brojač poseta

четвртак, 23. октобар 2008.

DRŽAVA NAS PLJAČKA NA BENZINU!

Na svakom litru benzina ukradu nam 12 dinara! Prošle godine u avgustu cena sirove nafte bila ista kao danas, litar benzina u Srbiji tada koštao 84, a danas čak 96 dinara!

Bez sniženja... Cena goriva neće pasti ispod 90 dinara

Bez sniženja... Cena goriva neće pasti ispod 90 dinara

Država uzima 12 dinara po svakom litru goriva jer neće da spusti cenu naftnih derivata na nivo iz avgusta 2007. kada je nafta takođe vredela 69 dolara po barelu, a benzin u Srbiji koštao 84,2 dinara po litru! U trenutku kada se očekivalo najveće pojeftinjenje goriva u proteklih godinu dana, Vlada Srbije je odlučila da po hitnom postupku poveća akcize za četiri dinara!

Cena sirove nafte juče je na berzi pojeftinila za više od četiri odsto i spustila se na najniži nivo u poslednjih 16 meseci, odnosno ispod 70 dolara za barel. Ovoliko je „crno zlato" vredelo i prošle godine u avgustu. Tada je bezolovni benzin kod nas, koji sada košta 96,7, vredeo 84,2 dinara po litru, dok je litar D2 stajao 70,1, a sada košta 81,6 dinara po litru.

LDP: Sledi inflatorni udar

Potpredsednica Skupštine Srbije iz redova Liberalno-demokratske partije Judita Popović kaže za Press da ova stranka ne podržava ništa što dovodi do poskupljenja.

- Mi postavljamo pitanje zašto i na osnovu čega poskupljuju akcize. Jasno je da to puni budžet, međutim, to povećava javnu potrošnju za koju svi govore da mora da se smanji. Ako se povećaju akcize, skočiće cena, povećaće se inflacija, a to će obezvrediti i dinar - kaže Popovićeva.

Umesto da država smanji cenu naftnih derivata jer postoji osnov za veliko pojeftinjenje, odlučeno je da hitno, na današnjoj sednici, Vlada Srbije usvoji izmene i dopune Zakona o akcizama i poveća akcize na gorivo za četiri dinara!

Pomoćnik ministra rudarstva i energetike Slobodan Sokolović tvrdi da je za povećanje akciza saznao iz sredstava javnog informisanja, kao i da oni nemaju ništa sa povećanjem akciza. On je, međutim, svestan toga da će se ovo povećanje odraziti na skok cena goriva u Srbiji.

- Povećanje akciza uticaće na rast cena goriva, bez obzira na trend rasta ili pada nafte na svetskoj berzi. Ali, Ministarstvo se tu ništa ne pita, već Vlada o tome donosi odluke - kaže Sokolović.

U Ministarstvu finansija Pressu je juče potvrđeno da je ovo ministarstvo predložilo Nacrtom zakona o izmenama Zakona o akcizama povećanje akcize za četiri dinara za motorni benzin i dizel gorivo.

- Tako se akciza na sve vrste motornog benzina sa sadašnjih 35,91 povećava na 39,91 dinar po litru, a akciza na sve vrste dizel goriva sa sadašnjih 19,1 povećava na 23,1 dinar po litru. Akciza na tečni naftni gas za pogon motornih vozila povećava se za nešto manje od jednog dinara, tako što se sa sadašnjih 11,1 dinar po kilogramu povećava na 12 dinara - naveli su Pressu u Ministarstvu finansija.

Presek cena naftnih derivata radiće se u utorak sledeće nedelje. Prema rečima Nebojše Atanackovića iz AD „Nafta", kada bi se ovakav trend pada sirove nafte na svetskoj berzi nastavio, gorivo bi moglo da pojeftini za sedam dinara.

- Teško je sada govoriti o tome koliko će gorivo poskupeti jer ne znamo šta će se dogoditi sa akcizama. To znači da je pojeftinjenje moguće samo ako ne dođe do bitnijih promena, odnosno do povećanja akciza - objasnio je Atanacković, i podsetio da je poslednja promena akciza na gorivo izvršena u februaru.

- S obzirom na to da po postojećem zakonu akciza treba da se koriguje jednom godišnje, to znači da ona ponovo treba da se promeni tek u februaru 2009. godine, osim ako Vlada ne promeni zakon - rekao je Atanacković.

Sa druge strane, ekonomista Milan Kovačević objašnjava da se prema postojećem zakonu o akcizama one mogu podešavati, ali da najavljeno povećanje izlazi iz domena tog podešavanja.

- Da bi se promenila cena akciza, pre svega treba da se promeni zakon, međutim, pre toga treba da se uvede u red preduzeće „Srbijaput" jer oni dobijaju pare od putarina, akciza i taksi na automobile - rekao je Kovačević.

Нема коментара: