brojač poseta

понедељак, 20. октобар 2008.

Finansijska kriza u Mađarskoj

Budimpešta
Budimpešta
Srpski dinar poslednjih dana gubi na vrednosti, ali nije jedina valuta u tom delu sveta čija je vrednost opala u odnosu na evro.

Naime, i mađarska forinta, kao i deonice na berzi u Budimpešti poslednjih dana su znatno izgubile na vrednosti.

Forinta se potom donekle oporavila u četvrtak, nakon što je objavljeno da je Evropska centralna banka - nadležna za zemlje koje su uvele evro - spremna da Mađarskoj centralnoj banci pozajmi i do 5 milijardi evra.

Mađarska centralna banka taj novac namerava da pozajmi domaćim komercijalnim bankama, koje se suočavaju sa povećanom potražnjom za evrom.

Strah od recesije uzrok krize

Mađarska se našla u krizi zbog strahovanja da će u bogatijim zemljama EU, odnosno u zapadnoj Evropi doći do recesije, kaže BBC-jev novinar Lusi Huker:

"Ekonomska kriza u zapadnoj Evropi će svakako imati velikog uticaja na nove članice EU u srednjoj i istočnoj evropi. Njihove ekonomije su veoma tesno povezane. Te zemlje mnogo uvoze iz zapadne Evrope i izvoze gotovo isključivo u zapadnu Evropu. To znači da će recesija na Zapadu značiti i ozbiljno usporavanje ekonomskog rasta na istoku. Madjarska je dobar primer. Ne samo da su pali forinta i deonice na berzi, nego je i vlada povukla na doradu nacrt budžeta za sledeću godinu, jer joj je postalo jasno da neće imati onoliko novca koliko je mislila da će imati", kaže Hukerova.

Povrh svega, Mađarska je uz Srbiju, Ukrajinu i Island jedna od zemalja koje ovih dana sa MMF-om pregovaraju o zajmu. U Budimpešti kažu da im taj kredit verovatno neće biti potreban, ali da za svaki slučaj ipak žele da ga ugovore.

Veliki spoljni dug

Problemi u privredi: tezge sa suvenirima u Budimpešti
Problemi u privredi: tezge sa suvenirima u Budimpešti
Ipak, čini se da je u ovom trenutku Mađarsku globalna kriza pogodila više nego druge bivše socijalističke zemlje koje su sada članice EU.

Razlog za to je veliki spoljni dug - naime, značajne sume novca su u inostranstvu pozajmili i vlada u Budimpešti i mađarske firme i građani, kaže Lusi Huker i dodaje:

"Veliki deo kredita koje su prosečni Mađari podigli je izražen u stranim valutama, pre svega u evrima ili švajcarskim francima. To je zato što su kamate na kredite u stranim valutama bile niže nego kamate na kredite u forintama. Sada, međutim, zapadne banke odobravaju manje kredita pa je Mađarima na raspolaganju manje strane valute. Ako povrh toga forinta nastavi da pada u odnosu na strane valute, njima će biti znatno teže da otplate postojeće kredite u evrima i švajcarskim francima koje su već uzeli", kaže Lusi Huker.

Jedan visoki funkcioner u mađarskom ministarstvu finansija rekao je za BBC da nije zabrinut zbog nedostatka evra i švajcarskih franaka u njegovoj zemlji.

"Forinti ima sasvim dovoljno, jer mađarske banke nisu pretrpele gubitke. Mađari će sada jednostavno morati da se zadužuju u svojoj valuti, a ne u evrima i švajcarskim francima", dodao je taj mađarski funkcioner.

Нема коментара: