brojač poseta

петак, 17. октобар 2008.

ČANAK: GASNA MAFIJA U SRBIJI!

Lider LSV Nenad Čanak tvrdi da ima dokaze da u Srbiji postoji „gasna mafija", traži hitan sastanak sa ministrom policije i zbog toga za ponedeljak odložio „rušenje Vlade"

Rušim ili „gasnu mafiju“ ili Vladu... Nenad Čanak

Rušim ili „gasnu mafiju" ili Vladu... Nenad Čanak

Lider LSV Nenad Čanak nije otkazao podršku vladajućoj koaliciji kao što je najavio, jer je dobio dokaze o postojanju „gasne mafije" u Srbiji! Čanak je „rušenje Vlade" odložio za ponedeljak, a u međuvremenu traži hitan sastanak sa ministrom policije Ivicom Dačićem, kome želi da preda dokaze o postojanju „gasne mafije" u Srbiji! On je za ponedeljak najavio i da će sve dokaze koje ima pokazati javnosti, koja će biti „užasnuta"!

Čanak za Press kaže da je do dokaza o „gasnoj mafiji" došao posle jučerašnjeg sastanaka sa premijerom Mirkom Cvetkovićem, nizom državnih funkcionera i ministrom energetike Petrom Škundrićem!

- Mi, poslanici LSV-a, imali smo u petak ujutru sastanak kod premijera Cvetkovića i sastanke sa još nekim državnim funkcionerima, na kome smo stekli širi uvid u ono što se dešava u energetici. Posle ovih razgovora mogu reći da smo na pragu otkrića „gasne mafije"! Tek sada smo došli u poziciju da shvatimo na kakav smo vrh ledenog brega u stvari naišli. Ono što smo zatekli je neverovatno. To je čitava struktura koja je posledica nefunkcionisanja države, bolest siromaštva i prljavih ruku - kaže za Press Čanak.

On dodaje da je posle ovih otkrića tražio hitan prijem kod ministra policije Ivice Dačića i u Upravi za borbu protiv organizovanog kriminala.

Mnogo okoliša

- Tražićemo njihovu hitnu intervenciju, a u ponedeljak ću javnosti saopštiti sve dokaze do kojih smo došli. Ne mogu to sada da učinim jer bih ugrozio istragu. Iz istog razloga ne mogu da kažem sa kojim državnim funkcionerima sam se sve sastao - objašnjava Čanak za Press.

Čanak odbija da kaže da li je dokaze o postojanju „gasne mafije" dobio od premijera Cvetkovića i ostalih državnih funkcionera sa kojima je juče razgovarao. Na konkretno pitanje zašto je vlast baš njega čekala da krene u obračun sa „gasnom mafijom", Čanak kaže:

- Ne znam, nisam se time bavio na sastancima. To pitajte njih.

Čanak dodaje da ultimatumom koji je u četvrtak dao vladajućoj koaliciji nije imao nameru da „ruši Vladu", već da spase 90 odsto domaćinstava u Vojvodini i 100.000 ljudi u Srbiji od hladnoće.

- Ako Vlada ne može da se suprotstavi „gasnoj mafiji", onda ne treba ni da postoji i treba ići na izbore - navodi Čanak.

Na pitanje da li je zadovoljan odgovorom ministra Petra Škundrića zašto je poskupeo gas (pogledajte okvir), što je bio i razlog ultimatuma, Čanak nije želeo da da konkretan odgovor.

U kabinetu premijera Mirka Cvetkovića pokušali smo da proverimo o čemu je razgovarao sa Čankom. Međutim, rečeno nam je da „premijer nije u kabinetu", da „ne mogu da dođu do njega" i da „ne možemo da dobijemo informaciju o čemu je premijer razgovarao sa Čankom"!

Manevar Čanka

Predstavnici vladajuće koalicije podeljeni su oko ovog poteza Nenada Čanka. Portparol DS-a Jelena Trivan kaže da „DS podržava svaku mogućnost, pa i najavu Nenada Čanka" da kreće u obračun sa „gasnom mafijom".

- I ovo dokazuje da nema drame u vladajućoj koaliciji i da se problemi rešavaju dogovorom - kaže Trivan.

Funkcioner SPS-a Branko Ružić kaže da je ovo „manevar Čanka" i „pokušaj prikupljanja političkih poena na odluci o poskupljenju koju ne određuje ministar energetike, nego Vlada, za koju je Čanak glasao".

Škundrić: Evo zašto je poskupeo gas

Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić pokušao je juče da objasni poslanicima zašto je gas u Srbiji poskupeo za 60 odsto i sada košta 34 dinara za kubik, ali u tome nije uspeo (priču o cenama gasa u Srbiji i regionu možete pročitati na stranama 8 i 9). On je na sednici Odbora za industriju rekao da mu je „žao zbog poskupljenja gasa", ali da „Vlada pokušava da pronađe načine da građani lakše podnesu to povećanje cene".

- Cena gasa za domaćinstva formirana je na bazi cene ruskog gasa od 248 dolara po 1.000 kubika, iako danas ruski gas košta 496 dolara. Za tranzit kroz Mađarsku Srbija plaća 36 dolara po 1.000 kubika, pa ukupna cena 532 dolara za gas na granici Srbije, a to je povećanje od 102 odsto u odnosu na cenu od prošle godine. I sa cenom gasa za domaćinstva od 34,01 dinar po kubiku „Srbijagas" će opet raditi sa gubitkom - objasnio je Škundrić, i dodao da „pored Srbije samo Belorusija ima povoljniju cenu gasa".

Dragan Vučo iz „Srbijagasa" kaže da struktura cene gasa izgleda ovako:

- Nabavna cena gasa za metar kubni je 27,7 dinara, transportni sistem u Srbiji je 1,15 dinara i provizija trgovca na veliko je 0,10 dinara, što je ukupno 28,94 dinara. Na ovo se dodaje korišćenje distributivnog sistema od 2,41 i proviziju trgovca na malo od 2,66 dinara. Ukupno 34,01 - rekao je Vučo.

Нема коментара: