brojač poseta

понедељак, 06. октобар 2008.

"Dojče telekom" priznao da su ukradeni podaci 17 miliona klijenata

Nemački "Dojče telekom", najveća evropska telekomunikaciona kompanija, priznao je tokom vikenda da su ukradeni poverljivi podaci najmanje 17 miliona njihovih klijenata.

Ti podaci, koji još kruže internetom, datiraju iz 2006. godine, ali je tek sada potvrđena njihova krađa, i to nakon istrage nemačkog lista "Špigl". Taj ugledni nemački list je uspeo da otkrije trag tim informacijama objavljenim na internetu, a u vezi sa krađom podataka najmanje 17 miliona pretplatnika mobilne telefonije DT-a, prenele su svetske novinske agencije.
DT je, međutim, saopštio da nisu ukradeni nikakvi bankarski podaci. Ostaju ipak u opticaju na internetu brojevi telefona, imena, adrese stanovanja, a u nekim slučajevima i datumi rođenja, i-mejl adrese i drugi podaci korisnika usluga mobilne telefonije "Dojče Telekoma".

DT je objavio da su ti podaci stavljeni u prodaju na crnom tržištu, ali da nisu našli kupca. U toku je sudska istraga, a nemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova pokušava da otkrije da li su krađom podataka možda obuhvaćeni i neki političari, ili predsednici velikih kompanija.
DT je objavio da je od krađe pojačao bezbednosne mere i ponudio klijentima mobilne telefonije besplatnu promenu brojeva mobilnih telefona.

Нема коментара: