brojač poseta

четвртак, 09. октобар 2008.

Crna Gora priznala Kosovo

Crna Gora priznala Kosovo

Vlada Crne Gore je jednoglasno donela odluku da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije i da sa Prištinom uspostavi pune diplomatske odnose, saopštio je ministar spoljnih poslova Milan Roćen.

Vlada s premijerom Milo Đukanović na čelu je jednoglasnu odluku donela samo dan nakon što je Generalna skupština UN izglasala predlog Srbije da se jednostrano proglašena nezavisnost Kosova i Metohije stavlja u nadležnost Međunarodnog suda pravde u Hagu.
Od takve odluke Đukanovića nisu uspeli da odvrate ni predstavnici crnogorske parlamentarne opozicije sa kojima je on imao jednoiposatni razgovor u pauzi sednice vlade i koji su mu preneli da oni takvu odluku nikada neće priznati.
"Lideri opozicije u Crnoj Gori nisu uspeli da odvrate premijera Mila Đukanovća od namere Vlade Crne Gore da prizna nezavisnost Kosova", rekao je predsednik Narodne stranke Predrag Popović posle sastanka sa Đukanovićem.
Na sastanku sa Đukanovićem, na njihov zahtev, učestvovali su predsednici Socijalističke narodne partije, Srpske narodne stranke, Narodne stranke, Demokratske srpske stranke i Pokreta za promjene, Srđan Milić, Andrija Mandić, Predrag Popović, Ranko Kadić i Nebojša Medojević.
Predsednik Srpske narodne stranke Andrija Mandić je rekao da je opozicija "učinila što je mogla" a da će "ostalo reći narod". Mandić nije rekao da li će opozicija, kako je ranije najavio, organizovati proteste zbog priznanja Kosova.

Roćen je posle sednice Vlade Crne Gore rekao da je ova odluka usklađena sa odlukom makedonske vlade.
U makedonskom parlamentu je u toku rasprava o predlogu rezolucije o priznanju nezavisnosti Kosova. Najveća vladajuća stranka VMRO-DPMNE premijera Nikole Gruevskog, saopštila je da će podržati rezoluciju iza koje stoje tri parlamentarne stranke Albanaca - Demokratska unija za integraciju (DUI), Demokratska partija Albanaca (DPA) i Nova demokratija. Rasprava traje već pet časova.
Ukoliko rezolucija bude izglasana, prema najavama, trebalo bi da bude održana sednica vlade na kojoj bi bila doneta odluka o priznavanju nezavisnosti Kosova.

Jeremić: Uskratiti gostoprimstvo ambasadoru CG
Srbija će uskratiti gostoprimstvo ambasadoru Crne Gore u Beogradu nakon odluke ove zemlje da prizna jednostranu nezavisnost Kosova i Metohije, izjavio je ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.
"Vlada Srbije je donela odluku da obavesti Podgoricu da prisustvo njenog zvaničnog predstavnika u Beogradu više nije poželjno, izjavio je ministar Jeremić agenciji Tanjug.
"Ovo je korak predviđen Akcionim planom Vlade Srbije. Mi smatramo da ovaj potez predstavlja adekvatnu meru s obzirom da zemlje regiona imaju posebnu odgovornost za očuvanje mira i stabilnosti na Balkanu", dodao je Jeremić.

Bogdanović: Odluka za žaljenje
Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je večeras da je odluka Vlade Crne Gore da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova "za žaljenje", pogotovu ako se ima u vidu da je legalnost proglašene kosovske nezavisnosti sada u nadležnosti Međunarodnog suda pravde.
"Radi se o nepromišljenoj odluci Vlade Crne Gore, donetoj pod pritiskom međunarodnih činilaca i očito nekih neformalnih, ali uticajnih faktora. Odluka je za veliko žaljenje jer ne odražava osećanja većine žitelja Crne Gore prema Srbiji i Srbima, posebno onima koji su ostali da žive na Kosovu i Metohiji", rekao je Bogdanović Tanjugu.
Bogdanović je uveren da odluka političkog vrha Crne Gore neće uticati na pogoršanje odnosa između crnogorskog i srpskog naroda.

Kolundžija: Destabilizacija regiona
U vladajućoj koaliciji u Srbiji navode da bi odluke Crne Gore i Makedonije mogle da destabilizuju region.
"Svi naši susedi koji pod pritiscima prihvataju da priznaju nezavisnost Kosova i Metohije, iako postoje očigledne sumnje da je to urađeno mimo međunarodnog prava, preuzimaju na sebe odgovornost za stabilnost u regionu", izjavila je šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija.

Jovanović: Bez revanšizma
U LDP-u kažu da bi Srbija trebalo da razmisli kako je došla u ovaj veliki raskorak sa svojim susedima.
"Mi ne mislimo da je revanšizam dobar put. Osuđujemo svaku nameru povlačenja ambasadora", izjavio je predsednik LDP-a Čedomir Jovanović.

Dačić: Odluka je doneta pod pritiskom
Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je večeras da je crnogorska odluka o priznanju nezavisnosti Kosova očigledno doneta pod pritiskom, ali da Crna Gora to nije morala da uradi. On je rekao da će taj potez crnogorskog rukovodstva ostaviti trajne posledice po odnose dve države, ali i po odnose srpskog i crnogorskog naroda.
"Ne mogu da verujem da Egipat, Indonezija, Španija ili Panama bolje razumeju značaj Kosova za Srbiju i Crnu Goru od same Crne Gore. Ne znam samo kako će i o čemu će pevati crnogorski guslari", istakao je Dačić.
On je ocenio da će verovatno sada morati da se vrši "revizija guslarskih pesama", književnosti, čojstva i junaštva, jer su se čitavu svoju istoriju Crnogorci borili protiv Turaka i oslobađali Kosovo od Turske i Albanske okupacije, zajedno sa Srbijom.Povratak ambasadora Srbije u sve države
Vlada Srbije donela je danas odluku da vrati ambasadore Republike Srbije u sve države iz kojih su pozvani na konsultacije u Beograd, kako bi se nastavila diplomatska aktivnost radi očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje,saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.
Ministarstvo spoljnih poslova predložilo je izmenu Akcionog plana za Kosovo i Metohiju, imajući u vidu da je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila rezoluciju, kojom se od Međunarodnog suda pravde traži savetodavno mišljenje o tome da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i Metohije u skladu s međunarodnim pravom.

Нема коментара: