brojač poseta

понедељак, 13. октобар 2008.

BESPARICA U BANKAMA

Visokim kamatama na štednju banke od građana pokušavaju da prikupe što više novca da bi obezbedile likvidnost

s

Svi bi keš... I klijenti i bankari ušli u probleme zbog aktuelne globalne finansijske krize

Većina banaka u Srbiji naglo je počela da diže kamate na štednju, a stručnjaci tvrde da je razlog tome sve teže uzimanje novca na međubankarskom tržištu.

Nude i kola

Kao najavu za Nedelju štednje, u EFG-u su ponudili kamatu 7,5 odsto na sredstva po viđenju, koja su klijentima uvek na raspolaganju.
Sosijete ženeral banka će od 2. oktobra do 30. novembra na dečju štednju po viđenju, u iznosu do 500.000 dinara, obračunavati kamate od 11 odsto.
Komercijalna banka odlučila je da, pored novih, stimulativnih kamata, novorođenim bebama na Dan štednje podeli knjižice sa po 50 evra u dinarskoj protivvrednosti. Zanimljivo je da će najsrećniji štediša Komercijalne banka dobiti automobil marke „pežo 407".

Banke se prosto utrkuju da ponude što bolje uslove za polaganje para na štednju, a visoke kamatne stope, osim za oročena sredstva, važe i za štednju po viđenju.

- Sve je manje svežeg novca i teško se dolazi do njega. Banke nemaju međusobno poverenje, pa zbog toga izbegavaju da daju kredite jedne drugima. Vrlo je verovatno da domaće filijale, čije su matične kuće u inostranstvu, sada dobijaju manje pozajmice. Zbog toga je cilj da se u oskudici novca jakom marketinškom kampanjom i povećanjem kamata prikupi što više finansijskih sredstava da bi se obezbedila likvidnost - kaže za Press Saša Đogović, savetnik Ekonomskog instituta.
Đogović objašnjava da se kraj trenutne krize očekuje za dva do tri meseca, a onda će banke visoke kamate moći da kompenzuju kroz ulaganja u obveznice, kredite za privredu i slično.

20 odsto godišnje!

Banka Inteza stimuliše građane za štednju u dinarima. Uvela je „skala" štednju, koja omogućava da, uz mesečno uvećavanje početnog uloga, na kraju roka oročenja od 12 meseci klijent dosegne kamatu od čak 20 odsto godišnje! Član IO ove banke Dejan Tešić objašnjava da građani na ovaj način mogu da štede prema svojim trenutnim finansijskim mogućnostima, povećavajući ulog i kamatnu stopu novim uplatama, uz mogućnost da novac podignu u svakom trenutku.

U samim bankama nerado priznaju da imaju problema sa novcem. Tanja Nedeljković, pomoćnik direktora sektora za poslove sa klijentima u Komercijalnoj banci, kaže za Press da su plasmani domaćih banaka, koje imaju većinsko strano vlasništvo, najvećim delom dolazili iz stranih izvora finansiranja.
- Međutim, pošto su zbog novonastale situacije ovi uslovi daleko lošiji, one su se okrenule domaćim izvorima finansiranja i štednji kao značajnom izvoru - kaže ona.
Sličan odgovor smo dobili i u Prokredit banci, u kojoj priznaju da se banke sve više okreću domaćim izvorima finansiranja.
- Na srpskom bankarskom tržištu se kao indirektan efekat krize oseća i veća cena kapitala, zbog manjka na međunarodnom tržištu. Jedna od posledica toga je i to da se banke sve više okreću depozitima na domaćem tržištu, kao izvoru finansiranja - kažu u Prokredit banci.

Kamate na štednju u evrima
Banka iznos oročenja rok 1 mesec 3 meseca 6 meseci godinu dana
Inteza - od 3% od 4 do 6,20% od 4 do 6,20% 7,5%
Hipo Alpe-Adrija banka 500-5.000 6,00 6,50 7,00 7,50
Komercijalna banka - 3,00% 4,65% 6,25% 7,00%

Kamate na štednju u dinarima
Banka Iznos oročenja rok 1 mesec 3 meseca 6 meseci godinu dana
HIpo Alpe-Adrija banka min.5.000 9% 10% 12% 13%
Komercijalna banka - 7,00% 9,00% 10,00% 12,00%
Inteza 5.000-10.000 (7-20%) - - -

Ipak, u ovoj banci kažu da kamate nisu menjane u poslednjih mesec dana i iznose do 15 odsto na dinarska oročenja, odnosno do 6,6 odsto na sredstva oročena u evrima.
Bankari, inače, tvrde da je štednja u dinarima trenutno isplativija, iako su građani skloniji štednji u evrima. Prema rečima Dejana Tešića, člana IO Banke Inteza, s obzirom na snažan dinar tokom ove godine, kao i na značajno više kamatne stope, štednja u domaćoj valuti je u trenutnim tržišnim uslovima isplativija.
- Ukoliko neko oroči depozit od 1.250 evra, posle isteka roka oročenja od šest meseci obračunata kamata iznosi 25,67 evra, a ukoliko na isti period uloži 100.000 dinara, obračunata neto kamata iznosi 6.000 dinara - objasnio je Tešić.

Нема коментара: