brojač poseta

среда, 01. октобар 2008.

CRNI DANI NA VOLSTRITU!

Američka berza doživela najveći krah u istoriji, akcije juče pale za ukupno hiljadu dvesta milijardi dolara

Od akcija boli glava... Nezapamćen krah na američkoj berzi

Od akcija boli glava... Nezapamćen krah na američkoj berzi

Odluka Kongresa SAD da ne učestvuje u spasavanju Volstrita izazvala je potpuni krah američke berze. Vrednost deonica juče je ukupno pala za hiljadu dvesta milijardi dolara (1.200.000.000.000)!!! Berzanski indeks Dau Džons sunovratio se u noći između ponedeljka i utorka za više od 778 bodova ili 6,98 odsto, a tehnološki indeks Nasdak pao je za čak 199,61 bod ili 9,14 odsto.

Panika u Evropi i Aziji

Propast američke berze uticala je i na stanje na azijskim i evropskim berzama. Nakon jučerašnjeg otvaranja počele su da se ruše berze širom sveta. Jedna po jedna padale su berze u Japanu, Kini, Južnoj Koreji, Singapuru, Australiji i Novom Zelandu. Evropske berze se pripremaju za ono najgore.

Zbog drastičnog pada cena deonica ruska berza je ponovo zatvorena. Vrednosti deonica najvećih firmi pale su za oko deset odsto. Samo nekoliko sekundi nakon otvaranja, „Gasprom" se srozao za 7,8 odsto, „Rosnjeft" za osam, a „Novatek" za 10 odsto.

Vodeći američki brokeri već poručuju da je ovo najteža kriza ikada, i najavljuju da će se rasprodaja deonica sigurno nastaviti, što znači da se stabilizacija berzanskih indeksa ne nazire.

„Epl" napola

Najveće svetske tehnološke kompanije poput „Gugla", „Majkrosofta" i „Epla" zabeležile su veliki pad. Investitori su masovno prodavali i najpopularnije akcije tehnoloških kompanija zbog straha da kriza na američkom finansijskom tržištu ograničava rast potrošnje. Proizvođač kompjutera „mekintoš„ i ajfona „Epl" zabeležio je pad cene akcija za 17,9 odsto na 105,26 dolara, što je najniži nivo u prethodne dve godine.

Cena akcija „Epla", koja je na kraju 2007. godine iznosila 200 dolara, u ponedeljak je tokom dana pala i do 100 dolara. Druga velika imena, poput proizvođača „blekberija", internet pretraživača „Gugl" i najvećeg proizvođača telefona „Nokije", skliznula su za više od 10 odsto nakon vesti da je američki Kongres odbacio plan vredan 700 milijardi dolara za izlaz iz finansijske krize.

„Gugl" je zabeležio pad vrednosti akcija za 11,6 odsto na 381 dolar, dok je u prethodne dve godine uvek bio iznad 400 dolara. „Jahu" je zabeležio najnižu vrednost akcija u poslednjih pet godina sa 16,88 dolara, što je pad od 10,8 odsto u odnosu na prethodno trgovanje.

Iako su o tekstu zakona o 700 milijardi dolara teškoj finansijskoj injekciji ugroženim američkim bankama načelni konsenzus postigli predsednik Buš, republikanska manjina i demokratska većina u Kongresu, ovaj predlog nije dobio potrebnu većinu. Dogodio se dan koji bi lako mogao u istoriji da bude zapamćen kao „crni ponedeljak".

Nova šansa u Kongresu?

Prodaj, prodaj... Akcije „Gugla“ i „Majkrosofta“ dramatično pale

Prodaj, prodaj... Akcije „Gugla" i „Majkrosofta" dramatično pale

Vest da je Kongres odbacio plan pomoći bankama izazvala je ogroman šok među brokerima na Njujorškoj berzi. Sada će, tvrde analitičari, banke morati same da smisle način da se nose sa svojim kreditima i dugovima, zbog čega će mnoge bankrotirati u skoroj budućnosti.

Kupovina dugova

Plan spasavanja finansijskih kompanija predviđao je intervenciju države u privatnom sektoru do sada nezabeleženu u SAD. Država je trebalo da za 700 milijardi dolara otkupi nelikvidnu imovinu i ostale dugove banaka i drugih finansijskih institucija, proistekle iz krize na tržištu nekretnina.

- Oseća se strah. Ovo je globalni problem, više nije reč samo o Americi - kazao je jedan od iznenađenih njujorških brokera.

Portparol Bele kuće Toni Frato poručio je da je predsednik Buš vrlo razočaran. S nešto optimističnijim najavama javio se demokratski predsednički kandidat Barak Obama, koji i dalje veruje da će plan proći, samo će biti malo teže, „ali u Kongresu stvari ionako nikad ne idu glatko".

CNBC javlja da se o planu, odnosno njegovoj alternativi, Predstavnički dom neće ponovo izjašnjavati pre četvrtka ujutro. Razlog za to su jevrejski praznici. Rojters je citirao jednog visokog člana demokratske većine koji je rekao da će novog izjašnjavanja biti, „ali ne zna kada".

Čelnici republikanske manjine izjavili su da su učinili sve što je bilo u njihovoj moći da postignu većinu. Za neuspeh izjašnjavanja optužili su predsednicu Predstavničkog doma Nensi Pelosi, odnosno njen govor tokom kog je najžešćim rečima optužila Republikansku stranku kao glavnog uzročnika finansijske krize. Pelosi je kazala da je „700 milijardi vrtoglava brojka, koja nam govori koliko će nas koštati neuspesi Bušove administracije".

Нема коментара: