brojač poseta

понедељак, 13. октобар 2008.

BROZ POBEGAO IZ SRBIJE!

Edvard Broz, Titov unuk kome se sudi za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je poginuo njegov prijatelj, napustio Beograd bez pasoša kako bi navodno u Hrvatskoj podigao zaostale penzije

s

Izazvao smrt prijatelja... Edvard Broz na kapiji Centralnog zatvora

Edvard Broz, optužen da je pre 16 godina izazvao udes u kome je poginuo njegov prijatelj, pobegao je iz Srbije pre okončanog suđenja! Unuk Josipa Broza Tita napustio je Srbiju bez pasoša, a njegov advokat Vladan Petrović tvrdi da je njegov branjenik bio primoran da ode jer beogradski Okružni sud nije hteo da mu vrati pasoš i omogući odlazak u Hrvatsku radi regulisanja penzije.

Brozov branilac ističe da sud nije imao razumevanja za egzistencijalni položaj u kojem se našao unuk Josipa Broza Tita, budući da nije nasledio veliko bogatstvo, i da je on zbog toga odlučio da napusti Srbiju.

Ostao bez para

- On je bio u teškom finansijskom položaju i nije više mogao da izdrži. Morao je da podigne zaostale penzije i zbog toga je odlučio da napusti Srbiju. Predložio sam našem Okružnom sudu da prepusti slučaj hrvatskom pravosuđu, kao domicijalnom, jer za to postoji zakonska mogućnost, budući da se radi o saobraćajnom udesu sa smrtnim posledicama - rekao je Petrović, i dodao da bi trebalo imati u vidu da je pretres uglavnom završen i da je ostalo izricanje presude.

Nakon što je početkom godine uhapšen na graničnom prelazu Batrovci, Edvard Broz je istražnom sudiji izjavio da je u Srbiju došao potpuno svesno, znajući da mu pritvor neće biti ukinut sve dok ne bude saslušan, i da je računao na to da će biti uhapšen. Kada je protiv njega podignuta optužnica, on je u odbrani pred Okružnim sudom istakao da je došao zbog duga prema najboljem prijatelju Gojku Popoviću, koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći.

- Nisam kalkulisao sa mogućim ishodom i pre dolaska u Beograd procenio sam da je krajnje vreme da odužim dug prema najboljem prijatelju. U saobraćajnom udesu sam pretrpeo teške povrede - prelom više rebara, zdrobljeno levo rame, otvoreni prelom podlaktice i kontuziju glave, dok je moj sin Edvard junior bio u komi. Posle lečenja sam očekivao da ću na sud biti pozvan redovnim putem. Živeo sam u Hrvatskoj, a baš u to vreme odnosi između Hrvatske i Srbije su se iskomplikovali, pa mi je skrenuta pažnja da ne bi bilo preporučljivo da se pojavljujem u Beogradu, pa ni u vezi sa ovim krivičnim postupkom - ispričao je Broz na sudu.

Sudario se sa „mercedesom"

Prema optužnici, Titov unuk je 20. avgusta 1992. godine izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo njegov prijatelj Gojko Popović. Do nesreće je došlo kada je Broz, vozeći Ugrinovačkom ulicom u Zemunu, svojim „BMW-om" krenuo u preticanje „juga" i autobusa gradskog javnog saobraćaja. U tom trenutku je iz suprotnog pravca naišao „mercedes", a u sudaru dva automobila „BMW" se odbio i udario u stub javne rasvete. Popović je u karambolu zadobio teške povrede od kojih je odmah preminuo, dok su Edvard Broz, njegov sin i Žarko i Bojan Pejić, koji su još bili u kolima, zadobili teške povrede.

Na prvih nekoliko sudskih pretresa Broz je redovno dolazio, međutim, iznenada je prestao da dolazi na suđenja, nakon čega mu je krivično vanraspravno veće Okružnog suda odredilo pritvor. Kada i na koji način je prešao državnu granicu i obreo se u Hrvatskoj, i dalje nije poznato.

Vozio pijan

Okružno tužilaštvo u Beogradu tereti Broza za teško delo protiv bezbednosti saobraćaja sa smrtnim ishodom, jer je vozio pod dejstvom alkohola. Tokom dosadašnjeg postupka veštaci su utvrdili da je Broz u trenutku udesa imao 2,05 promila alkohola u krvi, što je on na suđenju negirao.

Inače, Edvard Broz uhapšen je na graničnom prelazu Batrovci 21. januara ove godine, kada je iz Hrvatske pokušao da uđe u Srbiju. Uhapšen je po poternici Okružnog suda u Beogradu, koja je za njim raspisana krajem februara 1993. godine. Od tada, skoro punih 15 godina, istraga je bila u prekidu jer je bio nedostupan srpskom pravosuđu.

Нема коментара: