeći da mu je pozlilo. A dogodilo se to u trenutku kada su mu postavili pitanje o poznanstvu sa Sretenom Jocićem. Ali prema tvrdnjama nekih Vucelićevih prijatelja, on nije prošao ni na drugom poligrafskom testiranju, jer je lagao o svojim odnosima sa Sretenom Jocićem, tvrdeći da se sa njim nikada nije susreo. A zna se da je „nedavno jednog svog prijatelja iz Zagreba odveo u privatnu posetu Joci Amsterdamu” u Beograd, gde su dugo razgovarali.

Bio ključni svedok šverca cigareta
Tužilac iz Barija Đuzepe Šelzi juče je izjavio da je Pukanić bio ključni svedok u istrazi šverca cigareta na Balkanu. Uz Pukanića, rekao je Šelzi, drugi glavni svedok bio je Duško Jovanović, glavni urednik crnogorskog lista „Dan”, koji je likvidiran 2004. godine. Tužilaštvo u Bariju kao osumnjičene za šverc pominjalo je Mila Đukanovića i Stanka Subotića Caneta, čiji je moguću vezu sa ubistvom Pukanića poslednjih dana objavljivao „Nacional”. Subotićevi advokati su zbog „monstruozne kampanje protiv njihovog klijenta” najavili podnošenje tužbe protiv „Nacionala”.


Нема коментара: