brojač poseta

понедељак, 06. октобар 2008.

EVRO SKAČE NA 82 DINARA?

Domaća valuta u padu, danas evro vredi 77,65 dinara, ekonomisti predviđaju dalje slabljenje dinara

s

Domaća valuta poslednjih dana slabi, a zbog smanjenog priliva kapitala i investicija, usled svetske finansijske krize, ekonomisti očekuju da će evro do kraja godine dostići vrednost od 80, a možda i 82 dinara!

slika

Odbrana dinara... Guverner NBS Radovan Jelašić obećao da će sačuvati stabilnost domaće valute

Prema saznanjima Pressa, na međubankarskom trgovanju u petak je vrednost evra prešla 78 dinara, pa je NBS reagovala i prodajom tri miliona evra zaustavila nekontrolisan pad dinara. Po zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Srbije evro će danas vredeti 77,65 dinara. Ovo je prvi put od 15. avgusta da evro vredi više od 77 dinara!

Ekonomista Centra za visoke ekonomske studije (CEVES) Duško Vasiljević kaže za Press da bi veće turbulencije na svetskom finansijskom tržištu lako mogle da dovedu do toga da evro vredi 82, pa i 83 dinara.

Evre u slamaricu, dinare u banku!

Sagovornici Pressa imaju podeljena mišljenja oko toga koji vid štednje da izaberu građani. Direktor IZIT-a Milan Kanjevac isključivo preporučuje građanima da kupuju evre i čuvaju ih, ali ne u bankama, već u slamaricama. Ekonomista CEVES-a Duško Vasiljević objašnjava za Press na koje rokove se isplati štednja u bankama.

- Na kraći rok od godinu do dve dana, najbolje bi bilo štedeti u dinarima. Sa druge strane, ako građani žele da štede na duži rok, od pet do šest godina, onda je preporučljivo da štede devize - savetuje Vasiljević.

- U ovom trenutku nezahvalno je prognozirati, ali neka naša očekivanja su da ne bi trebalo da bude većih varijacija i slabljenja dinara. Do Nove godine evro ne bi trebalo da pređe 80, s tim što uvek postoji mogućnost da usled nekih turbulencija dođe i do gornje granice od 82 ili 83 dinara - kaže Vasiljević.

On dodaje da, pored trgovine na međubankarskom tržištu, kurs zavisi i od priliva kapitala koji je zbog krize u Srbiji pod znakom pitanja.

- Finansijska kriza se preselila iz Amerike u Evropu. Posledica krize kod nas je manjak investicija i količine kapitala, od čega umnogome zavisi formiranje kursa - objašnjava Vasiljević.

Stručni saradnik Privredne komore Srbije Goran Nikolić kaže za Press da će dinar nastaviti da slabi i objašnjava da do toga ne bi došlo da finansijska kriza nije pogodila Volstrit.

fakti

n Evro prema zvaničnom kursu NBS danas vredi 96 para više nego u petak, kada je bio 76,68 dinara

n Od 15. avgusta zvanični srednji kurs evra je bio neprekidno ispod 77 dinara, a od 6. do 10. avgusta bio je ispod 76 dinara, kao i 18. septembra

n Najvišu vrednost u ovoj godini dinar je imao 7. avgusta, kada je srednji kurs evra bio 75,75 dinara, što je najviša vrednost domaće valute od 16. oktobra 2004

n Domaća moneta najslabiju vrednost imala je 2. maja, dan posle parlamentarnih izbora u Srbiji, kada se evro menjao za 83,87 dinara

- Ranija predviđanja da će naša valuta jačati u odnosu na evro pokvarila je katastrofa na Volstritu. Ovo sada što se dogodilo u Americi je nešto najdramatičnije od 1929. godine. Ta kriza preselila se u Evropu gde ima manju oštrinu, ali je ipak od 15. septembra euribor porastao za skoro 0,3, a libor za 1,3 odsto. Na tržištu ima malo novca, praktično je nedostupan i vrlo je teško doći do njega - objašnjava Nikolić.

Direktor Instituta za tržišna istraživanja (IZIT) Milan Kanjevac kaže da će kriza biti još dublja od trenutne i upozorava da je našoj zemlji hitno potreban realniji kurs.

- Vrednost evra mora da pređe sto dinara. Aktuelni kurs ćemo svi da platimo, a pogotovo građani koji su se zaduživali u devizama. Država mora da maksimalno ojača izvoz, a da uvozi samo najneophodnije - smatra Kanjevac.

Нема коментара: