brojač poseta

среда, 15. октобар 2008.

Francuska tajna služba špijunirala Sarkozija

Ljubavnice i bivše supruge Nikole Sarkozija, aktuelnog predsednika Francuske, redovno je špijunirala francuska tajna služba da bi se obezbedio kompromitujući materijal protiv njega, pokazuju privatne beleške Iva Bertrana, koji je dvanaest godina bio na čelu obaveštajne agencije. Tajne sveske, zaplenjene početkom godine, a obelodanjene ovih dana u pariskom nedeljniku “Poan”, bacaju svetlo i na druge tajne francuske politike - da su visoki francuski zvaničnici šmrkali kokain i imali afere sa maloletnicima, a Žak Širak, bivši predsednik, 2003. putovao u Kanadu na zatezanje lica.U 23 beležnice, otkrivene u istrazi prljavih intriga protiv Sarkozija, jesu i dokazi da je Mari-Dominik Kulioli, njegova prva supruga, bila prisluškivana čak i posle njihovog razvoda. Prenoseći samo neke izvode iz dokumenata, “Poan” ih opisuje kao “uzbuđujuće putovanje pod suknju Republike”.
U skandalu, koji rečito svedoči o tome kako su se obaveštajne službe koristile za lične osvete umesto za odbranu državnih interesa, spekuliše se da je špijuniranje Sarkozija, koji je u to vreme bio ministar unutrašnjih poslova, naručio Širak ne bi li sprečio da ga ambiciozni mladi političar nasledi.
Senzacionalni dokumenti o događajima od 1992. do 2004. sadrže i izveštaj na dve strane o tome kako je Sarkozi napustio Kuliolijevu, s kojom ima dva sina, zbog Sesilije Siganje, kojom se oženio 1996. Bertran navodi transkript telefonskog razgovora između Kuliolijeve i njenog najboljeg prijatelja u kojem se ona žali na to da je Sarkozi vara sa Sesilijom. Bertran takođe tvrdi da je predsednik pre samo četiri godine imao aferu sa suprugom člana francuskog parlamenta, koji je sada u njegovom kabinetu.
Sarkozijeva ljubavnica je, navodi se u Bertranovim beleškama, bila i novinarka An Fulda, za vreme njegovog braka sa Sesilijom, kojoj je obaveštajna služba dostavljala neobeležene smeđe koverte sa preljubničkim fotografijama. To je bio jedan od faktora koji je Sesiliju gurnuo u zagrljaj njenom sadašnjem mužu, biznismenu Rišaru Atijasu, baš dok se Sarkozi pripremao za predsedničku kampanju. Razdirana krivicom, Sesilija se za vreme izbora vratila Sarkoziju, ali ga je potom definitivno napustila samo nekoliko meseci pošto je postala prva dama Francuske. Predsednik je utehu pronašao u Karli Bruni, bivšoj manekenki i pevačici, kojom se ubrzo i oženio.
Koliko je Bertran budno držao sadašnjeg francuskog predsednika na oku svedoči i napis iz 2002. o tome da Sarkozi gradi vilu blizu Sartruvila i da je „angažovao radnike na crno“. Pedantno je zabeleženo i da je Sarkozijev brat Gijom, tekstilni preduzimač i potpredsednik Francuske unije poslodavaca, bio žrtva pokušaja ucene.
Na drugom mestu spisa, čije su neke stranice istrgnute pre nego što ih je policija zaplenila u januaru, tvrdi se da je barem jedan tadašnji ministar redovno ušmrkivao kokain, da je drugi vodio ljubav sa marokanskim “dečacima” u hotelu “Mamounija” u Marakešu, a da je šef policije bio umešan u veliku kupovinu zlata u Libanu.
Beleške su pronađene u Bertranovom podrumu.
“Poan” tvrdi da je Bertran bio “ključni akter u mračnoj vladi… koja je stajala na usluzi Širaku”. Tadašnji predsednik nije voleo Sarkozija, ne samo zato što je ovaj 1995. podržao Širakovog suparnika kao kandidata za predsednika, nego i zato što je Sarkozi izlazio sa Širakovom ćerkom Klod, a onda je ostavio.
Francuski lideri često su zloupotrebljavali obaveštajne službe za svoje ciljeve. Recimo, tvrdi se da je Miteran, bivši predsednik, prisluškivao i prijatelje i neprijatelje. Obaveštajna služba Francuske ima dosijee o čak dva i po miliona državljana ove zemlje. Sarkozi je obećao da će prekinuti takvu praksu i reorganizovati obaveštajne službe.

Bertran: Samo sam štitio članove vlade
Iv Bertran (64), bivši šef francuske tajne policije, demantovao je da je svojim tajnim beleškama o ljudima koje je pratila njegova služba želeo ikoga da diskredituje. “To je čista izmišljotina”, kazao je on, a svoje interesovanje za lični život drugih političara objasnio je time da je “normalno da šef obaveštajne službe bude informisan”. “Kada političar uzima kokain, to može imati uticaja na život čitave zemlje”, ističe Bertran. “Nisam toliko pisao o privatnim životima, a ako i jesam, bilo je to da bi se zaštitili članovi vlade”, tvrdi bivši obaveštajac, kojeg je Sarkozi smenio 2004. upravo zato što je sumnjao da je on umešan u pokušaj Dominika de Vilpena, njegovog suparnika u vladi, da baci ljagu na njegovo ime. Tužilaštvo je ove nedelje pozvalo Vilpena, koji je kasnije postao premijer, da da iskaz povodom afere “Klirstrim”, pokušaja da se Sarkozi optuži da je uzeo mito za prodaju ratnog broda Tajvanu.

Нема коментара: