brojač poseta

недеља, 26. октобар 2008.

HRVATI PREPOZNALI "ZEMUNCE"

Napravljen fotorobot ubice Ive Pukanića, koji podseća na Sretka Kalinića, egzekutora zemunskog klana. Žrtva se dan pre ubistva poverila Mesiću. U Zagreb stigli srpski kriminolozi

s1

Crtež ubice... Očevici su ovako opisali atentatora

Fotorobot muškarca koji je juče objavila hrvatska policija ukazuje na to da je Ivu Pukanića i Niku Franjića najverovatnije ubio Sretko Kalinić (34), odbegli član zemunskog klana!

Vlasnik „Nacionala" i njegov saradnik ubijeni su četvrtak uveče kada je ubica detonirao desetak kilograma plastičnog eksploziva „PEP 500" koji je postavio ispod prednjeg levog točka Pukanićevog „leksusa". I pored toga što ovo ubistvo nema „potpis" nekadašnjeg glavnog ubice zemunskog klana, hrvatska policija je na osnovu snimka i izjave svedoka napravila fotorobot muškarca koji po mnogo čemu podseća na Kalinića.

slika

Braća po krvi... Sretko Kalinić i Šiptar

Na snimku bezbednosne kamere sa zgrade „Nacionala" vidi se muškarac čije je lice delimično zaklonjeno kačketom kako četiri sata pre ubistva dolazi skuterom i ostavlja torbu s eksplozivom. S obzirom na to da je poznato da Kalinić uvek „gleda" svoje žrtve, pretpostavlja se da je upravo on počinilac jer je do detonacije došlo u trenutku poziva na mobilni telefon koji je aktivirao eksploziv. Egzekutor je morao da gleda kada će Pukanić prići vozilu.

Kalinić je još u ponedeljak primećen u Hrvatskoj, a tokom svog petogodišnjeg bekstva, skrivao se i u Bosni, Crnoj Gori, Grčkoj, Bugarskoj i Srbiji. Još pet članova zemunskog klana su u bekstvu: Miloš Simović Miško, Vladimir Milisavljević Budala, Milan Jurišić Jure, Ninoslav Konstatinović Nino, Milan Glišović i Selman Hamidović.

s2

Čekao žrtve... Eksploziv je aktiviran iz neposredne blizine

Zemunski klan posle akcije Sablja je razbijen i obezglavljen, ali su odbegli članovi i dalje umešani u brojne obračune i likvidacije širom Evrope. Saradnja između najjače kriminalne grupe u Srbiji i hrvatskog podzemlja povezana je s krijumčarenjam droge koju su „zemunci" preko Hrvatske distribuirali u Evropu.

Ubica bez pitanja

Sretko Kalinić, poznatiji kao Beli, jedan je od najsurovih egzekutora nekadašnjeg zemunskog klana, koga je Specijalni sud u odsustvu osudio na maksimalnih 40 godina robije. U srpskoj policiji kažu da je Kalinić profesionalni, hladnokrvni i sadistički ubica. Svi zločini koje je izvršio bili su krajnje brutalni, a uživao je da se sadistički iživljava i da žrtve pali vatrom i poliva kiselinom. Pre razbijanja zemunskog klana, dovođen je u vezu s ubistvom braće Sredoja i Zorana Šljukića, Jovana Guzijana Cunera, Radeta Cvetića i Todora Gardaševića, Branislava Lainovića Dugog, Zorana Savića Šodera i mnogih drugih.

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je juče da mu je Pukanić dan pre ubistva kazao da strahuje za svoj život jer policija nije otkrila napadača koji je pokušao da ga ubije još u aprilu. Mesić je rekao da je s Pukanićem razgovarao telefonom. Na pitanje novinara da li je obavestio policiju, Mesić je naveo da s policijom još nije razgovarao, ali da može da joj kaže isto što i medijima. Na te reči sinoć je reagovao šef kancelarije glavnog zapovednika policije Krunoslav Borovec, koji je rekao da će policija razgovarati sa svima koji mogu imati podatke o pozadini ili ubistvu, tako i s predsednikom republike. Policija će razgovarati i sa suprugom ubijenog, Mirjanom Pukanić, s kojom je Ivo bio u brakorazvodnoj parnici.

Direktor naše policije Milorad Veljović izjavio je sinoć HTV-u da srpski MUP nema nikakve informacije vezane za ovo ubistvo. Veljović je dodao da to ne znači da policija Srbije neće pružiti svu pomoć hrvatskim kolegama, a pomoć su juče ponudile i policije Slovenije, BiH i RS. HTV je preneo da je u centralu zagrebačke policije sinoć stigao luksuzni automobil beogradskih tablica u pratnji hrvatske policije, za koji se pretpostavlja da je dovezao srpske kriminologe koji bi mogli da pomognu u rešavanju ubistva Pukanića.

Izjave hrvatskih novinara za Press

Aleksandar Stanković, novinar iz Zagreba u izjavi za Press kaže da ga najviše čudi hrvatska vlast koja je još u večeri ubistva trebalo da reaguje poput srpske nakon ubistva premijera Đinđića i da krene s opsežnom akcijom protiv organizovanog kriminala. No, čini se da ne postoji politička volja - naglašava Stanković.

Denis Latin, autor emisije „Latinica" na HTV-u: Mafija je sada jako uznemirena jer „njuši" da joj se bliži kraj pa ubistvima pokušava da zaplaši javnost i političku elitu. Smatram da uvođenje vanrednog stanja nije idealno rešenje jer pravi sistem pruža dovoljno mogućnosti da im se i bez toga suprostavi, kaze Latin za naš list.

Goran Gavranović, urednik u „24 časa": Pre svega, šokiran sam načinom izvršenja ubistva, vremenom kada je to učinjeno, mestom i, naravno, metom! Lično se ni kao građanin ni kao novinar ne osećam ništa ugroženijim negoli ranije, ali posle primetnog porasta nasilja, nije više sasvim prijatno živeti u Zagrebu.

Članovi „zemunskog klana" su osuđeni na ukupno 465 godina zatvora za zločinačko udruživanje, 18 ubistava, tri otmice i dva teroristička napada.

slika

DVA SVEDOKA, DVA CRTEŽA

ZAGREB - Hrvatska policija je juče prikazala dva crteža, uz objašnjenje da je reč o dva fotorobota, nastala iz različitih izvora. Među njima postoji očigledna razlika, ali policija veruje da je reč o istoj osobi, s obzirom na to da se u najvažnijim pojedinostima podudaraju.

Prvi svedok je opisao muškarca mršavije građe, koji je na glavi nosio kačket crne ili tamnoplave boje. Prema drugom svedoku, radi se o muškarcu vitke građe s izraženim kukastim nosom i izraženim jagodičnim kostima, koji je nosio platnenu kapu crne boje. (Beta)

Нема коментара: