brojač poseta

субота, 18. октобар 2008.

Besplatne akcije: od paketa do paketića

Pet miliona Srba izgubilo je svetskom finansijskom krizom bar po 600 evra. Od 1.000 evra koliko je obećao Mlađan Dinkić kad je usvojen zakon danas se stiglo do 400 evra, i to opet po optimističkim procenama

s

Pet miliona Srba palo usled finansijske krize... Zemlja akcionara već izgubila 600 evra po čoveku

Branko Pavlović, bivši direktor Agencije za privatizaciju Republike Srbije, smatra da cela priča o besplatnim akcijama od samog početka nema ekonomskog osnova i da je pre svega deo predizborne kampanje i lične promocije ministra Dinkića.

- Svetska kriza, čije će se posledice osećati i narednih nekoliko godina, samo je jedan od faktora zašto je nemoguće da vrednost paketa akcija dostigne iznos od obećanih 1.000 evra. Od samog početka znalo se da je nemoguće dostići cenu višu od 400 evra, ali mnogo je važnije da se uspostavi minimalni iznos, odnosno vrednost koju će država garantovati građanima - smatra Pavlović.

Jer, akcije će moći da se nađu na berzi tek kada se privatizacije javnih preduzeća „Telekoma Srbija", Naftne industrije Srbije, Elektroprivrede Srbije, „Galenike", „Jat ervejza" i Aerodroma „Nikola Tesla okončaju.

- Taj proces bio je najavljivan za kraj 2009. godine, ali ga je svetska kriza odložila tako da je 2013. godina najraniji period kada će eventualna trgovina akcijama biti moguća. Kolika će biti vrednost akcija, nemoguće je predvideti, ali će zavisiti od spremnosti stranih ulagača da kupuju ove akcije koje nisu atraktivne jer su deo manjinskih paketa- objašnjava Pavlović.

On dodaje da nije teško izračunati maksimalnu vrednost akcija koje će građani dobiti nakon privatizacije.

- Ukoliko se NIS proda za 2,2 milijarde evra, na besplatne akcije ide 15 odsto vrednosti, odnosno 330 miliona evra koji, kada se podele sa oko 5 miliona građana, daju iznos od 60 evra, koliko će svako dobiti nakon privatizacije, ako bude postignuta željena cena - zaključuje Pavlović.

Mlađan Dinkić

TAKO JE GOVORIO DINKIĆ

29. novembar 2005. - „Postoje svi zakonski preduslovi za besplatnu podelu akcija. Predviđeno je da se do 15 odsto akcija besplatno podeli zaposlenima u javnim preduzećima, a dodatnih 15 odsto svima ostalima koji nisu učestvovali u procesu privatizacije."

8. novembar 2007. - „U podeli besplatnih akcija građanima Srbije niko neće dobiti manje od 1.000 evra, ali će konačna suma zavisiti od kretanja cena akcija na tržištu. Kraj 2008. godine je rok za prodaju akcija 68 preduzeća koja su već privatizovana metodom tendera."

26. decembar 2007. - „Sledeće godine, odnosno u martu ili aprilu, raspisaće se tender za izbor finansijskog savetnika za pripremu IPO „Telekoma". Od kraja 2008. treba da počne rok od šest meseci kada će oni koji su dobili besplatne akcije moći da ih prodaju."

28. januar 2008. - „Ako nastavimo putem evropskih integracija, i protok kapitala u Srbiji će biti veći, akcije će vredeti više. Građani će u prvoj polovini 2009. godine moći da prodaju prve akcije."

21. april 2008. - „Prvi novac od prodaje udela do sada većinski privatizovanih državnih preduzeća može se očekivati za oko devet meseci."

13. oktobar 2008. - „Obećanje koje smo dali u vezi s besplatnim akcijama ostaje. Međutim, nema smisla da se preduzeća kotiraju na berzi po nerealno niskim cenama usled psiholoških faktora zbog svetske finansijske krize."

Нема коментара: