brojač poseta

понедељак, 13. октобар 2008.

ALBANCI PUTUJU KAO SRBI

Od 1999. do 2008. godine, koliko upravu na Kosovu vodi Unmik, MUP Srbije izdao Albancima 146.885 pasoša

s

Priznaju Srbiju... Albanci shvatili da je njihova država falična

Srpske pasoše trenutno ima oko 300.000 Albanaca s Kosova! Od 1999. do 2008. godine, koliko na Kosovu upravu vodi Unmik, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije izdalo je Albancima 146.885 putnih isprava i 81.765 ličnih karata. Posebno zanimljiv podatak je da je od trenutka proglašenja nezavisnosti u februaru do jula ove godine 3.107 Albanaca s Kosova zatražilo srpski pasoš.

Interesovanje Albanaca za srpsku putnu ispravu svakodnevno se povećava.
Direktor beogradskog Foruma za etničke odnose Dušan Janjić potvrdio je juče za Press da oko 300.000 Albanaca ima srpske pasoše, kao i da se taj broj svakog dana povećava.
- Da, to je tačno. Albanci s Kosova sve češće uzimaju srpske isprave - kaže Janjić.

MUP: Bez diskriminacije

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije objašnjavaju da ostvarivanje prava na ličnu kartu i putnu ispravu državljana Republike Srbije regulišu Zakon o ličnoj karti i Zakon o putnim ispravama, bez obzira na polnu, starosnu, versku, nacionalnu ili drugu pripadnost, odnosno diskriminaciju prilikom odlučivanja.
U MUP-u kažu da ovo ministarstvo vrši proveru svih dokumenata i isprava i u skladu s tim izdaje lična i putna dokumenta državljanima na celoj teritoriji Republike Srbije.

Obaveza države

Političari s kojima je Press juče razgovarao kažu da je Srbija dužna da izdaje Albancima srpske pasoše kao i svim ostalim građanima naše zemlje. S druge strane, to što pripadnici albanske nacionalnosti uzimaju naša dokumenta, prema njihovim ocenama, znači da oni nisu sigurni u nezavisnu državu Kosovo.
Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović kaže za Press da Srbija vodi principijelnu politiku i da izdaje putne isprave svim građanima Kosova bez obzira na njihovu nacionalnost.
- Znao sam da Albanci uzimaju srpske pasoše. To pokazuje da oni ne veruju u nezavisnost Kosova. Što se nas tiče, mi vodimo principijelnu politiku i izdajemo pasoše svim građanima Kosova bez obzira na njihovu nacionalnost - rekao je Bogdanović za Press.
General Božidar Delić, potpredsednik SNS-a, kaže da to što Albanci imaju naše pasoše predstavlja garanciju da država Srbija postoji na Kosovu.
- To znači da ta grupa ljudi koja predaje zahteve za naše pasoše nije ostrašćena i da će sutra, kada dođe vreme za pregovore, da podržava ono što kaže strana koja im je izdala ta dokumenta. Goranci i Bošnjaci će uvek pre tražiti pasoše Srbije. Goranci pogotovo, kojima ne pada na pamet ni albanski jezik da nauče - rekao je Delić.
On dodaje da stanice MUP-a garantovano vode stroge evidencije da se ne bi desilo da se jedan ovakav dokument izda nekom teroristi.

fakti

n Od 1999. do 2007. godine MUP Srbije je Albancima izdao 146.885 putnih isprava i 81.765 ličnih karata
n Od trenutka proglašenja nezavisnosti 3.107 pripadnika albanske nacionalnosti zatražilo je srpski pasoš
n Godišnje se u Srbiji izda oko 50.000 različitih dokumenata za Albance, Srbe i pripadnike drugih nacionalnosti
n Dokumenta koja Albanci dobijaju od Unmika u Prištini, Uroševcu, Prizrenu i Peći važe samo u pokrajini

U korist Srbije

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije i bivši predsednik Koordinacionog centra Vuko Antonijević kaže da Srbija, koja pre svega poštuje međunarodno pravo, ima samo korist, a ne štetu od izdavanja dokumenata pripadnicima dugih nacionalnosti koji žive na njenoj teritoriji. Antonijević naglašava da je zainteresovanost Albanaca za srpske pasoše dosta porasla posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.
- I ranije su se, u kancelariji u Prištini, dok nije bombardovana, izdavali Albancima srpski pasoši. Oni računaju da treba da ostvare sva prava - socijalna, zdravstvena, pa i nad dokumentima, kao i svi ostali građani Srbije - naveo je Antonijević.
Predsednik Srpskog nacionalnog veća Milan Ivanović objašnjava da bi Srbija prekršila međunarodno pravo kada bi obustavila izdavanje pasoša pripadnicima albanske nacionalnosti.
- Mi moramo da poštujemo međunarodno pravo i principijelne pozicije u oblasti izdavanja dokumenata, u okviru čega smo dužni da ih izdajemo i Albancima, kao što smo dužni da vraćamo kosovske dugove. Kada bismo prestali sa izdavanjem dokumenata, prekršili bismo međunarodno pravo i sebe doveli u nezavidan položaj - izjavio je Ivanović. On kaže da Albanci s Kosmeta podnose zahteve za pasoše i u policijskoj stanici u severnom delu Mitrovice, gde se uredno izdaju, i to sve u saradnji sa Unmikom.

Нема коментара: