brojač poseta

четвртак, 23. октобар 2008.

Blage kazne za seksualno uznemiravanje studentkinja

Mada je istraživanje Studentske unije Srbije pokazalo da seksualno uznemiravanje studenata postoji na svim fakultetima, akademci se ne usuđuju da prijave svoje profesore!

s

Prijavite nasilnike... Zlostavljanje u porastu

Odboru za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu u toku prošle godine stigla je samo jedna prijava koja se odnosi na nedolično ponašanje profesora prema studentkinjama. Prijavu je podneo dekan Medicinskog fakulteta Bogdan Đuričić protiv profesora S. M., koji je „prekoračio pedagoški i službeni odnos u radu". Međutim, ni tu prijavu Odbor još nije razmatrao!

- Ukoliko bilo ko od zaposlenih zloupotrebi položaj to podleže svim mogućim sankcijama, a svaka napisana i potpisana prijava se ozbiljno razmatra i sankcioniše. Prijava protiv pomenutog profesora podneta je zbog toga što je on sa studentkinjom bio u službenim prostorijama, van radnog vremena - kaže dekan Đuričić.

Inače, odnose zaposlenih prema studentima na Univerzitetu u Beogradu reguliše Kodeks profesionalne etike, gde se kaže: „Kao moralno neprihvatljivo ponašanje posebno se izdvaja svaki oblik ataka na ličnost studenta, a naročito seksualno uznemiravanje pod kojim se podrazumeva specifičan oblik uznemiravanja koje karakteriše izostanak pristanka ili odbijanje druge strane". Predsednik Studentskog parlamenta BU Nemanja Petrović kaže za Press da je najveći nedostatak ovog kodeksa što su za povredu etičkih načela predviđene samo opomena, javna opomena i javna osuda.

Istraživanje Studentske unije Srbije o rodnoj (ne)ravnopravnosti na univerzitetima u Srbiji pokazalo je da četvrtina ispitanika zna da profesori seksualno ucenjuju studentkinje, a čak 40 odsto akademaca zna za slučajeve seksualnog uznemiravanja dobacivanjem i lascivnim komentarima.

Нема коментара: