brojač poseta

понедељак, 13. октобар 2008.

Dinkić: Još besplatnih akcija za građane

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić najavio je da će Vlada Srbije na jednoj od narednih sednica proširiti spisak preduzeća čije će akcije biti besplatno podeljene svim punoletnim građanima Srbije.


"Obećanje koje smo dali u vezi sa besplatnim akcijama ostaje. Svi građani će dobiti potvrdu da su postali akcionari do kraja ove godine", rekao je Dinkić za EMportal.
Po važećem rešenju građani mogu da računaju na besplatne akcije šest preduzeća: Telekoma Srbija, Naftne industrije Srbije, Elektroprivrede Srbije, Galenike, JAT Ervejza i Aerodroma Nikola Tesla.
Cilj proširenja ove liste je da svaki građanin dobije besplatne akcije vredne 1.000 evra, objasnio je Dinkić.

Građani neće moći da raspolažu akcijama dok se berza ne oporavi, jer nema smisla da se preduzeća kotiraju na berzi po nerealno niskim cenama usled psiholoških faktora zbog svetske finansijske krize, naglasio je on.
Dinkić je najavio da će se, između ostalog, sačekati ishod tendera za RTB Bor.
"Ukoliko dobijemo ozbiljnog strateškog partnera siguran sam da će RTB Bor krenuti u novu fazu razvoja i verovatno ćemo deo državnog paketa u RTB ponuditi građanima u vidu besplatnih akcija", rekao je on.

Uskoro izmene Zakona o privatizaciji
Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić najavio je da će Vlada sledeće nedelje razmotriti izmene Zakona o privatizaciji.
"Cilj izmena je da se zainteresovanim za preostala društvena preduzeća omogući da steknu upravljačka prava uz plaćanje 30 odsto njihove cene, dok će ostatak moći da plate u ratama, narednih pet godina", rekao je Dinkić.
"Predložićemo da se do okončanja privatizacije promene uslovi plaćanja. Učesnici u dosadašnjem delu privatizacije su delom finansirali kupovinu preduzeća bankarskim kreditima, a sada su zbog globalne finansijske krize banke oprezne u odobravanju tih kredita", objasnio je on.
Dinkić je rekao da će zato biti usvojen potpunu novi model, koji će omogućiti da se privatizacija "lagano završi" kao što je i planirano.


1 коментар:

dejan је рекао...

a sta laze breeeeeeee