brojač poseta

среда, 22. октобар 2008.

"GASI" SE GAS?

Telefoni u firmama koje se bave gasifikaciojm usijani od poziva građana koji se raspituju o raskidu ugovora o gasifikaciji. Zvaničnih zahteva ipak još nema

s

NIJE SPAS... Dobra investicija ili bačene pare

Dugogodišnje interesovanje Beograđana za uvođenje gasa u domaćinstva naglo je opalo posle najnovijeg poskupljenja ovog energenta za 60 odsto. Mnogi građani, koji su se poslednjih godina utrkivali u čijem naselju će gasifikacija pre biti odrađena, ove zime razmišljaju da ne bacaju pare za priključak na gasovod već da se greju na struju.

POLOVINA NA STRUJU

Nadležni u „Elektrodistribuciji Beograd" kažu da se sada 40 odsto žitelja prestonice greje na struju.
- Beograd nije gasifikovan kao Vojvodina, ipak se stanovništvo pretežno greje na struju. Ove zime grejanje na struju biće isplativo samo onima koji TA peći pune noću, kada je noćna tarifa četiri puta jeftinija od dnevne - istakla je Sandra Alagić, portparol EDB-a.

Iako još nije otpočela „epidemija" raskidanja ugovora za gasifikaciju, sve je više onih koji bi rado odustali. U kompanijama za distribuciju ovog naftnog derivata kažu da telefoni pomahnitalo zvone po ceo dan i da se građani konstantno raspituju o raskidanju ugovora, ali da on može biti raskinut samo pod određenim uslovima. Međutim, kako kažu, još uvek nije stigao nijedan zvaničan zahtev.

Priključak i instalacije 3.600 evra

Beograđanin Aleksandar Jovanović sa Labudovog brda već tri godine se intenzivno greje na gas i priznaje da je zabrinut zbog drastičnog povećanja cene.
- Uložio sam oko 3.600 evra kada sam uvodio gas! Platio sam priključak, kotao, radijatore, sve instalacije... Račun u grejnoj sezoni izlazio je oko 4.000 dinara. Međutim, ove zime će mi svakog meseca biti potrebno oko 100 evra - žali se Aleksandar.
On dodaje da nije u mogućnosti da se prebaci na drugi način grejanja.

ZAVRNEŠ VENTIL i uključiš grejalicu

Prilikom uvođenja gasa kompanija koja ga distribuira finansira izgradnju mreže, dok građani plaćaju priključak. Svako domaćinstvo ima svoj ventil i može da ga zavrne kad god poželi da pređe na neki drugi način grejanja.
- To je individualan izbor. Ako građani koji su uveli gas žele da se greju drugačije, dovoljno je samo da zavrnu ventil. Instalacije koje ugrađujemo samo se nadovezuju na već postojeće, tako da nisu beskorisne, a građani ih mogu koristiti i za grejanje pomoću čvrstih goriva - rekao je Bogdan Vlahović.

- Mnogo sam uložio da bih sada menjao. Ako bih se grejao na struju, morao bih da kupujem TA peći. Doveden sam pred svršen čin i moraću da nastavim da se grejem na gas za koju god cenu da se odluče - nezadovoljan je Aleksandar.
Kompanija „Stankom gas" pokriva teritoriju opštine Čukarica i do sada ima oko 10.000 korisnika. Direktor ove kompanije Bogdan Vlahović kaže da građani još uvek ne raskidaju ugovore, mada se svakodnevno raspituju o tome.
- Informacije kojima raspolažemo su konfuzne. Rečeno nam je samo da vanredno očitavamo brojila. Građani ne raskidaju ugovore, ali vlada konstantan strah. Stalno zvone telefoni. Velika je zabrinutost, ipak je to drastično poskupljenje u jednom „cugu" - objašnjava Vlahović.
Sa istim problemima susreće se i uprava „Domingasa", koji pokriva opštine Voždovac i Palilula. Aleksandar Predragović, zamenik direktora, kaže da su građani zbunjeni najnovijim informacijama.

fakti

n Na Banovom brdu završeno je oko 90 odsto mreže, a u Umci, Sremčici i Železniku oko 50 odsto
n Na Voždovcu je završeno oko 85 odsto mreže, kompletno je završen centralni deo, Vojvode Stepe, Bulevar oslobođenja i Autokomanda. U planu su radovi u Jajincima i na Karaburmi
n Cena priključka je oko 1.000 evra, a trenutna cena gasa u „Stankomu" je oko 23,54 dinara sa PDV-om po kubnom metru
n U „Domingasu" kažu da je postojala je praksa plaćanja na šest rata, ali je prekinuta jer su Beograđani „zaboravljali" da plate poslednje dve ili tri rate

Sve manje zainteresovanih

- Moram da priznam da je interesovanje za uvođenje gasa daleko manje nego prošle godine. Ipak, potrebno je da prođe nekoliko dana da bismo videli da li je to zbog toga što je većina zainteresovanih već uvela gas, a i vreme je još uvek toplo - rekao je Predragović.
Kompanije koje se bave distribucijom gasa licencu dobijaju od Republičke agencije za energetiku, koja ima pravo i da im oduzme dozvolu za rad ukoliko ne poštuju predviđena pravila. Te kompanije sklapaju ugovor sa Skupštinom grada i moraju da poštuju cene koje skupština usaglašava sa njima.

Нема коментара: