brojač poseta

четвртак, 23. октобар 2008.

‘BAMBI' I ‘JAFA' U RATU ZA ‘PLAZMU'!

„Jafa" na sudu dobila pravo da prodaje keks „vito", koji je napravljen po uzoru na čuvenu „plazmu", ali sudski spor sa „Bambijem" se nastavlja

s1

Nismo kopirali „plazmu"... Milica Ličina brani „vito"

Novi „Jafin" proizvod, keks „vito", ponovo će se naći na rafovima prodavnica jer je Viši trgovinski sud posle dva meseca ukinuo zabranu njegove prodaje. Zabrana je usledila posle tužbe kompanije „Bambi" da je „vito" plagijat njegove „plazme"! Po rečima Milice Ličine, PR menadžera firme „Kapa star grup", u okviru koje radi „Jafa" iz Crvenke, iako je privremena mera ukinuta, sudski spor se nastavlja.

Miletić: Branimo svoje!

Generalni direktor koncerna „Bambi" Miroslav Miletić kaže da je „plazma" registrovana i zaštićena kao robni žig ove kompanije.

- Branimo svoje tekovine koje su priznate sudskim odlukama i očekujemo da će sud uvažiti ove činjenice. Sva tehničko-tehnološka znanja stečena u „Bambiju" predstavljaju našu proizvodnu tajnu. Ipak, ne želimo da dajemo izjave u vezi spora sa „Jafom" dok traje sudski postupak - ističe Miletić.

Ličina ističe da je problem u tome što se po prvi put u Srbiji pojavila poslastica slična čuvenoj „plazmi", iako u drugim zemljama ima na desetine vrsta ovakvog keksa.

- Hteli smo isti tip keksa, ali sa, ipak, drugačijim ukusom. Ovde postoji samo jedan keks „plazma" sa medom i vitaminima, a u Italiji ih ima desetine vrsta - kaže Ličina, i dodaje da je problem sa „Bambijem" verovatno u tome što se sada pojavio još jedan sličan keks i to po znatno povoljnijoj ceni.

- „Jafa" je htela da napravi sličan tip keksa, koji će sadržati med, vitamine i proteine. Naš keks „vito" ipak nije isti kao „plazma". Oblik ovog keksa je klasični pravougaoni, a boja je ista kao i kod svakog drugog industrijski proizvedenog keksa. Recepturu smo razvili u sopstvenoj laboratoriji, uz pomoć brojnih domaćih, ali i engleskih stručnjaka. Problem je u tome što se sada pojavio još jedan sličan keks, i to po znatno povoljnijoj ceni. Tako je, recimo, u maloprodaji 300 grama mlevenog keksa „vito" 105 dinara, a „plazme" 131 dinar - ističe Milica Ličina.

s2

Podsetimo da je kompanija „Bambi" u julu pokrenula tužbu protiv „Jafe" jer su oblik, boja i grafički izgled na ambalaži „vito" keksa veoma slični „plazmi". Trgovinski sud u Beogradu doneo je u avgustu privremenu meru popisa magacina, što je zaustavilo prodaju novog „Jafinog" proizvoda. Međutim, nedavno je Viši sud doneo drugostepenu odluku.

Ličina: Tehnologija obara cenu

Milica Ličina ističe da najsavremenija proizvodnja u novom pogonu fabrike „Jafa" u Crvenki omogućava brojne uštede, pa je zato „vito" mnogo jeftiniji od „plazme".

- Nov pogon u koji smo uložili 30 miliona evra omogućava da imamo nižu, konkurentniju cenu proizvoda. Nova hala ima 120.000 kvadrata, proizvodnja je visoko automatizovana, ima najsavremeniju opremu, mašine i magacine. Zbog toga i možemo da imamo znatno nižu cenu proizvoda - kaže Milica Ličina.

- Zbog svega ovoga, morali smo da otkažemo kampanju za „vito" keks i to nas je koštalo. Odjavljivanje već ugovorenih bilborda, oglasnog prostora i reklama koštalo je oko 17.000 evra. Nažalost, kampanja će sačekati dok se ne završi sudski spor - objašnjava Milica Ličina.

Ona kaže da cela fama oko „plazme" potiče iz Italije, i da je vezana za njihov keks „plazmon", koji postoji još od 1902. godine.

- Ova firma je 1968. godine tužila „Bambi" za naziv keksa, posle čega je Srbiji odobreno da na domaćem tržištu koristi ovo ime, ali su za keks koji se izvozi promenili naziv u „lane". Recept za „plazmu" je i donet iz Italije. Tamo, inače, ima na desetine vrsta ovog keksa, i svi su jako slični, i po izgledu, boji i ukusu - naglašava Milica Ličina.

Нема коментара: